Mærsk Oils 2.800 ansatte skal ikke være bekymrede for deres job, selv om arbejdsgiveren for fremtiden skifter navn til Total.
Det forsikrer Totals administrerende direktør Patrick Pouyanné, der i dag har været på charmeoffensiv i Danmark efter offentliggørelsen af købet af Mærsk Oil.
- Medarbejderne i Mærsk Oil vil operere, som det er nu. Vi betaler 47 milliarder kroner for Mærsk Oil, og en del af værdien ligger i de ansatte i Danmark, så dem vil vi ikke af med. Vi har et stærkt hold i Danmark, og vi byder dem alle velkomne, siger Patrick Pouyanné til DR Nyheder.
- En kilde til vækst
Mandag offentliggjorde Frankrigs største selskab, Total, at det køber oliedivisionen ud af Danmarks største selskab, A. P. Møller Mærsk, for 47 milliarder kroner.
Dermed bliver Total den andenstørste spiller i Nordsøen og bliver med 31,2 procent storaktionær i Dansk Undergrunds Consortium, der står for langt størstedelen af olieproduktionen i den danske del af Nordsøen.
- For os er det her en kilde til vækst. De 3.000 medarbejdere, der slutter sig til Total, kommer med nye kompetencer og tilfører nyt blod. Det er meget vigtigt. Samtidig er vi en stor organisation med over 100.000 ansatte. Det giver også karrieremuligheder for de ansatte i Mærsk Oil, siger Patrick Pouyanné.
Pouyanné er også klar til at påtage sig det ansvar, som Mærsk i årevis har udvist over for det danske samfund, fortæller han under mødet med DR Nyheder.
- Vi er stolte over at kunne overtage den arv, og vi føler et ansvar. Vi har til hensigt at bygge videre på det ry, siger han.
København er blevet udvalgt som forankringspunkt for Totals Nordsø-operationer, der spænder over Totals oliefelter i Danmark, Norge, Holland, Belgien og Storbritannien. Men også Esbjerg er tiltænkt en central rolle i Totals aktiviteter i Nordsøen.
Samtidig agter Total at bygge videre på Mærsk Oils samarbejdet med de tekniske universiteter i Danmark, fortæller Patrick Pouyanné, der også brugte dagen i København på at besøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Skeptisk Greenpeace
Greenpeace Danmark tvivler dog på Totals hensigter. Miljøorganisationen henviser til sidste gang, Total var engageret i den danske undergrund.
- I Danmark kender vi bedst Total fra sine forsøg på at starte fracking op i Nordjylland efter skifergas, men de planer blev heldigvis opgivet ikke mindst takket være en stor lokal og national modstand, siger Mads Flarup Christensen, der er generalsekretær i Greenpeace Nordic.
- Vi oplevede Total som et selskab, der opførte sig utilstedeligt ved blandt andet at bruge problematiske kemikalier uden tilladelse. Samtidig var selskabet meget lukket, stillede stort set ikke op til offentlige informationsmøder trods en tydelig interesse fra borgerne i Nordjylland og var desværre generelt noget nær umulige at få i tale.