39 millioner kroner – herunder 11 millioner kroner til Skat.
Så meget gæld har seks personer, der mistænkes for at have forbindelse til terrorgrupper, efterladt i konkursramte firmaer.
Det viser en gennemgang af dokumenter fra firmaernes konkursboer, som DR Nyheder har foretaget.
De seks personer har været registreret som direktører i blandt andet fødevarefirmaer, der er gået konkurs med milliongæld til staten og andre kreditorer.
Firmaerne og direktørerne indgår i et større netværk, der mistænkes af politi og Skat for omfattende momssvindel. Politiets efterretningstjeneste undersøger nu om pengene kan være brugt til at finansiere terror:
- PET kender sagen og har fulgt den nøje, siden Københavns Vestegns Politi indledte efterforskningen for momssvindel, med henblik på at vurdere, om der kan være tale om terrorfinansiering, skriver PET i en mail til DR.
Spansk terrorsag trækker tråde til Danmark
To af direktørerne, Rachid Abdel Nahet Hamed og Mustafa Zizaoui Mohand, blev i maj 2014 anholdt af spansk politi i og er stadig sigtede i sagen, mens en tredje, Zakaria Said Mohamed, er på flugt. Spansk politi regner med, at han enten er død eller opholder sig i et krigsområde og kæmper for Islamisk Stat.
Hvis nogle af pengene fra momssvindlen er havnet i hænderne på Al Qaida eller Islamisk Stat, er der ekstra grund til bekymring, siger Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste til DR.
- Terrorfinansiering er i allerhøjeste grad alvorligt. I det øjeblik man kan medvirke til, at kilderne tørrer ud i forhold til de uhyrligheder, vi ser rundt omkring i verden, så er det også et af redskaberne til at forebygge, at modvirke og forhindre terror, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR.
Fusk med fødevarer
Den aktuelle momssvindelssag, hvor de terrormistænkte personer indgår, involverer et omfattende netværk af virksomheder. Virksomheder, der handler med hinanden på kryds og tværs og efterlader store regninger til skattevæsenet ved at parkere al gælden i selskaber, der går konkurs med en ukendt stråmand som direktør. Det viser DR Dokumentaren ”Sådan svindles Danmark”, der sendes i aften på DR1.
Den mulige svindel er sket ved import og videresalg af fødevarer som kylling, sodavand, slik og Gouda-ost. En type varer, som Skat generelt ser mere og mere svindel med, forklarer Mia Hansen, der er specialkonsulent i Skat, der generelt vurderer:
-Lige nu støder vi ganske meget på fødevarer. Det er helt klart et af de områder, hvor vi ser det mest.
De seks personer, der er registreret som direktører i danske firmaer og samtidig mistænkes for terrorrelationer er:
- Rachid Abdel Nahet Hamed og Mustafa Zizaoui Mohand, der begge blev anholdt i den spanske terrorsag. I dag er de sigtede, men løsladt mod kaution.
- Zakaria Said Mohamed, der er spanske terrormistænkt på flugt. Spansk politi Guardia Civil regner med, at han enten er død eller opholder sig i et krigsområde og kæmper for Islamisk Stat.
- To danske statsborgere, der er rejst til Syrien for at kæmpe for IS. Den ene døde i december 2015 i et droneangreb.
- Abu Hamza – hvis rigtige navn er Abdessamad Fateh. Han kom på USA's terrorliste i 2014. USA's udenrigsministerium siger til DR, at Fateh blev registreret på listen på grund af hans forbindelse til et skandinavisk netværk af personer med tilknytning til Al Qaida. Om hans rolle som direktør i et dansk firma, har han sagt til skifteretten, at han blot var ansat som chauffør i Q Transport, og ikke vidste, at hans pas og NemID blev brugt af firmaet. Skifteretten gav ham ret i, at det ikke er bevist, at det var ham selv, der brugte hans NemID. Han døde af naturlige årsager i 2015.
DR har forsøgt at kontakte alle seks terrormistænkte. Den syrienskriger, der omkom i droneangreb i december 2015, er forsøgt kontaktet inden sin død. Abu Hamza har givet sin forklaring via sin seneste advokat. Øvrige har enten ikke været mulige at få kontakt til eller har ikke ønsket at udtale sig.