Siemens fik kronesmiley for godt arbejdsmiljø: Nu hagler kritikken ned over kontrolsystemet

LO vil have beskæftigelsesminister Jørn Neergaard til at se kronesmileyen efter i sømmene.

Siemens Wind Power har i fire år haft en såkaldt kronesmiley, der blandt andet betyder, at Arbejdstilsynet kun i særlige tilfælde fører tilsyn med virksomheden.

- Kontrolsystemet har svigtet fatalt i den her sag.

Sådan lyder det fra LO-formand Lizette Riisgaard, efter at DR Nyheder har afsløret, at medarbejdere i mindst 64 sager er blevet syge efter ulovlig udsættelse for farlig kemi hos vindmølleproducenten Siemens Wind Power.

Siemens Wind Power har nemlig i fire år haft en kronesmiley. Den har de fået af andre certificerede private virksomheder, som vurderer, de har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre et godt arbejdsmiljø.

Private virksomheder holder tilsyn

Kronesmileyen betyder samtidig, at Arbejdstilsynet kun i særlige tilfælde fører tilsyn med virksomheden.

- Vi er overbeviste om, at ved, at du bliver certificeret, så har du styr på processerne i forhold til arbejdsmiljøarbejdet på virksomheden, forklarer kontorchef i Arbejdstilsynet Bent Horn Andersen.

Det er i stedet de private firmaer - certificeringsorganet - der holder tilsyn.

Krav om undersøgelse af systemet

Men de sidste fire år har Arbejdsskadestyrelsen afgjort, at flere medarbejdere har fået kroniske sygdomme af at arbejde med farlig kemi i virksomheden.

Og alene sidste år har ansatte hos Siemens Wind Power i 95 sager anmeldt erhvervssygdomme og ulykker til Arbejdsskadestyrelsen.

Ifølge LO-formanden skal certificerede virksomheder ikke kunne kontrollere sig selv. Og derfor vil Lizette Riisgaard have kronesmiley-ordningen set efter i sømmene.

- Jeg vil kræve, at ministeren skal sætte en reel undersøgelse i gang af problemet her, siger hun.

EL: Et system fuld af huller

Flere af ordførerne på beskæftigelsesområdet vil også have undersøgt kronesmileyen. Det er nemlig en ordning, som også tidligere har været til debat, forklarer Christian Juhl, der er arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten.

- Vi har sagt til ministeren, at han skal komme med en redegørelse for, hvordan vi kan lave et system, der ikke er fuld af huller, sådan som det er nu, siger han.

Også i den borgerlige blok er der et ønske om at få afklaret, hvilken rolle Arbejdstilsynet har spillet i sagen.

- Det virker uforståeligt, at der kan være så mange sager af den samme karakter, uden at Arbejdstilsynet ser et mønster i det. Det må vi høre en forklaring på, siger Rasmus Jarlov, der er arbejdsmarkedsordfører for Konservative.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører og formand for beskæftigelsesudvalget på Christiansborg, Bent Bøgsted, har desuden bedt beskæftigelsesministeren indkalde Arbejdstilsynet til et møde i udvalget, hvor de skal redegøre for sagen.

Har du oplysninger i sagen om Siemens, vil DR Nyheders undersøgende redaktion meget gerne høre fra dig. Vi vil også gerne have tip, hvis du kender til farligt arbejdsmiljø i andre virksomheder. Skriv til os på tipos@dr.dk. Vi behandler henvendelser fortroligt.