En række personer, der ifølge spansk politi har forbindelser til Islamisk Stat og Al Qaida, indgår i et netværk, der i Danmark er mistænkt for svindel med blandt andet moms og afgifter.
I netværket indgår tre spanske terrormistænkte, der har stået som direktører i danske firmaer, der har handlet med med eksempelvis chokolade, sodavand, kyllingekød og ost.
Det afslører DR’s Undersøgende Databaseredaktion og DR-dokumentaren ”Sådan svindles Danmark”.
Politiets Efterretningstjeneste PET bekræfter, at de kender til sagen:
- PET kender sagen og har fulgt den nøje, siden Københavns Vestegns Politi indledte efterforskningen for momssvindel, med henblik på at vurdere, om der kan være tale om terrorfinansiering, skriver PET i en mail til DR.
Politiets Efterretningstjeneste vil ikke kommentere på de enkelte dele af sagskomplekset eller på, hvor langt man er i undersøgelserne.
- PET følger generelt situationen omkring terrorfinansiering og anden terrorstøtte i Danmark. Vi samarbejder desuden med en række statslige og offentlige institutioner, herunder SØIK, i indsatsen mod finansiering af terror, skriver PET.
Anholdt i terrorsag i Spanien
Tre spanske terrormistænkte indgår som direktører i et større netværk af firmaer, der af politi og Skat mistænkes for at have unddraget statskassen et større millionbeløb i moms og afgifter, samt at efterlade gæld til en række private kreditorer.
To af de tre spanske direktører er i Spanien anholdt for blandt andet at forsøge at skaffe våben og sprængstoffer og for at rekruttere 26 islamister, der er udrejst til islamistiske grupper i Mali og Libyen.
De to mænd er løsladt mod kaution, men er stadig sigtede i sagen.
Død eller i krigszone
Den tredje af direktørerne er på flugt fra de spanske myndigheder.
Ifølge spansk politi er denne mand nu enten død eller befinder sig i en krigszone.
Han var direktør i et firma i København, der var indregistreret til at handle med sodavand. Firmaet var tilmeldt adressen Valdemarsgade 22, der er kendt fra flere sager om afgiftssvindel, hvor der er faldet dom.
Den amerikanske professor og internationale ekspert i momssystemer Richard Ainsworth har set DR’s dokumentation og er overrasket over sammenfaldet mellem personer, der fusker med moms – og samtidig optræder i terrornetværk.
- Det er en form for svindel, der er ekstremt farlig for samfundet, siger Richard Ainsworth.
Dansker på amerikansk terrorliste
En helt fjerde person, der indgår i netværket, er en nu afdød dansker, der i 2014 kom på USA’s terrorliste.
Han er kendt under dæknavnet Abu Hamza, men er registreret som direktør i firmaet Q Transport ApS under sit fødenavn Abdessamad Fateh.
Inden sin død afviste Abu Hamza alle anklager om, at han skulle have taget del i momsunddragelse i det firma han var direktør for.
I forbindelse med konkursen og en efterfølgende sag om konkurskarantæne hævdede han, at hans identitet var blevet stjålet, og at hans navn var blevet misbrugt.
Skifteretten fandt det ikke endegyldigt bevist, at det var Abu Hamza selv, der stod for driften af firmaet.
Firma brugte terrormistænkts netbank
Det fremgår af dokumenter fra Skifteretten og BRF Kredit, at det primært var Abu Hamzas netbank, der blev benyttet i firmaet, og at han havde fuldmagt til firmaets konto i den periode, hvor firmaet undlod at afregne moms for tre millioner kroner ved import af kyllingekød, Gouda-ost og mobiltelefoner.
Den detalje, at det er Abu Hamzas netbank adgang, der er brugt til at styre firmaets konto er yderst interessant, mener professor i strafferet Lars Bo Langsted finder interessant. Stråmænd har nemlig normalt ikke adgang til pengene i virksomheden.
- I det øjeblik de er inde selv at overføre penge, selv at stille konti til rådighed, ja så er der noget der kunne tyde på, at det ikke er stråmænd, vi har med at gøre, men nogen der faktisk lever op til titlen som direktør, siger Lars Bo Langsted.
USA satte Abu Hamza på terrorlisten, fordi han var tilknyttet et skandinavisk netværk med forbindelser til Al Qaida.
En centralt placeret kilde i det amerikanske udenrigsministerium fortæller til DR, at man også var bekymret for hans adgang til store pengebeløb.
- Jeg mener, at det er en meget stærk sag. Vi har en registreret terrorist, der er involveret i et firma, der indgår i svindel, siger Richard Ainsworth.