Selv om der fortsat er lidt grå himmel hist og her, vil solen i stadigt stigende omfang fortrænge skyerne de kommende år, hvor vi kan se frem til fremgang og vækst, omend forholdsvis afdæmpet.
Det spår De Økonomiske Råd, også kendt som vismændene, i sin forårsrapport, hvor der ventes vækst på 1,1 procent i 2016, to procent næste år og 2,3 procent i 2018 - en analyse, der altså tyder på, at Danmark støt og roligt er på vej ud af det økonomiske slæbegear.
Tidligere på dagen kunne Danmarks Statistik afsløre, at dansk økonomi i første kvartal klarede sig betydeligt bedre end ventet, med en vækst på 0,5 procent, hvilket var højere end forventningerne. Det var især byggeri og industri, men også privatforbruget, der trak væksten op.
Vækstkrise skyldes også alderssammensætning.
Også vismandsrapporten beskriver vækstudfordringen de senere år. Her beskriver rapporten, at en del af årsagen til den slatne danske vækst skal findes i det forhold, at der er kommet færre danskere på arbejdsmarkedet.
Det skyldes dels at de unge uddanner sig mere - hvilket vismændene betegner som en god investering - og dels på grund af de små generationer, der i øjeblikket kommer ind på arbejdsmarkedet.
Hos Arbejderbevægelsens erhvervsråd, bifalder man vismændenes konstatering af sammenhængen mellem alderssammensætning og vækst.
- Alderssammensætningen er en hidtil overset forklaring på internationale vækstforskelle. Vismændene præsenterer her en helt klar årsagsforklaring til den lave danske vækst. I AE er vi overraskede over, at en hidtil overset faktor på den måde viser sig så altafgørende. Den er således et meget vigtigt bidrag til forståelsen af dansk økonomi, skriver rådet i en kommentar.
Bedre beskæftigelse
Pilen for beskæftigelsen peger dog i positiv retning: Siden 2012 er beskæftigelsen steget med 75.000 personer, og de kommende år venter vismændene, at situationen vil forbedres yderligere.
Derfor bakker vismændene op om en strammere finanspolitisk kurs.
- Uden en opstramning risikerer vi, at beskæftigelsesvæksten bliver for kraftig, hvilket kan forringe den danske konkurrenceevne, skriver overvismand Michael Svarer i en kommentar, hvor han samtidig påpeger, at der er lagt op til en passende finanspolitisk stramning de kommende år.
Ikke plads til ufinansierede skattereformer
De kommende år venter vismændene pres på de offenylige finanser - dels på grund af et øget antal flygtninge, og dels fordi forholdsvist mange danskere forlader arbejdsmarkedet de kommende år.
Samtidig har staten færre indtægter fra Nordsø-olien, på grund af den lavere oliepris.
Det betyder, at efterårets skattereform byder på begrænset råderum - og det frarådes at vedtage skattelettelser, der ikke er finansierede.
Flygtninge er ikke en gevinst lige foreløbig
Vismandsrapporten beskæftiger sig særskilt med flygtningestrømmen, der især i løbet af 2015 og 2016 har ramt Europa og Danmark. Her beskriver overvismand Michael Svarer, at:
- Det er et politisk valg, hvordan man vil finansiere udgifterne til de flygtninge, der er kommet til Danmark den seneste tid. Det er ikke realistisk at forvente, at flygtningene kan bidrage positivt til de offentlige finanser de første mange år. Selv på lang sigt kræver det en markant forøgelse af deres beskæftigelse.
Rapporten skyder også med skarpt mod skattestoppet, der har vredet boligpriserne skæve og det anbefales både at sløjfe skattestoppet og hæve ejendomsværdiskatterne.