Der er stor forskel på, hvad du skal betale i boligskat i fremtiden alt afhængig af, hvor i landet dit hus ligger.
Det fortæller boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak, efter regeringen tirsdag har indgået en aftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om en ny model for boligbeskatning.
Se skatteeksempler fra de enkelte kommuner
- •
På hjemmesiden nye-ejendomsvurderinger.dk har regeringen samlet eksempler på konsekvenserne for ejendomme i forskellige prisniveauer i hver kommune.
- •
Se selv eksemplerne på hjemmesiden - eller find mere detaljerede oplysninger om konsekvenserne for ejere af enfamiliehuse og ejerlejligheder i dette faktaark om forliget (side 28-39).
Boligejere i Guldborgsund får penge tilbage
Aftalen betyder overordnet set, at de boligejere, der har betalt for meget i skat, i fremtiden skal have penge tilbage. Det er især gode nyheder for boligejere i landkommunerne, fortæller Morten Skak.
- Hvis vi er godt ud på landet, så ender vi typisk med en lavere skat, siger han.
Morten Skak peger på Guldborgsund Kommune som et af de steder, hvor de i fremtiden vil få penge tilbage i skat.
- Sådan er det typisk, når vi er ude på landet. Der får du det her billede som med Guldborgsund. De år, hvor man har betalt for meget, der får man penge tilbage, siger han.
Borgere i Guldborgsund, som bor i et typisk hus vurderet til 700.000 kroner i kommunen, vil også ifølge regeringens beregninger i fremtiden skulle betale mindre i skat, fortæller Morten Skak.
Eksempel: Typisk hus vurderet til 700.000 kroner i Guldborgsund
- •
Med den nye aftale skal boligejere i Guldborgsund Kommune med et typisk hus ifølge regeringens beregninger have 18.400 kroner tilbagebetalt af skat som følge af en for høj vurdering af ejendommen i perioden fra 2011 til 2018.
- •
Samtidig skal boligskatten, som efter de nuværende regler ville være vokset til 13.100 kroner i 2021, med den nye aftale reduceres til 6.400 kroner i 2021, lyder det i beregningen. Kilde: Nye-ejendomsvurderinger.dk
Det vil på sigt betyde, at boliger i kommunen kan blive mere værd, da potentielle købere vil kunne forventes at være villige til at betale mere for boligerne, når skatten er lav.
- Når man skal betale mindre skat, så er man villig til at betale en højere pris, siger han.
Ensartet mønster i landkommuner
Bevæger man sig længere mod nord ligger Hjørring Kommune også lunt i svinget, lyder det fra boligøkonomen. - I Hjørring skulle man med de nuværende regler i 2021 betale 13.100 kroner i samlet boligskat for et typisk hus i kommunen. Men med de nye regler skal man kun betale 10.000 kroner, siger Morten Skak, som mener, at en sådan reduktion også vil kunne ses i mange af de andre kommuner, som ligner den nordjyske kommune.
- Vi er ude i udkanten af Danmark, og er du derude, så har du det her billede. Det gælder for alle den slags kommuner, siger han.
Eksempel: Typisk hus vurderet til 900.000 kroner i Hjørring
- •
Med den nye aftale kan boligejere i Hjørring Kommune med et typisk hus ifølge regeringens beregninger se frem til en aflysning af 2.600 kroner i grundskyldsstigning, der ellers var udsigt til med de gældende skatteregler.
- •
Samtidig skal boligskatten, som efter de nuværende regler ville være vokset til 13.100 kroner i 2021, med den nye aftale reduceres til 6.400 kroner i 2021, lyder det i beregningen. Kilde: Nye-ejendomsvurderinger.dk
Der kan dog være variationer, da borgere i de forskellige kommuner i dag ikke betaler det samme i grundskyld.
- Hvis du betaler en høj grundskyld, får du også en større nedgang, når ejendomsvurderingen går ned. Selvom der er tale om landkommuner, så vil der være forskelle, siger han.
