Tommy Ahlers fra Løvens Hule: Penge driver ikke de dygtige iværksættere

- Man skulle gerne starte noget, fordi man har et ønske om at ændre nogle ting, siger iværksætter og Løvens Hule-dommer Tommy Ahlers.

Iværksætter Tommy Ahlers har solgt to online-virksomheder og tjent mere end 100 millioner på det. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

I aften sidder iværksætter Tommy Ahlers endnu engang klar i stolen, når det sidste afsnit af Løvens Hule sæson to løber over skærmen på DR1.

Her vil han sammen med de øvrige fire investorer vælge og vrage mellem håbefulde iværksættere.

Selv har Tommy Ahlers haft succes med livet som iværksætter. Han har solgt to virksomheder til udlandet og tjent flere hundrede millioner på det.

På trods af det, er det ikke udsigten til penge, der motiverer ham.

- I et kapitalistisk samfund er penge en målestok for succes, og det er succesen, der motiverer mig. At kunne sige, 'jeg gjorde det'. Jeg vil gerne have det 'kick' ud af det. Jeg vil gerne vinde, når jeg gør noget, siger han.

Gode iværksættere vil løse problemer

Det bør heller ikke være penge, der får andre til at bevæge sig ind på iværksætterscenen, lyder det fra Tommy Ahlers.

- Man skulle gerne starte noget, fordi man har et ønske om at ændre nogle ting, siger han.

Det handler om at se problemer og have en lyst til at løse dem.

- Dem, der er dygtige og finder et rigtigt problem, er drevet af noget andet end penge. Det er opfindertyper eller typer, der vil have indflydelse eller hjælpe samfundet. Det er sjældent dem, der starter en virksomhed for at lave en masse penge, siger han.

Problemerne kan være store ting i samfundet, som hvordan vi for eksempel deler biler med hinanden. Men det kan også være mindre ting, som hvordan ansatte i virksomheder kommunikerer med hinanden.

- Det skal være den energi, man går ind i det med, og hvis man så finder et problem at løse i et milliardmarked, kan det være, at man selv bliver milliardær eller millionær på det, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under videoen

Forlod McKinsey for at blive iværksætter

Selv kastede Tommy Ahlers sig ud i livet som iværksætter for 11 år siden.

Med en jurauddannelse i bagagen arbejdede han dengang i konsulentfirmaet McKinsey, og det var ikke kedeligt.

- Man laver virkelig interessante ting, arbejder med meget skarpe mennesker og med interessante problemstillinger.

- Men man føler også lidt, at man ’bare’ er en del af en maskine. Hvis jeg ikke var i den rolle, var der en anden i rollen, for der findes andre dygtige mennesker, siger han.

Derfor sagde han op.

- Jeg havde nok et stigende behov sidst i 20’erne for at prøve at være den, der var fuldstændig ansvarlig. Både skulle tage alle nederlagene og ikke kunne skyde skylden på andre, men også være den, der virkelig fik en meget stor belønning, ikke finansielt, men følelsesmæssig, hvis det lykkedes, fortæller Tommy Ahlers.

'Nu skal jeg vise jer...'

Var han nervøs for at sige sit faste job op?

- Nej, overhovedet ikke, lyder svaret.

- Det var mere trodsigt. Jeg skal fandeme vise jer, at jeg kan helt for mig selv. Nu skal I bare vente og se, siger han.

Frygten for at tabe ansigt og blive ramt på forfængeligheden, hvis projektet floppede, var der dog. Også da han kastede håndklædet i ringen med sin første online sms-virksomhed efter McKinsey-farvellet.

- Der kan du snakke om en nervøsitet. Jeg var gået fra mit gode job hos McKinsey og stod efter ni måneder og havde bevist det; "der kan du se, du kan ikke finde ud af det", fortæller Tommy Ahlers.

Men det tog ham kun et par dage at komme sig. Livet som iværksætter skulle fortsætte.

- Jeg havde prøvet at smage det at være iværksætter. Du agerer meget hurtigt. Du får lov at træffe alle beslutningerne. Du arbejder kun med fede mennesker, fordi det er dig selv, der ansætter dem, så du skal ikke arbejde for eller med nogle røvhuller. Det var bare fedt, siger han.

Efterfølgende har han startet to virksomheder, som han har solgt.

Onlinetjenesten ZYB blev solgt til Vodafone for 235 millioner kroner i 2008, mens Tommy Ahlers og to andre stiftere solgte virksomheden Podio i 2012 til Citrix i USA for 330 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet

I 1997 var Tommy Ahlers (tv.) aktiv i Konservativ Ungdom - her på Christiansborg. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)

Løvens Hule skal udbrede iværksætteri

Egentlig har Tommy Ahlers ikke brug for de virksomheder, han bliver engageret i som investor i Løvens Hule.

- Jeg har ikke brug for at være kendt. Jeg har ikke brug for alle de investeringer, jeg laver, for jeg har allerede nok ting, jeg kan investere i, som jeg møder i mit daglige virke, siger han.

I stedet vil han lære folk, at alle uanset pengepung kan blive iværksættere.

- En succesrig person er egentlig bare én, der gjorde det, og det er den historie, jeg gerne vil fortælle alle danskere. At alle kan gøre det, siger han.

Samtidig ønsker han at ændre samfundet.

- Hvis vi skal være lidt visionære, har vi brug for, at Danmark ændrer sig fra en lønmodtagernation til en iværksætternation, siger han.

Og han nyder at inspirere folk.

- Hvis man kan hjælpe eller inspirere andre til at tænke lidt anderledes, så er det virkelig en meget givende ting. Den følelse har jeg på en ret vild skala med eksponeringen her. Det giver mig meget energi. Det er fedt, siger han.

Tommy Ahlers holder i øjeblikket særligt øje med tre danske virksomheder:

  • Peakon

  • Trustpilot

  • Spiri