Det var med stor forventning, at Skat så frem til offentliggørelsen af navne på personer og virksomheder, der optræder i de lækkede dokumenter, der er kendt under navnet #panamapapers.
For offentliggørelsen åbner nye perspektiver for de danske skattemyndigheder.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at vi ikke finder et par nye navne, der kan være interessante for os i det her, siger direktør i Skat, Jim Sørensen, til DR Nyheder.
Han understreger, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med at man snyder i skat, fordi man optræder i det lækkede datamateriale.
Sammenslutningen af undersøgende journalister ICIJ offentliggjorde i går aftes en lille flig af det enorme datamateriale, de er i besiddelse af.
I alt er der offentliggjort mere end 360.000 navne på personer og virksomheder, der er involveret i selskaber i offshore-industrien.
Muligt skattesnyd
De lækkede dokumenter stammer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, der har specialiseret sig i at oprette virksomheder i skattely rundt omkring i verden.
Virksomhederne er konstrueret sådan, at offentligheden og eventuelle skattemyndigheder og finanstilsyn har meget svært ved at gennemskue, om der bliver vasket penge rene eller snydt i skat.
Ved søgninger i den offentliggjorte database fra ICIJ er Skat kommet frem til en række adresser, der har tilknytning til Danmark.
- Vi har fundet 65 adresser på personer og kontorer i Danmark, som vi vil kigge nærmere på. Når vi får kørt hele databasen op i mod vores egne databaser, kan der nemt komme flere danske forbindelser frem, siger Jim Sørensen.
Pengestrømmen fanger
Skat har i forvejen samlet en database med informationer om transaktioner imellem de største danske banker og skattelylande eller lande med en meget lav skat. Det er det projekt, der hedder Money Transfer 1 og 2.
Projekt Money Transfer har allerede ført til skattesmæk for en del personer og virksomheder. Over en milliard kroner har det givet i statskassen.
Med de nye data vil Skat måske kunne løfte nye sager om skatteunddragelse, men der skal laves lidt benarbejde inden, siger Jim Sørensen.
- Det er kun navne, vi har. Næste skridt bliver at kontakte udenlandske myndigheder og banker. Det bliver først interessant, når vi interesserer os for betalingsstrømmene.
Reduceret straf
I Norge har Økokrim, der er den norske pendant til Bagmandspolitiet, netop meldt ud, at de har oprettet en hotline hvor folk, der har snydt i skat, eller på anden måde forbrudt sig mod loven, kan melde sig selv.
Dem, der ønsker at lægge kortene på bordet om mulig indkomst eller formuer, der er placeret i skattely, som de norske skattemyndigheder burde kende til, kan ringe ind på det her telefonnummer, skriver Økokrim i en pressemeddelelse.
Guleroden for de folk, der melder sig frivilligt, vil være, at deres straf vil blive nedsat med en tredjedel, skriver Økokrim.
I Danmark har flere skatteeksperter opfordret til en lignende ordning. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har erklæret sig positiv over for tanken, men er endnu ikke kommet med et udspil.