En del af den nye boligskatteaftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er at indefryse stigende boligskatter.
Pengene skal så først betales, når man fraflytter boligen.
Dansk Ejendomsmæglerforening, der dækker 95 procent af branchen, kalder det aftalens ”hurdle” og advarer mod, at boligejerne kan komme galt afsted, hvis de ikke er forsigtige.
- Det kan jo gå hen og gå grueligt galt, hvis man sælger sin bolig og har store beløb indefrosset i ejendommen, siger formand Torben Strøm.
For mange vil det måske være en automatisk beslutning at indefryse skattebetalingen, men hvis boligejerne en dag ikke magter at blive boende eller vil flytte, kan det blive dyrt.
- Der kan komme en situation, hvor der ikke længere er friværdi, og man kommer til at skylde mere væk, end der reelt er friværdi i boligen, og så er man på den. Man kan blive nødt til at blive boende i boligen, til man ikke er her længere, fordi man ikke har råd til at flytte, siger Torben Strøm.
Rabat kan hæmme mobilitet
Derfor frygter Dansk Ejendomsmæglerforening, at aftalen kan hæmme mobiliteten på boligmarkedet. Boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak er enig.
- Hvis du forestiller dig, at du og naboen bor i et identisk hus, men du gerne vil flytte ind til naboen, så koster det dig skatterabatten, og du skal hoste op med al den indefrosne grundskyld, du skylder for dit hus. Det kommer til at hæmme mobiliteten.
Desuden risikerer man også en flaskehals i byggebranchen.
- Der bliver virkelig run på boligerne i 2020, og der bliver run på for at få indkøbt og flyttet i projektlejligheder, og det vil kunne skabe en flaskehals i byggebranchen.
- Så kommer vi til at se, at markedet standser op i 2021, til markedet finder et nyt leje, siger Torben Strøm.
Derfor forventer ejendomsmæglerne stigende priser frem til 2021 i Storkøbenhavn, Nordsjælland, Aalborg, Aarhus og Odense.
Der er dog også glæde over, at der nu er kommet en aftale.
- Vi ser det som positivt, at man kan se frem til mere retvisende vurderinger, siger Torben Strøm.
- Det skaber tryghed og vished, og det er vi glade for.
HER ER HOVEDPUNKTERNE I BOLIGSKATTEAFTALEN
- •
Den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes fra 1,0 til 0,55 procent. Det såkaldte millionærknæk hæves fra tre millioner kroner til 7,5 millioner kroner.
- •
Det betyder, at ejendomme vurderet til 7,5 millioner kroner beskattes med 1,4 procent. Den progressive ejendomsværdiskattesats har hidtil været 3,0 procent for boliger over tre millioner kroner.
- •
Aftalen indfører et såkaldt forsigtighedsprincip. Det betyder, at der fradrages 20 procent af vurderingen. Derfor er det boliger, der er mere end seks millioner kroner værd, der reelt set skal betale den højere sats.
- •
Fra 2017 kan alle stigninger i boligskatten indefryses. Derudover bliver der en midlertidig indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld i årene fra 2018 til 2020.
- •
Herefter kommer der en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.
- •
Selv om ejendomsvurderingen og grundskylden stiger, efterhånden som boligen bliver mere værd, vil den årlige regning i kroner og øre ikke vokse. Men man skal betale den del af regningen, der er indefrosset, når boligen sælges.
- •
Kilde: Ritzau