På tre år har 616 danske krigsveteraner fået tilkendt erstatning.
De fleste af erstatningerne går til psykisk syge soldater, der har fået konstateret posttraumatisk stress (PTSD).
Der er typisk tale om sårbare unge mænd, der pludselig skal håndtere meget store erstatninger på for PTSD-ramte i gennemsnit over 3,7 millioner kroner.
Den kombination kan være farlig, når erstatningen skal række et helt arbejdsliv.
- Vi oplever desværre situationer og historier, hvor pengene forsvinder hurtigere, end de skulle. Enten fordi man ikke som person formår at forvalte så mange penge, eller fordi man bliver kontaktet af personer, der gerne vil påtage sig opgaven at forvalte de her penge, men måske mere har deres egen vinding for øje end veteranens ve og vel, siger Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.
Siden 2014 har de syge veteraner fået tilbudt økonomisk rådgivning, hvor de lærer at lægge budget og administrere de store beløb, der pludselig står på deres konto.
Men kun omkring halvdelen har taget imod rådgivningen, viser en gennemgang.
- Vi kan jo ikke tvinge folk til at tage imod det, men vi opfordrer dem, og vil opfordre dem flere gange for at give dem tilbud om det, siger Joan Muhlig Nielsen, der er leder af job og uddannelse hos Forsvarets Veterancenter.
Forført af en svindler
- Vi har haft situationer, hvor der har været foretaget ikke særligt hensigtsmæssige indkøb, et hurtig forbrug, en formøbling af pengene på huse og biler, og så har de bagefter stået uden en indtægt, hvor de skulle have brugt deres erstatning til at supplere, fortsætter hun.
En veteraner, som har formøblet sin erstatning, er 30-årige Martin Aaholm.
Han mistede begge sine ben og flere fingre, da han trådte på en mine i Afghanistan i 2009. Få år senere havde han mistet 2,5 millioner kroner til en svindler.
- En person henvendte sig til den gruppe af sårede soldater på Rigshospitalet. På det tidspunkt henvender han sig som formand for amputationskredsen og udgav sig for at være tidligere soldat, siger Martin Aaholm i dagens P1 Business.
- Vi fik opbygget et venskab, og en julefrokost spørger han, hvad vi har gjort os af tanker med erstatningen. Og jeg sagde, at jeg havde gået med tanker om at starte virksomhed op. Men jeg vidste ikke hvordan. Det kunne han hjælpe med. Da jeg overførte mine penge, forsvandt de.
Hellere Forsvarets folk
Og det ér svært at håndtere, når der pludselig står så store beløb på ens konto - som ofte skal række resten af livet:
- Man kan stå med to-tre millioner kroner mellem hænderne, men de skal række de næste 60-70 år,og hvordan anbringer man så lige dem bedst. Der ser jeg jo langt hellere, at kollegaerne får rådgivning af de folk, som Forsvaret råder over eller soldaterlegatet, de har stillet til rådighed, frem for at man får rådgivning af folk, hvor man kan være i tvivl om deres motiv, siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.
- De færreste af os er uddannet investeringsrådgivere eller bankfolk, de fleste af os er jo helt almindelige mennesker, og jeg er da heller ikke sikker på, at jeg sådan lige kunne anbringe 2,5 millioner, så jeg fik mest muligt ud af dem, hvis ikke jeg fik hjælp fra nogen, siger han.