Er du læge - eller gift med en læge - er du en heldig kartoffel.
Så kan du nemlig blive kunde i den eksklusive Lægernes Bank, der igen i år løber med titlen som Danmarks billigste bank i en analyse fra Forbrugerrådet Tænk.
Er du ikke læge, kan du overveje at tjekke nummer to, Jyske Bank eller nummer tre, Salling Bank ud - især hvis du er kunde hos Lån & Spar Bank, Danske Bank eller Totalbanken, der tager testens tre sidstepladser.
Besparelser til langt de fleste
Et bankskifte kan i nogle tilfælde spare en dansk familie med ejerbolig for op til 25.000 kroner årligt. Andre typer af bankkunder, fx lejere med en mindre økonomi, kan spare lidt mindre - fx. 2.000-3.000 kroner, men alle kan spare noget, slår projektleder i Forbrugerrådet Tænk, Lars Baadsgaard, fast.
- Det er boligejerne, der i kroner og ører kan spare mest, og her er en typisk besparelse på 8.000 til 12.000 om året. Dem, der har det billigste af det billigste kan måske kun spare en tusse eller to, men der er også nogen, der vil kunne spare meget mere end 25.000 kroner om året, siger han.
Testen er ganske omfattende og dækker over 26 bankers priser indsamlet fra Forbrugerrådet Tænks og Finansrådets egen prisdatabase, Pengepriser.dk.
Ingen er blevet voldsomt meget dyrere
Jyske Banks placering som bedste bank, som er tilgængelig for alle, er dog ikke ensbetydende med, at Jyske Bank altid vil være bedst for alle typer af kunder. Til gengæld er det andet år i træk, at Lægernes Bank og Jyske Bank vinder testen.
- I forhold til sidste år, er der nogle banker, der har sat priserne ned. Andre er stået stille, og nogle har sat prisen en smule op. Men der er ingen, der har sat priserne dramatisk op. Derfor er det i store træk de samme banker, der går igen i top ti, forklarer Lars Baadsgaard fra Forbrugerrådet Tænk.
Det kan blandt andet skyldes Jyske Banks særlige bankboliglån, der takseres med en rente, der svarer til realkreditlån, forklarer Birgitte Møller, der er forretningsdirektør i Jyske Bank, til magasinet Forbrugerrådet Tænk.
Gebyrer svinger vildt
Jyske Bank ejer også realkreditinstituttet BRF Kredit, der foreløbig er det eneste realkreditinstitut, der ikke er fulgt med Nykredits udskældte forhøjelser af boligejernes bidragssatser. Det kan dog fortsat ske, men tidligst til næste år. Realkredit-priserne er dog ikke direkte med i undersøgelsen, men indgår som en parameter for den modelfamilie i testen, der har friværdi, som kan benyttes til fx billån.
Testen viser også, at der er stor forskel på, hvad bankerne opkræver i gebyrer for modelfamilien. Således tager Østjysk Bank - der er 13. bedst i undersøgelsen, 1.132 kroner i gebyrer, mens Alm. Brand Bank tager et rundt nul i gebyr for de bankprodukter, der indgår i testen. Det giver dog ikke mening alene at fokusere på gebyrer, mener Lars Baadsgaard.
- Forbrugerne skal have fokus på renterne - og især på gebyrerne, når de optager et lån. Det er her, de store besparelser ligger. Men når det så er sagt, vil jeg da anbefale, at man også høster en besparelse på 400-500 kroner, hvis man kan. Det ville jeg da selv gøre.
Banker fra Jylland banker de andre
Mange mindre banker fra Jylland dominerer i øvrigt i toppen af listen over billigste banker testen.
Det er normalt gratis at skifte bank, men det kan koste gebyrer, hvis der skal lukkes lån og optages nye, ligesom at nogle typer konti eller aktiedepoter kan koste penge at flytte.
Skift bank - sådan
- 1
Få overblik over dine nuværende priser - Tjek både renter og gebyrer.
- 2
Undersøg markedet - Det kan eksempelvis ske hos Mybanker.dk eller pengepriser.dk
- 3
Bed din nuværende bank om bedre priser - Måske vil de matche konkurrenterne for at holde på dig
- 4
Sæt gang i skiftet - Hent tilbud hjem fra nogle stykker, prøv at få et bedre tilbud end de giver andre.
- 5
Få dem til at betale - Nogle vil gerne betale dine omkostninger for at få dig som kunde. Husk at spørge om det. Kilde: Forbrugerrådet Tænk