Egentlig skulle en 48 timers betænkningstid sikre, at folk tænkte sig om en ekstra gang, før de sagde ja til et kviklån med høje renter.
Men låneudbydere har fundet en vej rundt om reglerne, der blev indført 1. januar i år, så folk ikke behøves at vente i 48 timer, fra de anmoder om et lån, til det får det.
Det fortæller Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet Tænk og virksomheden Mybanker, der sammenligner priser på lån.
Branchen selv bekræfter også, at låneudbydere har bevæget sig væk fra at tilbyde kviklån med kort løbetid til nu at tilbyde en form for kassekredit.
Udviklingen ryster både SF og Socialdemokratiet.
SF mener, at lånefirmaerne opfører sig som "griske lånehajer", når de finder en vej rundt om de 48 timers tænkepause.
- Det kalder på, at vi politikere strammer op på reglerne og for eksempel lægger et loft over, hvor høje renter de må tage. Jeg mener, at man skal forbyde kviklån, siger Jacob Mark, der er gruppeformand for SF.
Han ønsker et loft over renterne, så lånefirmaerne ikke kan tjene mange penge på folk, der måske ikke kan betale de lån tilbage, som de tager.
Samtidig mener SF, at de nye kreditter også skal være omfattet af betænkningstiden på de 48 timer - den såkaldte "cool down"-periode.
Derfor vil partiet lægge et beslutningsforslag frem i Folketinget.
S: Ministeren må i samråd
Hos Socialdemokratiet gør man sig klar til at kalde erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd.
- Det er ret snu, men det er ikke særlig moralsk, og jeg synes ikke, det er i orden. Det er derfor, jeg vil have, at ministeren skal forholde sig til det, siger Karin Gaardsted, forbrugerordfører hos Socialdemokratiet.
Meningen med de 48 timers tænkepause var ifølge ordføreren at give folk tid til at tænke over, om de kunne låne penge andre steder eller overhovedet havde brug for pengene, så færre røg ud i økonomisk uføre.
Socialdemokratiet vil nu høre ministeren, om det kan være rigtigt, at reglerne for kviklån bliver omgået.
- Det bliver vi nødt til at tage affære overfor, og jeg vil helt sikkert indkalde ministeren til samråd, siger hun.
Ministeren vil undersøge sagen
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil nu se nærmere på, hvad konsekvenserne er af, at kviklånsudbyderne nu tilbyder kreditter i stedet for lån og dermed kommer omkring reglerne om de 48 timers tænkepause.
- Jeg synes ikke, det er rimeligt, hvis man omgår den lov, som et meget bredt flertal i Folketinget har indgået om, at man skal have lov til at tænke sig om, inden man tager et lån, siger ministeren.
Han lægger op til at se nærmere på, om de 48 timers betænkningstid også skal gælde de typer kreditter, som lånefirmaerne nu tilbyder folk, der skal bruge penge nu og her.
- •
Udviklingen i kviklånsmarkedet
- •
I 2010 havde 7.420 personer et kviklån. I 2015 var antallet steget til 61.000.
- •
Antallet af lån voksede fra 20.384 i 2010 til 136.000 i 2015.
- •
I 2010 var der samlet set lånt 37 millioner kroner ud som kviklån. I 2015 var det samlede udlån vokset til 436 millioner kroner.
- •
Næsten halvdelen af dem, der optager et kviklån, er mellem 20 og 29 år.
- •
Kilder: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Folketinget
Loven bliver ikke overtrådt
Forbrugerombudsmanden forklarer, at der ikke er noget ulovligt ved, at lånefirmaerne nu tilbyder kreditter til folk her og nu.
- Låneprodukterne ser anderledes ud i dag, end de gjorde før lovens vedtagelse, siger Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen.
- De lån, der nu udbydes, er med en længere løbetid - typisk i hvert fald. Der er kun få produkter med kort løbetid, og de lån, der i dag er på markedet, er ikke omfattet af 48 timers reglen, tilføjer hun.
Forbrugerombudmanden fortæller, at hvis lånefirmaer udbyder lån med en længere tilbagebetalingstid end tre måneder, så er lånet ikke omfattet af reglen om, at låntageren skal have 48 timers betænkningstid, før man kan få lånet udbetalt.
- De overtræder dermed ikke loven ved at give lånet med det samme, siger hun.
Det er lovbekendtgørelsen om kreditaftaler, der regulerer lånefirmaers tilbud om kortfristede forbrugslån uden sikkerhed.