Det svenske energiselskab Vattenfall har vundet udbudsrunden på en stor vindmøllepark i Vesterhavet ud for Holmsland Klit og Thyborøn.
Udbuddet er sikret med en rekordlav pris på 47,5 øre per leveret kilowatt-time - under halvdelen af afregningsprisen for havvindmølleparken ud for Anholt, som Dong Energy sikrede sig i 2010 med en afregningspris på 105 øre per kilowatttime.
Samtidig vil vindmølleparken give omkring 6.000 arbejdspladser under etableringsfasen, viser et svar givet af Energi- og Klimaministeriet til Folketinget i dag:
- Det skønnes, at beskæftigelsesvirkningen af 350MW kystnære havvindmøller at være i størrelsesordenen 6.000 personer akkumuleret over nogle år, skriver energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i et svar på et spørgsmål stillet af Mette Abildgaard (K).
De 6.000 arbejdspladser er akkumuleret over en periode på syv år, viser svaret fra ministeren.
- Der er ikke tale om årlige beskæftigelsestal, men et akkumuleret tal over en periode.
Brugt 25 millioner på bud
Ole Bigum Nielsen, landechef for Vattenfall i Danmark, er ude i et stærkt forsvar for havvindmølleparken.
- Vindmølleparken vil betyde yderligere muligheder for investeringer og vækst for industrien – og det er lig med arbejdspladser. I selve anlægsperioden taler vi om 6.000 arbejdspladser derefter et mindre antal permanente arbejdspladser, siger Ole Bigum Nielsen.
Vattenfall har i forvejen brugt op mod 25 millioner kroner på at byde på projektet, men siden aftalen om at sende havvindmølleparken i udbud blev indgået i 2012, har regeringspartiet, Venstre, trukket i land og streget investeringen i den nyligt offentliggjorte 2025-planen.
- Jeg er rigtigt glad for, at der er en meget lav pris på at bygge de her møller, men det er desværre sådan, at den støtte, der skal til finansieret via PSO eller over finansloven, er eksploderet på samme tid, siger Lars Chr. Lilleholt til DR Nyheder.
Pso-udgifterne er eksploderet
Ole Bigum Nielsen mener, investeringen er nødvendig for at holde Danmark fast i førerpositionen på vindenergi.
- Danmark har i 30 år været et foregangsland for vindenergi og forhåbenlig forbliver Danmark et foregangsland, men det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det er ikke noget, man får og holder fast i fra hængekøjen. Man er nødt til at være aktiv og investere, udvikle og satse, siger han.
Men de lave el-priser har sendt statens udgifter til vedvarende energi i vejret. Derfor ønsker klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) at sætte nyopførsler af havvindmølleparker på pause.
- Pso'en er faktisk steget med 90 procent i forhold til i 2012, da vi indgik energiforliget, og derfor er der en regning, der er blevet alt alt for stor, siger Lars Chr. Lilleholt.
Et flertal uden om regeringen vil lade havvindmølleparken opføre.
Rammer arbejdsudbuddet negativt
Mens etableringen af havvindmølleparken vil puste liv i og give arbejdspladser ud for Thyborøn, rammer investeringen på sigt arbejdsudbuddet og økonomien negativt, skriver energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i svaret til Folketinget:
- På længere sigt følger beskæftigelsen udviklingen i arbejdsudbuddet, og finansieringen af de kystnære vindmølleparker vil samlet set reducere arbejdsudbuddet.
Baggrunden er, at staten binder sig til en fast pris, mens konkurrenceevnen presser prisen, og danskerne betaler på skatten.
Men med den lave afregningspris, som Vattenfall har vundet tilbuddet på, bliver det mere uklart, om det er en god forretning at investere i endnu en kystnær havvindmøllepark i Vesterhavet.
- Jo lavere garanterede afregningspriser for de omtalte vindmølleprojekter, der kan opnås, desto mere reduceres finansieringsbehovet. Det vil mindske den langsigtede negative effekt på arbejdsudbuddet.
- Hvis de lavere afregningspriser afspejler lavere investeringsomkostninger ved gennemførelse af projekterne, vil det reducere beskæftigelseseffekten på kort sigt forbundet med investeringerne knyttet til projekterne, siger ministeren til Folketinget.