I 2012 drog rumænske Lucian Iordache til Danmark. Han tjente for lidt som gymnasielærer i sit hjemland og ønskede at hæve sig selv og sin familie ud af fattigdom.
Tre år senere vil Lucian Iordache bare gerne hjem. Under opholdet i Danmark er han blevet udnyttet, underbetalt og har i al sin tid levet under kummerlige forhold, fortæller han.
- Det drejede sig om løn. Man kan tjene tre eller fire gange mere. Det var årsagen til, at jeg kom hertil. I dag kan jeg se, at det ikke har været det værd, siger Lucian Iordache i aftenens DR-udsendelse "Sådan svindles Danmark."
12 timers arbejdsdag
Lucian blev ansat i det nu konkursramte svindelselskab House of Candy. Han havde godt nok ikke nogen kontrakt, men rumænske Lucian Iordache og et hold landsmænd havde nok at bestille i selskabet:
- Jeg arbejdede fra klokken syv morgen til 19 aften. 12 timer hver dag. Ingen pause eller hviletid overhovedet. Det var meget hårdt. Om morgenen kom han og fortalte os, hvad vi skulle lave og tjekkede, at der var kameraer på os, fortæller Lucian Iordache, der fik 300 kroner for en arbejdsdag på 12 timer. Og oveni skulle betale et beløb for husleje.
God og ordentlig forretning
I et skriftligt svar til DR skriver direktør i det tidligere House of Candy, David Yüksel:
- (House of Candy, red.) har i min egenskab som administrerende direktør været drevet på god og ordentlig vis med god forretningsskik, skriver han.
Han kalder DR's dækning for "formodninger uden dokumentation".
- For så vidt angår sagerne om de rumænske medarbejdere (...) har 3F indgivet en stævning mod en række af mine tidligere selskaber, skriver han og kalder 3F's metoder for "mafiametoder".
Boede på loft uden toilet
Lucian Iordache blev blandt andet sat til nedrivningsarbejde og sliksortering.
- Den ene dag skulle vi rive en mur ned og tage på losseplads med det, og en anden dag kunne vi hente chokolade. Det var vidt forskellige opgaver, som kunne variere fra dag til dag.
Når han ikke arbejdede, sov eller spiste han. Det foregik på et asbestfyldt loft på en byggeplads, som Arbejdstilsynet i 2013 besøgte og gav et strakspåbud til virksomhedens ejer, David Yüksel.
- Vi blev taget hen andre steder for at gå i bad, men det var ikke så ofte. De løj over for os og sagde, de ville give os bedre vilkår, og gav hinanden skylden for, at det ikke skete. De løj konstant, siger han.
Ny holdbarhedsdato
En af Lucian Iordaches opgaver var at udskifte holdbarhedsdatoen på det slik, han sad og sorterede.
- Jeg fik vist 12 paller med slik og chokolade, og så var der noget, som vi skulle hælde i flasker og veje. Vi skulle også bare ændre etiketten på forskellige kasser med slik.
- Forholdene var under al kritik. Alt var beskidt, og de efterlod cigaretter og røg hash, tilføjer Lucian Iordache.
Der var al mulig chokolade, snickers, bounty, M&M’s. Her stod tingene, og toilettet var lige ved siden af, siger Lucian Iordache.
Vidste godt, det var forkert
Lucian Iordache syntes selv, det var forkert at pakke slik om til nye udløsdatoer. For han vidste godt, at meget af den slik, han sad og sorterede, skulle sælges i butikkerne til almindelige danskere.
- Det var noget, jeg kunne komme til at spise og blive syg af, det kunne andre også. Det var forkert, og datoen var jo udløbet. Men han sagde, vi skulle gøre det, så derfor gjorde vi det. Men jeg vidste godt, det var forkert, siger Lucian Iordache.
Sagde I til David Yüksel, at datoen var forkert?
- Nej, det turde vi ikke.