Selv om jagten efter gode tilbud på rugbrød, benzin og mobilabonnementer er både let at gå til og måske endda sjov, er der få områder, der kan give en så høj timeløn som at gå kritisk til sin bank og de priser, man betaler dér.
Og dem, der vil kunne opnå de største besparelser, er ofte dem, med allermest gæld. Hovedsagen er, at man har styr på sin økonomi og kan afdrage.
Det forklarer Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet Tænk, der er manden bag en ny undersøgelse af 26 bankers priser. Undersøgelsen viser, at danske familier i nogle tilfælde vil kunne spare op til 25.000 kroner - måske endda mere - ved at skifte bank.
Lægernes Bank (der kun er for læger og deres familier) og Jyske Bank er testens vindere, mens Lån & Spar Bank, Danske Bank og Totalbanken tager de tre sidstepladser i undersøgelsen.
Forbrugerrådet Tænk anbefaler dog alle - både lejere med en lille økonomi, og boligejere med masser af gæld, at kigge deres bankaftale efter i sømmene. Selv lejere vil ofte kunne hente 2.000-3.000 kroner i besparelse om året.
Gæld ingen hindring, tværtimod
Det er dog ikke alt, der er til forhandling.
- Man skal gå til opgaven med den indstilling, at alt er i spil. Men det er ikke alt, der kan forhandles. Bidragssatser, afgifter til staten, kursskæring på realkreditlån kan ikke forhandles. Men man kan af og til få banken til at betale nogle af dem, hvis man er en attraktiv kunde, de gerne vil have, siger Lars Baadsgaard.
Han forklarer, at ting som renter, gebyrer for at oprette lån, gebyrer for kreditkort og tilsvarende ting, ofte kan være til forhandling, også uden at man skifter bank.
- Vi ser ofte at kunder, der har gæld, opfatter sig selv om dårlige kunder. Men det faktisk dem, der er de mest attraktive. Har man meget gæld, er man en attraktiv kunde, hvis man samtidig kan vise, at man har styr på sin økonomi, siger han.
Overblik er vigtigt
Kviklån og en registering som dårlig betaler i RKI, vil dog altid være skidt.
Lars Baadsgaard giver følgende råd, hvis man vil forhandle med banken:
- •
Overblik og forberedelse: Undersøg hvad du har af bankforretninger, hvad du betaler i renter og gebyrer, og hvad du modtager i renter. Overblik og forberedelse er udgangspunktet for succes med forhandlingen.
- •
Undersøg markedet: Sammenlign priserne - fx på pengepriser.dk, eller Mybanker.dk Eventuelt gå ind på begge to, så finder du ud af, hvad priserne er hos de andre pengeinstitutter.
- •
Gå i aktion: Brug din viden til at få aftalt et møde med banken. Gør eventuelt opmærksom på at du gerne vil have nogle skarpere priser, og overvejer at skifte.
- •
Tag konsekvensen: Lykkes det ikke i tilstrækkelig grad, eller er man ikke tilfreds, skal man ikke være bange for at skifte bank.
Keep it simple
Når man gennemgår sine priser, er det generelt værd at huske på, at mange små besparelser også har ret.
- Kan man spare gebyret for betalingskort bare ved at spørge, har man jo haft en rigtig god timeløn, siger han og anbefaler samtidig, at man vælger produkter, man faktisk kan gennemskue, siger Lars Baadsgaard.
- Jo mere komplekst et produkt og en prisstruktur er, jo mere forhandlingskraft mister forbrugeren.
Forstår man ikke produktet, kan bankerne lettere slippe af sted med en højere pris. Derfor er mit råd, at ingen spørgsmål er for dumme, og at man bør gå efter enkle produkter.
Forbrugerrådet Tænks test af 26 banker gav også sidste år topplacering til Lægernes Bank og Jyske Bank, baseret på tre modelfamilier. Der kan dog sagtens være situationer, hvor man vil kunne få et bedre tilbud i en anden bank.