Tiden er kommet til at oprulle den største skatteskandale i Tysklands historie.
I avisspalterne og i sløjferne på tv støder man overalt på de latinske forholdsord: Cum og ex.
"Cum-ex-skandalen" handler om snyd med udbytteskat og menes at have kostet de tyske skatteborgere langt over 75 milliarder kroner.
Dertil skal lægges den mildere form for udbyttespekulation, Cum-cum, som menes at have hevet knap 200 milliarder kroner op af den tyske statskasse.
Bag fupnummeret står nogle af verdens største banker og rigeste aktiehandlere, der med udgangspunkt i London i den hidsige jagt på profit i nullerne gik løs på de europæiske statskasser.
400 tiltalte
Siden 2013 har en række anklagere i Tyskland efterforsket Cum-ex-skandalen, og nu er Anklagemyndigheden i Köln nået så dybt ned i papirbunkerne, at sagerne er begyndt at køre ved Retten i Bonn.
Og mens de første afhøringer er i fuld gang, har Anklagemyndigheden i Köln netop meddelt, at der bliver travlt i retsbygningen de kommende år.
Hele 56 retssager med 400 tiltalte er klar til at blive berammet.
De 400 tiltalte skal i samlet 499 tilfælde have forsøgt at svindle den tyske stat for 41,5 milliarder kroner, hvoraf 18 milliarder kroner dog enten aldrig er blevet udbetalt eller allerede er blevet returneret til skattekontoret i Köln.
- Vi går efter dem i de øverste linjer - og endnu højere oppe, siger justitsministeren i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen Peter Biesenbach (CDU) i en pressemeddelelse.
Hanno og Wiesbaden
I en udtalelse fra overstatsanklageren i Köln, Torsten Elschenbroich, lyder det, at Anklagemyndigheden vil spænde ben for "masterminds," "de ansvarlige i bankerne" og "de små håndlangere, der trykkede på knappen ved handelsbordet."
Også andre steder er der gang i det retslige efterspil i Cum-ex-komplekset. I Frankfurt, München og Stuttgart er anklagere ved at forberede retssager.
Og i Wiesbaden er et større opgør på vej. Her efterforskes en af de største fisk i akvariet: Den tyske skatteadvokat Hanno Berger.
Berger er en af hovedmændene bag den Cum-ex-model, som gjorde Cum-ex-fidusen til en industri inden for den finansielle sektor.
Kronvidnet
At Köln-anklageren nu har udvidet sagen til at omfatte svindel for 41,5 milliarder kroner benytter forsvarsadvokat Dr. Hellen Schilling ved retsmødets begyndelse til at gøre opmærksom på værdien af hendes klients udsagn.
Klienten, Martin S., har i retslokalet i Bonn givet en grundig indføring i Cum-ex-netværket, og hvordan fidusen fungerede. Martin S. prøver at få nedsat sin straf på op mod 10 år ved at gøre brug af den såkaldte kronvidneparagraf, som kan give nedsat straf til tiltalte, der samarbejder med myndighederne.
Dr. Hellen Schilling bladrer frem til et af de Powerpoint-slides, som blev fremlagt på onsdagens retsmøde.
Den oplyste væg bag forsvarsadvokaterne viser et eksempel på en Cum-ex-handel med aktier i det tyske selskab Fraport i 2010:
- Se her. Skridt for skridt for skridt sætter han navne på, hvem der har været involveret i den her sag. Det er alle disse små skridt, som gør, at anklagemyndigheden i Köln nu kan rejse tiltale mod 400 personer, siger Schilling.
Martin S. er sammen med sin tidligere kollega, Nicholas D., på anklagebænken tiltalt for skattesvindel for 3,5 milliarder kroner.
Oversvømmede markedet med aktier
Under dagens retsmøde fortsætter den 41-årige britiske aktiehandler Martin S. med at læse op fra sit omfattende manifest.
Han fortæller, hvordan Cum-ex-industrien i slutningen af nullerne eksploderede mellem hænderne på de hundredvis af involverede.
- Der var simpelthen ikke en mulighed for, at man ikke vidste, hvad der foregik, hvis man deltog i de her handler. De store udlånere af aktier oversvømmede markedet med aktier omkring udbyttedagen, fordi profitten var så høj, derfor kunne alle også se, at det her kun var attraktivt, fordi der ikke lå et reelt udbytte bag, siger Martin S.
Ved at foretage en masse handler omkring dagen, hvor et tysk selskab udbetaler udbytte til sin aktionærer, var det lykkedes at bygge en model, som udløste en 'kompensationsbetaling' for en aktie, fordi den var blevet solgt uden udbytte.
Og sammen med kompensationen fik man fra banken et tilgodebevis på den tilbageholdte udbytteskat. Dét bevis kunne man så sende til de tyske myndigheder og dermed kræve en skat refunderet, som ikke var blevet betalt.
- I 2009 og 2010 virkede det som om, at der ikke længere var nogen forskel på det samlede antal aktier, som var til rådighed, og antallet af aktier som indgik i Cum-ex-handlerne.
Ifølge Martin S. var Cum-ex-handlerne cirka 20 gange mere profitable end samtlige andre handler, der spekulerede i udbytteskat. Ofte blev handlerne kombineret, så der blev lavet Cum-cum og Cum-ex på de samme aktier.
Gav problemer hos Fondsbørsen
Volumen af aktier, som pludselig rutschede rundt mellem en række ejere på kort tid var så enorm, at det gav seriøse problemer hos den tyske fondsbørs, Deutsche Börse.
Deutsche Börses datterselskab Clearstream, som er under mistanke for at have faciliteret svindel med udbytteskat, havde enorme problemer med at håndtere de massive handelsbevægelser, forklarer Martin S:
- Regelmæssigt løb hele markedskapitaliseringen (det samlede antal tilgængelige aktier på markedet, red.) gennem Cum-ex-markedet. Og det gav seriøse problemer for Clearstream, som administrerede handlerne.
- Der er en del eksempler på, at de ikke lykkedes med at lave handlerne på det rigtige tidspunkt, og det gav nogle alvolige problemer i Cum-ex-miljøet, siger han.
Retssagen fortsætter i næste uge, hvor den anden, ligeledes britiske, tiltalte aktiehandler skal afhøres. Sagen ventes afsluttet i midten af januar næste år.