Økonomiske vismænd: Det går godt i Danmark

Selvom det ikke kommer til at buldre derud af, så er der tiltagende fremgang i dansk økonomi, fremgår det af vismandsrapport.

Der er udsigt til 100.000 nye jobs i Danmark inden 2017, spår vismænd

De seneste år har dansk økonomi været i fremgang, og det fortsætter. Også selvom grunden under den globale økonomi er begyndt at ryste. Især i Kina og USA.

Sådan lyder den overordnede konklusion i den vismandsrapport, som Det Økonomiske Råd netop har fremlagt.

Der er blandt andet udsigt til vækst i den danske BNP på 1,6 procent i 2015, og så er der udsigt til 100.000 nye jobs.

Sagt på vismandssprog:

- Vi forventer tiltagende vækst i dansk økonomi de kommende år. Det vil næppe komme til at buldre derudaf, men vi vurderer, at væksten vil være stærk nok til at trække en fremgang i beskæftigelsen på knap 100.000 personer henover årene 2015 til 2017. Ser vi frem til 2025, forventer vi en stigning i beskæftigelsen på 250.000 personer, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

I rapporten fokuserer vismændene på flere ting. Nogle af dem kan du se i punktform herunder:

Fra minus til plus

Når vismændene ser på de danske budgetter, der blandt andet er renset for uforudsete udgifter og indtægter, ser de langt sundere ud, end dem regeringen bebudede i august, da Venstre gjorde kassen op efter at have overtaget regeringsmagten.

Vismændene forventer, at bundlinjen kommer til at vise et overskud på omkring en halv procent frem imod 2020.

Det lyder måske ikke af meget, men det ligger faktisk milliarder fra den vurdering, som regeringen lavede i august, hvor Finansminister Claus Hjort-Frederiksens dom lød, at der var røde tal på bundlinjen.

Saldoen stod på minus 0,7 procent af BNP, og ifølge Claus Hjort-Frederiksen betød det, at der manglede tre milliarder kroner på kistebunden i forhold til SR-regeringens skøn – et resultat der lagde op til en række forskellige offentlige besparelser.

100.000 færre forsørges af det offentlige

I dag er omkring 800.000 danskere i den arbejdsdygtige alder på overførselsindkomst.

Men det tal vil falde i de kommende år, vurderer vismændene. Der er især udsigt til, at færre personer vil modtage efterløn og dagpenge.

Fremgangen på arbejdsmarkedet skyldes en blanding af to ting. For det første er der bedring i konjunkturerne og for det andet begynder Danmark at kunne mærke effekterne af en række reformer – f.eks. Tilbagetrækningsaftalen fra 2011 samt Dagpengereformen fra 2010.

Samlet set vurderer vismændene, at der i 2020 vil være omkring 100.000 færre på overførselsindkomst end i dag.

Ud med boligjob-ordningen

Den nye regering har sammen med DF, Alternativet, SF og Konservative valgt at genindføre Boligjob-ordningen. Det er en ordning, hvor man som ejer, lejer eller andelshaver af en bolig kan få tilskud til service- og renovationsarbejde i husholdningen.

Ordningen skulle blandt andet forhindre sort arbejde, men vismændene vurderer, at der ikke er kommet mindre sort arbejde mellem 2011 og 2014, hvor ordningen fungerede.

Ordningen skulle også sikre, at service- og renoveringsbranchen fik en hjælpende hånd, men vismændene kalder det at ”favorisere specifikke sektorer i økonomien”.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1048736485176875