Den underdirektør i Skat, der havde ansvaret for nogle af de organisationsændringer, der gjorde det lettere for udenlandske svindlere at trække 12,3 mia. kr. ud af Skat, fik en fratrædelsesgodtgørelse på 815.000 kr., da han forlod Skat sidste år.
Umiddelbart efter begyndte han i et nyt lederjob i Herning Kommunen.
- Det kan dog oplyses, at (…) i forbindelse med sin fratræden fra Skat efter reglerne fik udbetalt 815.086,15 kr. i fratrædelsesgodtgørelse, skriver Skat i en afgørelse om aktindsigt til DR Nyheder.
For få medarbejdere
Helt anderledes er det gået den medarbejder, der sad alene og kontrollerede de mange ansøgninger om refusion af udbytteskat. I april sidste år blev han bortvist samtidig med, at han blev sigtet i sagen af bagmandspolitiet.
I december 2016 stod han frem under sit fornavn, Sven, i dokumentarprogrammet, 'Milliardkuppet', og gav sin egen version af, hvorfor sagen kunne udvikle sig så dramatisk.
Se klip med Sven, der fortæller sin historie nedenunder.
Han fortalte blandt andet, at han sad helt alene med ansvaret for at kontrollere de mange anmodninger og, at hans nærmeste chef sad i Ringkøbing.
Han beskrev desuden, hvordan han i flere omgange havde været i byen med en person, der repræsenterede den hovedmistænkte i sagen og vurderede, at det var derfor, at han var blevet sigtet.
Efterfølgende har Skat i flere omgange erkendt, at man har grebet arbejdet helt forkert an.
- Det er der ingen tvivl om. Der har både været alt for få medarbejdere på. De har også haft de helt forkerte kompetencer, siger den nuværende indsatsdirektør Jim Sørensen.
Jim Sørensen fortæller, at Skat nu har besluttet sig for at sætte revisionsuddannede kontrolfolk på opgaven med at kontrollere de komplicerede sager om refusion af udbytteskat til udenlandske aktionærer, der har aktier i danske virksomheder.
Skattechef: Jeg er videre
Den tidligere underdirektør vil ikke udtale sig om sagen og skriver i en mail til DR Nyheder.
- Da jeg er kommet videre i mit arbejdsliv, har jeg ikke lyst til at udtale omkring denne sag.
I september 2015 sendte den daværende direktør i Skat, Jesper Rønnow, to direktører og to underdirektører hjem som en konsekvens af skandalerne omkring inddrivelsessystemet EFI og udbytteskattesagen.
Hele den ansættelsesretlige side af den sag tog siden en overraskende drejning, da skatteminister Karsten Lauritzen knap et år senere valgte at fyre Jesper Rønnow.
Efter anbefaling fra Kammeradvokaten valgte han desuden at opgive at føre personalesager mod de hjemsendte chefer, og to af dem kunne derfor vende tilbage til Skat i nye stillinger.
Undersøgelse undervejs
I december 2016 besluttede et flertal i Folketinget i stedet at gennemføre en advokatundersøgelse af hele udbytteskattesagen.
- Den uvildige advokatundersøgelse, der nu sættes i gang, skal blandt andet belyse, hvordan Skat tilrettelagde og udførte udbetaling og kontrol af udbytterefusion, og om og hvordan denne tilrettelæggelse og udførelse af opgaven har haft betydning for, at det lykkedes at gennemføre svindlen, sagde Karsten Lauritzen den 16. december 2016 om undersøgelsen, der forventes at være færdig inden udgangen af 2017.
Siden august 2015 har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) efterforsket den samme sag.
Denne efterforskning har været hermetisk lukket, og statsadvokat Morten Jakobsen vil ikke oplyse, hvor langt han er med efterforskningen.
DR Nyheder har dog tidligere kunnet afsløre, at den hovedmistænkte i sagen er den britiske forretningsmand, Sanjay Shah, der i dag bor i Dubai. Sagen efterforskes i et tæt samarbejde med britisk og tysk politi med assistance fra blandt andet USA.
Læs webdokumentaren Milliardkuppet om svindelsagen ved at klikke på linket nedenunder.
SAGEN KORT OM MILLIARDSVINDEL
- •
Den britiske rigmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i sagen, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,3 milliarder kroner.
- •
Det svarer til 2.500 kroner per dansk skatteyder.
- •
Den formodede svindel er startet i 2012 og står på, indtil Skat opdager den i august 2015 og lukker for tilbagebetalingerne af udbytteskat til udenlandske aktionærer.
- •
Det er sket ved at bagmændene fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske bank, Carlsberg og Novo Nordisk.
- •
De forfalskede ansøgninger har de brugt til at få refunderet den skat, de påstod at have betalt for aktiegevinster, de havde opnået igennem de danske selskaber. Men hele konstruktionen er ifølge Skat et falsum.