Vattenfall: Vi har leveret en gamechanger

Svensk energiselskab har vundet retten til at opføre kystnære vindmøller i Danmark med en historisk lav pris.

Vattenfalls plan for de kystnære vindmøller er at placere dem minimum fire kilometer ude i havet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Egentlig burde Ole Bigum Nielsen, der er landechef i Vattenfall, have begge arme i vejret, men det er ikke tilfældet.

- Det er ikke en fuld sejr, men en halv sejr, siger han ovenpå offentliggørelsen af, at svenske Vattenfall har vundet retten til at opføre kystnære vindmøller i Danmark, hvis de altså bliver til noget.

Det hersker der stor tvivl om i øjeblikket, for Venstre har slået bak på projektet.

Historisk lav pris = gamechanger

Forløbet har været, at et bredt flertal på Christiansborg – Venstre inklusiv - for fire år siden besluttede sig for, at der skulle opføres kystnære vindmøller i Danmark, der skulle levere 350 Megawatt strøm produceret ved hjælp af vindenergi, og en udbudsrunde gik derefter i gang.

Vattenfall har brugt mellem 20 og 25 millioner kroner på at udvikle det tilbud, som resulterede i, at de vandt udbudsrunden i dag. Vattenfall kan levere strømmen for 47,50 øre per leveret kilowatt-time.

Det er en historisk lav pris for strøm leveret med vindenergi. Til sammenligning vandt Dong Energy udbudrunden om havvindmølleparken ved Anholt med en pris på 1,05 kroner per leveret kilowatttime tilbage i 2010.

- Vi er glade på egne vegne, men er også meget glade på vegne af vindindustrien i Danmark. Vi ser det her som afgørende for vind fremadrettet – en gamechanger simpelthen, siger Ole Bigum Nielsen.

Politisk uro

Ole Bigum Nielsen er sikker på, at dagens offentliggørelse af den lave pris på strøm leveret via vindenergi vil gøre indtryk også udover danske grænser.

- Der er ingen tvivl om, at den vinderpris, der lige er blevet offentliggjort, vil blive spredt til resten af Europa, og den vil gøre indtryk.

Men spørgsmålet er, om de kystnære vindmøller overhovedet bliver en realitet, for nu vil Venstre altså sløjfe de kystnære vindmøller.

De konservative er dog uenige med venstre, og dermed danner de sammen med den røde blok et flertal udenom regeringen.

- Jeg vil godt minde Venstre om, at der også er en dag i morgen, for Danmark skal også i fremtiden have en grøn energipolitik, som man kan regne med. Derfor skal man også leve op til de udbud, som man har sat i gang, siger Brian Mikkelsen, der er erhvervsordfører for de konservative.

Minister: Vil hellere have havindmøllepark

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er afvisende.

- Vi synes, at de står forkert – de står meget tæt på de danske kyster. De vil i høj grad skæmme de danske kyster. Det, at vi i dag har en uberørt natur udover de danske kyster betyder rigtig rigtig meget for regeringen.

Lars Christian Lilleholt mener i stedet, at man bør gå efter en havvindmøllepark på sigt.

- Vi mener, at det er et langt bedre alternativ til at have vindmøller så tæt på land, at flytte dem længere ud på havet og etablere en havvindmøllepark på et eller andet tidspunkt ude i fremtiden, siger ministeren.

Håber på hurtig afklaring

Vattenfall vil opstille de nye møller ved Vesterhavet ud for Holmsland Klit og Thyborøn. De vindmøller, der er tættest på land, kommer efter planen til at ligge minimum fire kilometer fra kysten, og en del af vindmøllerne kommer til at være helt op mod ti kilometer ude i havet.

Vattenfalls landechef Ole Bigum Nielsen håber på en hurtig politisk afklaring.

- Vi håber på, at et politisk flertal i løbet af meget kort tid beslutter sig for at gennemføre de kystnære projekter. Industrien i Danmark herunder investorer, der gerne vil investere i danske arbejdspladser og udvikling skal have vished for, om det her bliver til noget eller ej.

Diskussionen om de kystnære vindmøller bliver en del af efterårets forhandlinger om den 2025-plan, som regeringen har fremlagt.

Fakta: Derfor vil regeringen droppe de kystnære vindmøller

  • Baggrunden for, at regeringen vil sløjfe de kystnære vindmøller skal blandt andet findes i, at man vil bruge de penge, man sparer ved ikke at opføre vindmøllerne på at dække det hul, der opstår i statskassen, hvis regeringen kommer i hus med at fjerne PSO-afgiften.

  • Regeringen ønsker at fjerne PSO-afgiften, fordi EU-Kommissionen har bedt Danmark om at justere PSO-afgiften, da den i sin nuværende form er i strid med statsstøttereglerne.

  • PSO-afgiften opkræves som en afgift over forbrugeres og virksomheders elregning.