Sundhedstjek skal redde syg kronesmiley

Over tre år skal Arbejdstilsynet kontrollere arbejdsmiljøet i hver sjette kronesmiley-virksomhed.

De seneste ti år er der rejst over 170 arbejdsskadesager, som beskriver, at ansatte er blevet kronisk syge med astma eller eksem af at arbejde hos Siemens Wind Power eller Vestas. Langt størstedelen er blevet syge af at arbejde med det farlige stof, epoxy. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Et bredt politisk flertal er blevet enige om otte nye tiltag, som skal stramme kontrollen med de virksomheder, som Arbejdstilsynet har givet en kronesmiley.

Kronesmileyen bliver givet til virksomheder, som "har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard”.

Men tilliden til kronesmiley-systemet har lidt et knæk.

I foråret bragte DR Nyheder nemlig historien om flere end 170 arbejdsskadesager fra de seneste ti år, hvor ansatte er blevet kronisk syge med astma eller eksem af at arbejde hos Siemens Wind Power eller Vestas - selvom begge virksomheder havde en kronesmiley.

Derfor håber beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen, at den nye aftale kan rette op på smileyens ry.

- Siemens-sagen, som Danmarks Radio afdækkede, viste, at der var behov for nogle opstramninger af ordningen, og vi er nu i den heldige situation, at forligspartierne er blevet enige om at korrigere vilkårene for at kronesmileyen, siger ministeren til DR.

Flere kontrolbesøg hos virksomheder

For at få en kronesmiley, som betyder, at en virksomhed slipper for en række besøg fra Arbejdstilsynet, skal virksomheder have et arbejdsmiljøcertifikat, som viser, at de har gjort en ekstra indsats for selv at sikre et godt arbejdsmiljø.

Sådan et bliver udstedt af private certificeringsfirmaer, som skal sikre, at virksomhederne har lavet en strategi for et godt arbejdsmiljø.

Derfor vil en del af den skærpede kontrol bestå af, at Arbejdstilsynet over de næste tre år skal besøge 500 af de i alt 3000 danske virksomheder som allerede i dag har en kronesmiley.

Her vil Arbejdstilsynet tjekke, om de private certificeringsfirmaer har lavet en tilstrækkelig kontrol.

Herunder kan du se, hvordan kronesmiley-systemet fungerer.

Bakkes op af arbejdsmarkedets parter

De nye kontroltiltag bliver bakket op af arbejdsmarkedets parter, heriblandt også arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening, Christina Sode Haslund.

- I aftalen ligger der et forslag om, at certificeringsbureauerne i højere grad end i dag skal ud og se på det faktiske arbejdsmiljø i virksomhederne, siger hun.

- Dermed vil man lukke for det hul, for de sager, som blandt andre Danmarks Radio har været med til at afdække.

Og de toner går igen hos næstformand i LO, Morten Skov Christiansen.

- Vi kommer til at øge den generelle kontrol af de her virksomheder. Vi har en meget stor forventning om at den her aftale vil sikre, at vi ikke ser episoder, som det vi har set med Siemens og Vestas i foråret, siger han.

Ud over øget kontrol vil aftalen også betyde, at certificeringsfirmaerne skal have et større fokus på virksomhedernes psykiske arbejdsmiljø.