Direktør om Mærsk Oil-salg: Jeg tror, at langt størstedelen kan beholde deres job

Der kan være en check på vej til aktionærerne efter salget af Mærsk Oil, siger Mærsk-direktør.

Total har overtaget Mærsk Oils forretning med et stort tilsagn om at fortsætte investeringerne i den danske del af Nordsøen, siger viceadministrerende direktør Claus Hemmingsen (t.h.). (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Medarbejderne hos Mærsk Oil vil formentlig også have noget at rive i fremover, selvom Mærsk i dag har solgt deres arbejdsplads til energivirksomheden Total for 47 milliarder kroner.

Sådan lyder det fra den viceadministrerende direktør hos Mærsk, Claus Hemmingsen.

- Vi hæfter os ved, at der både er behov for og muligheder for langt størstedelen af de medarbejdere, vi har i hvert fald i Danmark, med de investeringer og den aktivitet, som Total forventes at gøre her, siger han.

Kan alle beholde deres job?

- Det kan jeg ikke spekulere i. Jeg tror, at langt størstedelen kan beholde deres job, tilføjer Claus Hemmingsen.

Hovedkvarter skal ligge i København

Total har dog ikke skrevet under på at beholde medarbejderne.

Der er tale om "en god forståelse parterne imellem om, hvad der skal til for at opretholde den fremtidige produktion", som Mærsk stoler på, fortæller direktøren.

- Det giver helt sig selv, at når de overtager operationen - blandt andet den danske del - at medarbejderne skal bruges til at opretholde produktionen. Det vil være utænkeligt, at man lige pludselig ikke havde medarbejderne til at gøre det, siger Claus Hemmingsen.

Total har i forbindelse med offentliggørelsen af salget meldt ud, at virksomheden regner med at kunne spare 2,5 milliarder kroner årligt på såkaldte synergieffekter ved at overtage Mærsks olieforretning - blandt andet ved at kombinere Mærsks og Totals aktiviteter i Nordsøen.

Ifølge Mærsk-direktøren kan de penge hentes hjem på meget andet end fyringer - blandt andet leverandøraftaler.

Han hæfter sig også ved, at Total har givet tilsagn om, at virksomhedens hovedkvarter for aktiviteterne i Norge, Danmark og Holland kommer til at ligge i København, ligesom energivirksomheden med de 98.000 ansatte også har givet tilsagn om at opretholde en stærk base i Esbjerg.

Fagforeninger har tillid til Total

Også fagforeningen 3F og Dansk Metal, der organiserer de ansatte i Nordsøen, tror på en lys fremtid med Total som ny ejer.

- Vi tror, at man vil fastholde beskæftigelsen derude. Det er måske endda en lille smule positivt, for her får vi en virksomhed ind, som vil udvikle det som forretningsområde, og det ser vi faktisk positivt på, siger Torben Poulsen, arbejdsmarkeds- og beskæftigelseschef i Dansk Metal.

Hos 3F hæfter man sig ved, at Total vil have base i Esbjerg, hvilket kan sikre arbejdspladser mange år frem i tiden.

- Det kan ende med at blive godt, siger Jakob Lykke, formand for fagforeningen 3F Esbjerg Transport.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er arbejdspladser, for det er os, der har ekspertisen, tilføjer han.

Et stort skridt for Mærsk

Salget af Mærsk Oil indbringer 47 milliarder kroner.

Af dem skal 16 milliarder kroner ifølge den viceadministrerende direktør i Mærsk bruges på at nedbringe gælden i Mærsk.

De resterende 31 milliarder kroner, som Mærsk får i form af Total-aktier, forventes fordelt til aktionærerne i 2018 eller 2019, oplyser direktøren.

- Nu skal vi først have lukket aftalen. Vi forventer, at den lukker i første kvartal 2018. Derefter har vi så overførslen af aktierne, og så skal vi tage stilling til, hvad der videre skal ske med dem, siger Claus Hemmingsen.

Så der er en check på vej til aktionærerne, hvis tingene falder i hak?

- Det må man sige, tilføjer han.

Samtidig lægger salget af Mærsk Oil grundstenene til en omdannelse af Mærsk, som koncernen satte i gang sidste år.

Her blev det besluttet, at koncernen fremadrettet skulle satse på transport og logistik og trække sig væk på olieforretningen.

- Det er et meget stort skridt for A.P. Møller - Mærsk, siger Claus Hemmingsen om dagens offentliggørelse af salget af oliedelen.

Mærsk Oil har med direktørens ord "spillet en afgørende og ledende rolle i udviklingen af den danske Nordsø i de sidste 50 år".

- Det er et voldsomt aktivitetsniveau, som er oparbejdet i den danske del af Nordsøen, og derfor er det også vigtigt for os, at Total har overtaget med et stort tilsagn om at fortsætte investeringerne i den danske del af Nordsøen, så udbygningen og energiforsyningen fortsætter for Danmark. Det skaber energisikkerhed for Danmark, det skaber arbejdspladser for Danmark, og det skaber også muligheden for vores medarbejdere fremadrettet, siger Claus Hemmingsen.

Hvilken rolle har familien spillet i forhold til handlen?

- Det er A.P. Møller - Mærsks bestyrelse, som har guidet ledelsen i den her transaktion, men som man kan se i vores pressemeddelelse, har familien også kommenteret på, at det selvfølgelig er en svær beslutning, men at det også er den rigtige beslutning under omstændighederne, og at det også er den rigtige ejer, vi har fundet, siger Claus Hemmingsen.