Fremtidens løn- og arbejdsvilkår for omkring 230.000 danske lønmodtagere afgøres i denne weekend i Industriens Hus i København.
Her forsøger forhandlere fra arbejdsgivere og fagbevægelsen at blive enige om en ny overenskomst for de ansatte i industrien. En overenskomst, der kan udstikke linjen for andre områder som for eksempel byggeri- og transportsektorerne.
Forhandlingerne om overenskomsten gik ind i en afgørende fase, da 50 repræsentanter lørdag mødte op i Industriens Hus. Fra arbejdsgiversiden kom Dansk Industri, mens lønmodtagersiden er repræsenteret af CO-Industri, der udgøres af ni fagforbund, heriblandt 3F, Dansk Metal og HK Privat.
Ifølge DR's oplysninger ventes overenskomstaftalen at falde på plads i løbet af i dag.
Efteruddannelse i fokus
DR-reporter Finn Halfdan har fulgt forhandlingerne i Industriens Hus. Ifølge hans oplysninger er efteruddannelse et af de områder, der er i fokus for både fagbevægelsen og arbejdsgiverne.
Fra fagbevægelsens side er efteruddannelse et vigtigt punkt, der afspejler mange medarbejderes bekymring, da de vil være sikre på at have tilstrækkeligt med kompetencer til at følge med teknologiens udvikling.
Også for arbejdsgiverne er efteruddannelse vigtigt:
- De er interesserede i velkvalificerede medarbejdere. For dem er det vigtige, at den udgift, de har til efteruddannelser, også står mål med den opgradering af medarbejderne, de får, siger Finn Halfdan.
364 krav med til forhandlinger
I alt har fagbevægelsen 364 krav med til forhandlingerne, og blandt dem, der spiller en stor rolle - udover efteruddannelse - er seniorordninger.
Fra arbejdsgivernes side er der ønske om at fortsætte de danske virksomheders positive udvikling:
- Det kunne for eksempel være en mere fleksibel arbejdstid hos medarbejderne, og det er ud fra devisen om, at jo mindre rigidt systemet er, jo mere effektivt er det, og jo flere penge sparer de, siger DR's reporter Finn Halfdan.