Sophie Løhde er ankommet til Forligsen: "Jeg tror ikke, at vi finder en aftale i dag"

Forligsmanden har kun indkaldt til forhandlinger på det statslige område i dag.

Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V) ankommer. Overenskomstforhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen i dag. (Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix) (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Friske og veludhvilede er forhandlerne fra det statslige område netop ankommet til Forligsinstitutionen.

Det er kun det statslige område, der er blevet indkaldt til forhandlinger i dag af forligsmand Mette Christensen. Forhandlerne fra det kommunale og regionale område skal først stille i morgen.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) repræsenterer de statslige arbejdsgivere, og hun understregede flere gange over for pressen foran Forligsinstitutionen, at situationen er tilspidset.

- Først og fremmest har det været godt for alle at få en god nats søvn efter en lang weekend, hvor ingen af os har lukket øjnene i ret mange timer. Vi er allesammen ved at være lidt møre, sagde hun indledningsvis, inden hun slog fast:

- Situationen er den samme: Det ser svært ud, og nu må vi se, om vi kan nå hinanden og finde en fælles vej. Det er det, vi ønsker, og det er min ambition. Men jeg tror ikke, at vi finder en aftale i dag, siger Sophie Løhde.

Hendes modpart på den anden side af forhandlingsbordet, Flemming Vinther, der repræsenterer de ansatte i staten, håber på en aftale. Gerne allerede i dag:

- Vi sidder her ikke for sjov, vi ønsker jo at lave en aftale. Hvis det står til mig, så har vi jo en aftale, når vi kommer ud, siger han.

I løbet af weekenden har omkring 100 forhandlere siddet til forhandlinger i Forligsinstitutionen, men det har ikke kastet en aftale af sig endnu. Derfor valgte forligsmand Mette Christensen at sende forhandlerne hjem lidt efter midnat og kun invitere de statslige forhandlere i dag.

Men det betyder ikke, at der kan slås skår i den musketered, som de offentlige forhandlere har haft på tværs af områderne.

- Hvis det var så nemt at splitte os, så var det nok sket, understreger Flemming Vinther.

Frokostpausen. Igen

Den store forhandlingsknast på det statslige, der ikke synes at kunne files mindre, er den arbejderbetalte spisepause.

- Vi vil ikke tage nogens spisepause, vi ønsker, at verden ser ud i dag, som den gjorde i går, hvad angår spisepausen, lover Sophie Løhde.

- Det er ikke os, der har stillet krav til den i modsætning til, hvad jeg fornemmer, at mange danskere tror, siger hun og understreger, at hun og arbejdsgiverne har haft flere ting med til forhandlingsbordet.

Ministeren må imidlertid ikke fortælle om dem grundet referatforbud under forhandlingerne.

Flemming Vinther tvivler på, at man kan lave en aftale kun om spisepausen, før man forhandler videre om andre ting - eksempelvis lønudvikling.

- Vi sidder her for at lave en samlet aftale, så jeg kan ikke forestillet mig, at vi laver en aftale kun om frokostpausen. Der er ikke noget, der er på plads, før alt er på plads, siger han.