Det skal være slut med, at arbejdere i Danmark bliver syge af epoxy og andre kemiske stoffer på jobbet.
Derfor går en arbejdsgruppe i dag i gang med at undersøge, hvad der kan gøres for, at færre arbejdere fremover bliver syge af farlig kemi.
Arbejdsgruppen er nedsat af beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Det sker efter DR's afsløringer af, at mange ansatte i vindmølleindustrien har fået astma og eksem af at blive udsat for stofferne epoxy og isocyanater i deres arbejde.
Beskæftigelsesministeren har store forventninger til arbejdsgruppen.
- Der er nogle steder, hvor der er ting, der svigter, når man i forskellige situationer arbejder med epoxy. Det er de huller, vi skal have lukket nu, siger Jørn Neergaard Larsen.
Læger vil sidde med ved bordet
Arbejdsgruppen består primært af repræsentanter fra fagbevægelsen, arbejdsgiversiden og Arbejdstilsynet.
Den sammensætning møder inden gruppens første møde kritik fra arbejdsmedicinske læger. Det er dem, der i det daglige er i kontakt med de arbejdere, der er blevet syge af farlig kemi.
Ole Carstensen, formand Dansk Selskab for Arbejds- og miljømedicin, er skuffet over, at der ikke sidder uafhængige eksperter som arbejdsmedicinske læger i arbejdsgruppen.
- Vi hører jo dagligt historierne om, hvad det er, der kan gå galt fra de patienter, vi ser på vores afdelinger til undersøgelse og udredning, siger han og frygter, at viden kan gå tabt.
Her kan du møde nogle af de arbejdere, der er blevet syge af at arbejde med kemi hos Siemens Wind Power. Klik på play.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afviser kritikken og påpeger, at arbejdsgruppen med arbejdsmarkedets parter vil trække på eksperter udefra.
- Det er den måde, som vi arbejder med arbejdsmiljø på i Danmark, siger han.
Bekymring for tidsfrist
Udover sammensætningen af arbejdsgruppens medlemmer er Ole Carstensen også foruroliget over, at arbejdsgruppen skal aflevere sine anbefalinger til politikerne til december.
Det er alt for hurtigt, mener han:
- Jeg er bekymret for, at man ikke effektivt kan pege på de løsninger, der skal til for at løse problemet med, at der er nogen, der bliver allergiske over for epoxy i den danske industri.
Til det synspunkt svarer Jørn Neergaard Larsen, at der er mulighed for, at arbejdsgruppen kan arbejde videre, efter at de første anbefalinger er afleveret ved årsskiftet:
- Hvis udvalget finder, at der skal arbejdes videre med nogle ting, så bliver der arbejdet videre på nogle ting.
For mange epoxyskader
Det er især vindmølleindustrien, der er storforbruger af epoxy. Over 170 ansatte hos Siemens Wind Power og Vestas har fået eksem eller astma af at arbejde med epoxy eller andre kemiske stoffer i de seneste 10 år. Det har DR's afsløringer vist.
Men epoxy bruges også i mange andre virksomheder, der for eksempel lægger gulve, fremstiller plast, maler eller overfladebehandler metal.
Ifølge beskæftigelsesministeren er epoxy er et nyttigt materiale, der ikke kan undværes, selvom det er farligt. Han påpeger også, at der allerede i dag er skrappe regler for bruge epoxy, men at reglerne ikke er tilstrækkelige.
- Vi har kunnet se her i de seneste måneder, at for mange mennesker kommer til skade i arbejdet med epoxy, siger Jørn Neergaard Larsen.