Jesper Buch fra Løvens Hule: Det startede med Den Blå Avis og ansættelsen af Søren Sidevind

Manden bag webeventyret Just Eat har lagt ydmygheden bag sig og er på jagt efter eventyr med mennesker, han kan tage til Ibiza med.

Det var ikke et 12-tal i iværksætteri i dag!

Jeg er lige ved at falde i søvn!

Og...

Tillykke med prisen for den ringeste visuelle præsentation, jeg har set i Løvens Hule!

Der er i flere tilfælde gået slagtebænk i den, når 41-årige Jesper Buch har fortalt sin umiddelbare mening til de håbefulde iværksættere i DR-programmet Løvens Hule. Men han har som en del af investor-panelet også tegnet hjerter og overøst deltagere med kærlighed.

Det går fra den ene yderlighed til den anden med temperamentsfulde Jesper Buch.

Er der ikke lidt Thomas Blachman over dig i den måde, du behandler deltagerne på?

- Det ved jeg sgu ikke. Det må I vurdere. Jeg siger det, jeg tænker. Programmet hedder Løvens Hule, og folk ved, hvad de går ind til. Jeg forventer, at folk er forberedte. Hvis de ikke er det, så fortæller jeg det til dem, siger Jesper Buch.

Ydmyghed

Jesper Buch er en af de fem investorer i Løvens Hule, hvor iværksættere præsenterer idéer med mere eller mindre potentiale for løverne med håb om at få dem til at investere i projektet.

Når idéen, forarbejdet eller attituden ifølge Jesper Buch ikke er god nok, så får iværksætterspirerne ingen penge, men verbale klø fra manden bag succeshistorien Just Eat, som han lancerede i 2001 sammen med Christian Frismodt.

Det med attituden handler blandt andet om selvindsigt.

- De skal være ydmyg og glemme egoet i starten. Det er dem, der har brug for os. Vi har ikke brug for dem, siger Jesper Buch.

Superiværksætteren er helt på det rene med, at han, og måske nogle af de andre dommere, ikke udstråler ydmyghed.

- Vi kan tillade os det. Det kan godt virke arrogant, men vi kan tillade os at være mere selektive. Vi har ikke på samme måde brug for folk mere. Da jeg havde brug for folk for 15 år siden, var jeg mere ydmyg, siger Jesper Buch.

Casanova-Jesper

Om Jesper Buch var ydmyg, da han for cirka 27 år siden kastede sig ind i et mindre erhvervseventyr lidt uden for Blåvands Huk, er svært at sige. Men han øjnede en god forretning.

Faren styrede et diskotek i Blåvands Huk, og Jesper havde set, at grillbaren Casanova lidt uden for byen var lukket.

Skal vi købe den, far?, spurgte den daværende iværksætterspire.

- Det kan vi godt, sagde han. Men kun hvis jeg selv kunne klare det hele, og det gjorde jeg så, husker Jesper Buch.

Men Jesper var kun 14 år, og der skulle være en person over 18 år i grillbaren.

- Så vi ansatte en fyr, der surfede og blev kaldt Søren Sidevind, men det var mig, der styrede det.

Stedet hed Casanova og havde plads til cirka 15 borde. Forretningen startede trægt, men så foreslog Jesper, at de skulle holde åbent om natten, så de tørstige festmennesker også kunne få noget at spise.

- Vi omsatte for 25.000 kroner den første nat, husker den tidligere Casanova-ejer.

Fuldtidsalkoholisk far skubbede på

Næsen for at lave en god forretning udviklede Jesper Buch på drengeværelset i Kolding, inden Casanova-købet ved Blåvands Huk.

-Tidligere købte jeg spillemaskiner og solgte computerspil via Den Blå Avis. Jeg startede som 12-årig og fik hurtigt installeret min egen fastnettelefon på værelset, fordi der hele tiden var nogen, de ringede, husker Jesper Buch.

Nogle forældre ville måske have bedt sønnike om at koncentrere sig lidt mere om skolen og afvist egen telefon på drengeværelset. Men ikke hos familien Buch i Vamdrup ved Kolding.

- Min far skubbede mig altid ud over kanten på den fede måde. Og min mor har altid været den støtte, som min far ikke kunne være, lyder det fra Jesper Buch.

Far var ifølge Jesper Buch "fuldtidsalkoholiker", særdeles entreprenant og god til at bygge forretninger op og ødelægge dem igen. Farens druk og medfølgende pinligheder var med til at hærde Jesper.

- Alle de gange, han kørte rundt fuld nede på torvet i Vamdrup, tænkte jeg, at jeg skal fandeme vise verden, at jeg kan noget mere. Man bliver hård, siger Jesper Buch.

Artiklen fortsætter under billedet...

Med til Ibiza?

Hårdheden og næsen for den gode forretning har ført en række særdeles succesrige projekter med sig, og Jesper Buch har sit på det tørre rent økonomisk.

Han forsøger ikke at skjule, at han sagtens kan trække stikket og leve et liv i luksus uden røre en finger resten af sit liv, hvis det er det, han vil.

- Penge har jeg nok af, men jeg har prøvet at sidde og drikke kaffe på Costa del Sol i tre måneder. Det var nok, siger Jesper Buch.

Nu er han på jagt efter nye erhvervseventyr.

- Jeg vil med på nogle rejser med nogle fede mennesker, og jeg går aldrig ind i investeringer, hvis jeg ikke synes, det er nogle sjove mennesker. Vi arbejder 60 timer om ugen, så vi skal have det sjovt, siger Jesper Buch.

Derfor har kemien også stor betydning for, hvilke projekter Jesper Buch vælger at investere sine penge.

- Det sidste, jeg spørger mig selv om, er, om jeg kan tage dem med på Ibiza en weekend og give den gas og have det sjovt med det.

- Det skal være nogle cool folk, og de skal give mig et eller andet. De skal få mig til at grine, så jeg får helt ondt i maven, eller de skal kunne gøre mig klogere.

Inden iværksætter-bejlerne når til stranden i det spanske med Jesper Buch, så skal de lige fange hans opmærksomhed.

- De skal have ild i øjnene. Det er så vigtigt. De skal være med på beatet, og så skal de være lidt smarte.

Vi ses om fem år...

Men det er ikke nok. Nystartede iværksættere skal ifølge Jesper Buch i den grad være dedikerede til projektet.

- Jeg plejer at sige, at du skal gå hjem til kæresten og sige, at hun ikke ser dig de næste fem år. Sig, at du nok skal komme hjem og sove og kysse hende på panden, når hun sover. Og sig så til hende, at, hvis hun stadig er der om fem år, så vil I have mere fleksibilitet end alle andre, og at I nok skal nå at indhente det forsømte.

- Man skal prioritere sin forretning højere end sin hund og kat og alt muligt andet de første fem år. Også højere end familien. Det eneste, man skal prioritere højere end forretningen, er ens børn, siger Jesper Buch, der selv er far til tre børn.