Svindelmistænkt i milliardsag købte sig ind i dansk musikbranche

Samtidig med at Sanjay Shah havde travlt med at lænse statskassen for milliarder købte han sig sidste sommer ind i stor dansk koncertarrangør.

Den britiske erhvervsmand, Sanjay Shah, der mistænkes for at stå bag svindel med 12,3 mia. danske skattekroner.

Den hovedmistænkte i sagen om skattesvindel for i alt 12,3 milliarder kroner, den britiske finansmand Sanjay Shah, har investeret penge i musikbranchen i Danmark og Storbritannien.

Mens svindlen var i fuld gang købte Shah sidste sommer blandt andet en aktiepost i danske ICO Concerts, en af Nordens største koncertarrangører, der blandt andet arrangerer koncerter med navne som Justin Bieber, Jennifer Lopez og Leonard Cohen.

- Vi fik en henvendelse fra et investeringsselskab i London, som var meget interesseret i at investere i musikbranchen. Investeringsselskabet var repræsenteret af en engelsk advokat og et af de helt store danske, anerkendte advokatfirmaer, og deres approach var meget professionel. Der blev enighed om vilkår for overdragelsen af en mindre ejerandel i et af vores selskaber (Max Holding II ApS), skriver ICO Concerts danske direktør, Pernille Møller Pedersen, i en mail til DR Nyheder.

Også på Cayman

Og ICO Concerts er ikke det eneste selskab indenfor den europæiske musikbranche, som de sidste par år har modtaget investeringer fra et selskab kontrolleret af Sanjay Shah, viser DR Nyheders gennemgang af dokumenter i det britiske selskabsregister.

Ifølge dokumenterne har det Shah-kontrollerede selskab, et selskab ved navn Arche Cayman Limited på Caymanøerne i Caribien, også blandt andet investeret i to britiske firmaer med aktiviteter indenfor digital musikteknologi.

Det er selskaberne Audiosplitter og Tune IT Digital. Det sidste har i dag drejet nøglen om. Herudover har Shah også investeret i den tyske bank Varengold Bank i Hamborg.

Friske investeringer

Det fremgår ikke, hvor meget Sanjay Shah har investeret i de forskellige selskaber, men Henning Bang Fuglesang Sørensen, lektor i jura på Syddansk, finder investeringerne overraskende:

- Hvis han har hevet penge ud af den danske statskasse, så må man sige, at det er friskt, at han har genivesteret dem i netop den danske musikindustri, siger han.

Da svindelsagen rullede sidste efterår, lod ICO Concerts handlen med Shahs selskab, Arche Cayman Limited, gå tilbage:

- Da vi i medierne sidste år efterfølgende kunne læse om Sanjay Shah, kunne vi i nogle af artiklerne læse, at investorselskabet muligvis havde været kontrolleret af en person, som var mistænkt for milliardsvindel, og på den baggrund fik vi handlen annulleret, skriver Pernille Møller Pedersen.

- Vi er selvfølgelig kede af at skulle udtale os i denne sammenhæng, idet vi ikke har været involveret i noget som helst relateret til sagen. Jeg vil understrege, at jeg aldrig har mødt eller for den sags skyld kommunikeret med Sanjay eller Usha Shah (Sanjay Shahs kone, red.), skriver hun videre.

Min klient skjuler intet

Sanjay Shah bekræfter den danske investering via sin medierådgiver, Jack Irvine.

- ICO Concerts er en koncertarrangør, som Sanjay investerede i 2015... Alle Sanjays handler og investeringer er oplyst til myndighederne. Han har intet at skjule og har intet gjort forkert, skriver han i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

Hvis det kan dokumenteres, at penge fra svindelsagen blandet andet er placeret i aktieposter i selskaber i den europæiske musikindustri, er det ikke nødvendigvis nemt for at få pengene tilbage. Det skyldes, at pengene er investeret via et holdingselskab på Caymanøerne.

- Vi skal til at vise, hvordan pengene har bevæget sig mellem datterselskaber og holdingselskaber, og det er rigtig svært, siger Henning Bang Fuglesang Sørensen.