Danske Skatteadvokater: Giv amnesti til panamaforbryderne

Panama-høstakken er for stor at lede i, og skatteretssager er dyre, derfor vil det være en god idé at lade skatteunddragere slippe for dom, lyder det.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama sparkede for tre uger siden gang i protester over hele verden, da det kom frem, at de rådgiver kunder til, hvordan man undgår at betale skat. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

- Det er millioner af Panama-dokumenter, Skat får ind, og det er en kæmpe høstak at lede i. Derfor mener jeg helt oplagt, at der retssikkerhedsmæssigt er behov for, at man laver en ny ordning – en amnestiordning, som gør, at Skat kan få noget hjælp af de borgere, som gerne vil lægge kortene på bordet.

Sådan lyder det nu fra formanden for Danske Skatteadvokater, Christian Bachmann.

Siden Panamalækagen blev afsløret for godt tre uger siden, har det store opklaringsarbejde været i gang. Banker har været indkaldt til offentlig høring på Christiansborg, DR og Politiken, som er de eneste danske medier, der har adgang til lækagen, har fået en opfordring fra skatteministeren om at udlevere de 11,5 millioner dokumenter i lækagen, og skattemyndigheder over hele verden er mødtes for at finde ud af, hvordan man bedst kommer skatteunddragelse til livs.

Men herhjemme gør man det bedst ved at tilbyde panama-forbryderne frisag, mener altså Christian Bachmann.

For dyrt med straffesager

Det vil på alle måder være økonomisk fordelagtigt, lyder det.

- Hvis vi nu antager, at der er omkring 500 personer, der har alvorlige problemer med det her i Danmark, så kan man sige, at hvis man skal til at føre skattesager på dem alle sammen, så er det ikke noget, der hjælper de problemer, der strukturelt er på skatteområdet, siger Christian Bachmann og fortsætter:

- Landskatteretten har meget lange sagsbehandlingstider – halvandet år for øjeblikket – det koster samfundet buler af penge. Man kunne løse det lettere ved at folk fik mulighed for selv at komme frem og betale en bøde, og så havde man dermed løst det.

Danmark har for blot to år siden haft en amnestiordning, hvor det blev meldt ud, at man fik et år til at melde sig selv, og så ville der komme rabat på straffen. Man fik også et løfte om, at man ikke ville blive fængslet, selvom man havde begået meget groft skattesvig.

Ministre i samråd

Jesper Petersen, som er Socialdemokraternes skatteordfører, vil ikke sige, om han er for eller imod en ny amnesti-ordning. Han synes dog, at myndighederne - og den danske regering - er gået for blidt til bankerne efter Panama-afsløringerne.

- Det er lidt fattigt, at den første politiske reaktion, der kommer fra regeringen er, at man skal indføre lavere straffe - det skete i det øjeblik, det her kæmpe læk blev afsløret. Jeg synes i stedet, vi burde give Skat bedre muligheder for at forfølge de her sager, siger han.

Klokken 10.30 i dag er både skatteminister Karsten Lauritzen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen kaldt i samråd om konsekvenserne af danske bankers medvirken til skatteunddragelse.

Ministrene skal desuden svare på, hvilke sanktionsmuligheder regeringen har både nationalt og internationalt. Ministrene skal også svare på, hvilke initiativer de vil igangsætte for at stoppe skatteunddragelsen.