Velhaverkommune får også skatterabat
I Gentofte nord for København vil skatten ifølge beregningerne omvendt stige for de typiske huse i kommunen. Men her er der en lille skatterabat indlagt i den nye aftale, hvis man bor i et af de typiske huse, der i velhaverkommunen vurderes til 6.500.000 kroner.
- Med de nuværende regler vil skatten være 56.200 kroner i 2021, og med den nye aftale bliver boligskatten 57.000 kroner. Men så får de noget skatterabat, så de i sidste ende kun skal betale 56.200 kroner, siger Morten Skak og fortsætter:
- Det, der så sker fremadrettet, er, at de skal betale mere, i takt med at grunde og huse bliver mere værd, men lige nu får de altså en skatterabat.
Eksempel: Typisk hus vurderet til 6.500.000 kroner i Gentofte
- •
Med den nye aftale kan boligejere i Gentofte Kommune med et typisk hus ifølge regeringens beregninger se frem til en aflysning af 31.200 kroner i grundskyldsstigning, der ellers var udsigt til med de gældende skatteregler.
- •
Boligskatten, som efter de nuværende regler ville være vokset til 56.200 kroner i 2021, vil med den nye aftale være højere i 2021. I alt vil skatten være på 57.000 kroner, lyder det i beregningen.
- •
Boligejere med et typisk hus i Gentofte Kommune får imidlertid en skatterabat på 800 kroner, hvilket ifølge beregninger for den nye aftale vil betyde en samlet boligskat på 56.200 kroner i 2021. Kilde: Nye-ejendomsvurderinger.dk
Mister skatterabat ved fraflytning
Træerne vokser dog ikke ind i himlen med den nye aftale, mener Morten Skak. Ifølge ham betyder skatterabatten i aftalen nemlig også, at det vil blive sværere for boligejerne at sige farvel til den nuværende bolig.
- Skatterabatten forsvinder, hvis du flytter. Det er især det, man kan kritisere systemet for. Det vil gøre, at folk bliver i deres nuværende hus, siger han.
Desuden betyder den nye aftale, at det, man i fremtiden skal betale i grundskyld, indefryses. Pengene skal så først betales, når man fraflytter boligen. Det betyder i praksis, at boligejere, der vil flytte fra deres nuværende bolig, i fremtiden skal hoste op med den boligskat, de skylder i indefrosset grundskyld, hvis de vil have et nyt hus, fortæller Morten Skak.
- Hvis du forestiller dig, at du og naboen bor i et identisk hus, men du vil gerne flytte ind til naboen. Så koster det dig skatterabatten, og du skal hoste op med al den indefrosne grundskyld, du skylder for dit hus. Det kommer til at hæmme mobiliteten, siger han.
Her er hovedpunkterne i boligskatteaftalen
- •
Den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes fra 1,0 til 0,55 procent. Det såkaldte millionærknæk hæves fra tre millioner kroner til 7,5 millioner kroner.
- •
For boliger, der er mere end seks millioner kroner værd, når der er taget højde for det såkaldte forsigtighedsprincip, bliver skatten 1,4 procent på den del, der overstiger seks millioner.
- •
Forsigtighedsprincippet betyder, at der fradrages 20 procent af vurderingen. Derfor vil det kun være boliger, der på papiret er mindst 7,5 millioner værd, der reelt set skal betale den høje sats.
- •
Fra 2017 kan alle stigninger i boligskatten indefryses. Derudover bliver der en midlertidig indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld i årene fra 2018 til 2020.
- •
Herefter kommer der en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.
- •
Selv om ejendomsvurderingen og grundskylden stiger, efterhånden som boligen bliver mere værd, vil den årlige regning i kroner og øre ikke vokse. Men man skal betale den del af regningen, der er indefrosset, når boligen sælges. Kilde: Ritzau