På trods af utallige initiativer er det ikke lykkedes at få flere danske kvinder til at starte egen virksomhed.
Faktisk viser en undersøgelse fra 2013, at Danmark er bundskraberen blandt de lande, vi normalt sammenligner os med, når det gælder antallet af kvindelige iværksættere.
Og det skyldes blandt andet, at danske kvinder prioriterer deres privat- og familieliv over arbejdet, lyder det.
- Et iværksætterprojekt kræver rigtig mange kræfter at få etableret. Det kræver rigtig meget tid og rigtig meget koncentration, og der er en vis koalition mellem det at stifte familie og stifte virksomhed, som jo ofte sker i de unge år, siger Torben Bager, der er professor ved Institut for Entreprenørskab på Syddansk Universitet.
Professor: Få fif af mændene
Ifølge nye tal fra Erhvervsstyrelsen er det kun en tredjedel af de danskere, der springer ud som iværksættere, der er kvinder - og sådan har det været i det seneste årti.
Der har ellers været flere kvindenetværk og kampagner direkte målrettet kvindelige iværksættere, men det er ikke nødvendigvis den rigtige løsning, mener professoren.
- Det er måske også vigtigt, at de kvindelige iværksættere kommer ud blandt de mandlige iværksættere, som alt andet lige er lidt flere. De kan måske inspirere dem og give lidt flere fif, siger han.
Der er også forskel på, hvilken slags virksomhed mænd og kvinder starter. Hvor mænd ofte etablerer store vækstvirksomheder, starter kvinder i højere grad virksomheder, som kan betegnes som fritidsvirksomheder – som for eksempel små butikker, lyder det.
Skal turde tage risikoen
- Mit bud er, at det har noget med kønsroller at gøre –altså forventninger til sig selv og det liv, man ønsker at leve. Mange kvinder vil gerne være med på vognen, men de vil ikke gøre det ligeså omfattende, siger professoren.
Ifølge Torben Bager er der ingen snuptagsløsning på at få flere kvinder til at gennemleve iværksætterdrømmen. Men han understreger samtidig, at billedet i Danmark på mange måder ligner det globale.
- På verdensplan er der også kun én kvinde, der starter virksomhed op, hver gang der er to mænd. Det handler nok om, at kvinder er mindre risikovillige, siger han og fortsætter:
- Man skal turde tro på, at man kan gennemføre noget, uden at man kan planlægge og kontrollere det. Ofte er kvinder jo mere forsigtige, men de har også vist sig som mere solide iværksættere, fordi de er bedre til at få en virksomhed til at overleve.