Skatteminister om sænkede afgifter på nødder og alkoholsodavand: Det er næppe gået op for alle

Trods hensigten med regeringens erhvervspakke, skæpper det i kasseapparaterne syd for grænsen. De Radikale vil genoverveje aftale.

Det tager tid at ændre danskernes indkøbskultur. Men på sigt vil sænkede afgifter i Danmark få færre til at handle syd for grænsen, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V). (© DR Nyheder)

En Somersby cider-sodavand uden tillægsafgift på knap tre kroner. Eller mandler til 18 kroner mindre pr kilo efter halveringen af nøddeafgiften.

Flere af afgiftssænkningerne i den grænsehandelspakke, som Dansk Folkeparti og De Radikale lagde stemmer til i efteråret, er allerede blevet gennemført.

Men ifølge de store grænsebutikker Fleggaard, Calle og Scandlines BorderShop, som DR Nyheder har talt med, jagter danskerne i mindst lige så høj grad som før tilbuddene på de nordtyske butikshylder.

Det bekymrer dog ikke skatteminister Karsten Lauritzen, selvom hensigten med afgiftslettelserne netop er at svække grænsehandlen til fordel for den hjemlige detailhandel.

- Det tager lidt tid, før de her afgiftssænkninger slår igennem. Jeg tror ikke, at alle du møder på gaden er klar over, at vi har halveret nøddeafgiften og besluttet at fjerne den. Derfor kører de stadig syd for grænsen for at købe nødder. Og øl og sodavand, siger han.

Statskassen mister 310 millioner i år

I år er en række planlagte forhøjelser af afgifter på blandt andet sukkervarer, chokolade og vin blevet droppet.

Samtidig har partierne bag erhvervspakken sløjfet tillægsafgiften på alkoholsodavand som for eksempel Bacardi Breezer eller Somersby Cider.

Det største mindreprovenu kommer dog fra halveringen af afgiften på nødder, som udgør 200 af de 310 millioner kroner, som statskassen må vinke farvel til i år på grund af erhvervspakken.

Det er en investering, som altså gerne skulle være med til at lokke flere danskere til at droppe turen til Tyskland.

- Vi vil gerne have, at folk handler inden for kongerigets grænser, og at momsindtægten ryger i den danske statskasse. Og vi vil gerne have danske arbejdspladser i stedet for tyske, svenske eller norske, siger Karsten Lauritzen.

Han påpeger, at vi i gennemsnit handlede nydelsesmidler for 1.200 kroner per dansker i starten af årtusindet, men at det beløb nu er svundet til 600 kroner per dansker.

Derfor er det også muligt at få flere til at vælge de hjemlige butikshylder, mener han.

- Jeg forventer ikke, at det sker på nuværende tidspunkt. Men vi vil se, at den her grænsehandel vender hjem, siger han.

Parti bag erhvervspakke vakler

Karsten Lauritzen indrømmer dog, at regeringens ambitioner oprindelig var højere.

- Regeringen ville gerne gå videre og afskaffe flere afgifter. Men det har vi bare ikke kunne finde flertal for. Så den erhvervs- og iværksætterpakke, der blev vedtaget i efteråret, er et udtryk for et politisk kompromis.

Det billede genkender Det Radikale Venstres skatteordfører Andreas Steenberg.

Her lagde man først og fremmest de ekstra otte mandater til aftalen, fordi den også omfatter lettelser på elvarmeafgiften.

- Jeg synes, man kunne have brugt pengene bedre ved at lette skatten på arbejde eller andet, som kan skabe flere arbejdspladser i Danmark, siger skatteordfører Andreas Steenberg.

Hvis der kommer et andet flertal efter næste folketingsvalg, så vil partiet genoverveje sin opbakning til aftalen, siger han.

Det kan betyde dyrere nødder på butikshylderne endnu en gang.

- Vi vil gerne være med til at indføre nøddeafgiften igen og bruge pengene på at lette skatten på arbejde og iværksætteri. Det mener vi vil skabe mere for samfundet end en mindre nøddeafgift, når nu sænkningen ikke har haft den store effekt, siger Andreas Steenberg.