Højdepunktet kommer på dag to i den maratonlange afhøring.
Den britiske aktiehandler og tidligere ven af Sanjay Shah, den hovedmistænkte i udbyttesvindelsagen, der alene i Danmark har kostet skatteyderne 12,7 milliarder kroner, sidder i vidneskranken.
Darren Thorpe, som aktiehandleren hedder, har en fortid i London-afdelingen af den australske storbank Macquaire, hvor han i perioden fra 2006 til 2009 var specialiseret i udbytteskattefiduser af den slags, der samlet har kostet Europa mindst 410 milliarder kroner.
Med monoton, lav stemme har Thorpe time efter time detaljeret forklaret retten i Bonn, hvordan han som ansat i Macquaire år efter år i samarbejde med en lang række af verdens største banker i City of London var med til at flytte lånte aktier rundt på en måde, hvor formålet udelukkende var at få udbetalt en masse udbytteskat.
Udbytteskat, der ikke var indbetalt, og hvorved statskasserne led enorme tab. Det er det, der kaldes cum ex, og som også er det, Shah og andre bagmænd har brugt til at trække milliarderne ud af Danmark.
'Dobbelttænkning'
Nu forsøger Thorpe at forklare, hvorfor han og resten af cum ex-industrien ufortrødent fortsatte med cum ex, på trods af at myndighederne igen og igen klart tilkendegav over for bankerne, at fiduserne var forbudt og på det kraftigste uønskede.
På den ene side, forklarer Thorpe, stod det klart for ham og hans kollegaer, at myndighederne af al magt prøvede at lukke ned for deres gesjæft. Men samtidig mente de, at det var helt legitimt at fortsætte.
Til sidst får Roland Zickler, sagens hoveddommer og ham, der styrer afhøringen af Darren Thorpe, tydeligvis nok.
- Det er det, vi i min barndom kaldte dobbelttænkning, udbryder han med reference til den britiske forfatter George Orwells begreb om en særlig form for tænkning, hvor folk på én og samme gang tror på to modsatrettede og uforenelige synspunkter.
Begrebet indfanger godt det, som senest er kommet frem i retssagen i Bonn, der er den første strafferetssag mod personer i det netværk af finansfolk, der med base i London, Frankfurt og Dubai fra 2005 til 2015 stod bag den omfattende svindel med udbytteskat.
Troede ikke at der ville blive en efterforskning
På den ene side står det helt klart, at de involverede fuldt ud var klar over, at de bevidst og målrettet gik efter at få skat, der kun var indbetalt en gang, udbetalt flere gange. Det var det og alene det, det hele handlede om.
Men samtidig bliver det også understreget igen og igen, at hele cum ex-industrien var fuldt og fast overbeviste om, at det, de havde gang i, ikke alene var lovligt. Det var også ”normalt” og tilforladeligt.
- I dag kan jeg godt se, at det måske var naivt, men jeg tænkte på intet tidspunkt, at jeg kunne blive genstand for en kriminel efterforskning, forklarer Darren Thorpe.
Opremser banker
Darren Thorpe er to meter høj, slank og ulasteligt klædt. Han er uddannet i fysik fra universitet i Oxford. Hans bevægelser er rolige og velovervejede. Uden at tilkendegive nogen som helst form for ophidselse eller følelser opremser han navnene på de storbanker, som han har samarbejdet med om at lave cum ex, indtil festen sluttede i 2015:
En sand perlerække, er der tale om:
- Banco Santander, Royal Bank of Scotland, Fortis, Scotia, Lehmann Brothers, Nomura, Investec, Rabo Bank, Merrill Lynch, Morgan Stanley, lyder det.
Han forklarer, hvordan han i 2004 får ansættelse i London-afdelingen af den australske storbank Macquaire, der er medejer af danske TDC.
Dengang kendte ingen i banken til cum ex, men i 2005 ansættes en aktiehandler, der kommer fra Deutsche Bank og den amerikanske storbank Merril Lynch. Den nye kollega lærer de andre cum ex, og i starten af 2006 går det løs:
- Mine første erfaring med cum ex var, hvor indbringende det var. Profitten var meget højere end ved andre former for handler, fortæller Darren Thorpe tilhørende i det godt fyldte retslokale i Landegericht Bonn, hvor ikke alene forsvarsadvokater og journalister, men også en lang række advokater repræsenterende de globale storbanker har taget plads.
Blev syg og opsøgte psykiater
Men i 2015 slutter festen. Darren Thorpe opdager, at politiet er efter ham, og at han er mistænkt for alvorlig økonomisk kriminalitet. Myndighederne, går det op for ham, ser anderledes alvorligt på det, som han og hans kollegaer i investeringsbankerne i London opfattede som helt normal bankvirksomhed:
- Jeg blev meget syg, da jeg fandt ud af, at der blev efterforsket mod mig. Jeg opsøgte en psykiater og gik hos ham i et år, fortæller han.
- Samtidig kontaktede jeg en advokat. Vi talte om, at jeg burde melde mig selv og lægge kortene på bordet. Men i første omgang turde jeg ikke.
Gik til myndighederne
I 2017 ender han dog med at henvende sig til anklagemyndigheden i Køln, der leder en af de største efterforskninger mod cum ex-industrien. Og det var det rigtige at gøre, fortæller han:
- Jeg fik det bedre. Det var den rette vej for mig.
I samarbejde med blandt andet tv-stationen ARD og researchorganisationen Correctiv i Tyskland har DR adgang til omkring 200.000 siders hemmeligt efterforskningsmateriale fra sagen. Heraf fremgår det, at Darren Thorpe i årevis har kendt og været tæt forbundet med Sanjay Shah.
- Holdningen til Shah var meget delte, men jeg kunne godt lide ham, har Darren Thorpe blandt andet forklaret i forbindelse med hans afhøringer hos anklagemyndigheden i Køln.
Bor kun en kilometer fra Shah
Men mens Darren Thorpe altså har valgt at forlade cum ex-netværkets inderkreds og samarbejde med politiet om opklaringen af udbytteskandalen, gemmer Shah sig stadig i Dubai.
Da dommer Zickler spørger til forholdet til Shah, svarer Thorpe:
- Vi bor kun én kilometer fra hinanden i Dubai, men vi har ikke set hinanden, siden jeg begyndte at tale med myndighederne.
Darren Thorpe er blot den første af en lang række insidere fra finansverden og miljøet omkring Sanjay Shah, som de kommende måneder skal afhøres i retten i Bonn. Der ventes at falde dom i sagen i januar.
Flere anklagede
På anklagebænken sidder to andre britiske tidligere aktiehandlere, Martin S og Nicholas D, der begge har en fortid i en anden storbank, tyske HypoVereinsBank.
De to er anklaget for at have været med til at vildlede de tyske skattemyndigheder til at udbetale 3,4 milliarder kroner gennem cum ex i årene 2006 til 2011.
Sagen mod de to ventes blot at være den første i en lang række cum ex-sager i Tyskland mod aktiehandlere, skatteadvokater og banker.
Som DR tidligere har afsløret sammen med medier i hele Europa, er det det samme netværk af finansfolk og banker, der står bag udbyttesagerne i Danmark, Tyskland, Belgien, Østrig, Norge, Schweiz, Spanien og flere andre lande.