Danskerne skal have klar besked om, hvad det koster at bruge visadankortet i udlandet, når de shopper, spiser på restaurant eller trækker penge ud af en hæveautomat.
Sådan lyder det fra et flertal på Christiansborg, efter at en stribe af landets største banker de seneste måneder har skruet op for prisen på at bruge visadankortet i udlandet.
Både Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Handelsbanken har siden 1. januar hævet valutakurstillægget på visadankortet fra 1,0 procent af købsbeløbet til 1,5 procent i Europa, viser DR Nyheders research. For køb uden for Europa hæver de samme banker prisen fra 1,5 procent til 2,0 procent.
-Det er utroligt at være vidne til bankernes grådighed. De har netop sat ny rekord i udbetaling af udbytter, og samtidigt så fortsætter man med at lænse kunderne efter forgodtbefindende. Der er simpelthen behov for en ordentlig opstramning, siger Pelle Dragsted, Erhvervsordfører for Enhedslisten.
Partiet stiller forslag i Folketinget om, at der indføres et loft over gebyrerne, og at bankerne fremover skal give kunderne klar besked om, hvad de samlet har betalt for at bruge deres visadankort i udlandet. Ifølge forslaget skal bankerne blandt andet oplyse om valutakurstillægget i den årlige opgørelse over de samlede bankgebyrer, og det er sød musik i mange politikeres ører.
-Vi bruger visadankortet og tror, at alt er trygt og godt, og så ligger der alligevel gebyrer, når vi bruger det i udlandet. Det skal forbrugerne vide, siger René Gade, erhvervsordfører for Alternativet.
Dansk Folkeparti giver også på forhånd opbakning til en central del af forslaget.
-Vil gerne have gebyrerne med på den årlige gebyr-oversigt, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.
Hos De Radikale er man også parat til at stemme for.
-Jeg går ind for størst mulig gennemsigtighed, sådan så man som forbruger kan gennemskue, hvad ens bank tager af gebyr og så man dermed kan skifte til en billigere bank. Derfor er jeg enig i forslaget om øget åbenhed, siger Lotte Rod fra Det Radikale Venstre.
Erhvervsordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, ønsker også større åbenhed om gebyrerne. Det samme gør Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht.
-Vi vil være med til at sikre, at danskerne får bedre oplysning om, hvad det koster at bruge deres kort, både før og efter de bruger det i udlandet. Jeg er sikker på, at hvis erhvervsministeren er fornuftig, så bør han også lytte til det flertal der er i Folketinget, som ønsker der skal være bedre information. Så må vi se, hvordan vi gør det konkret, siger Benny Engelbrecht som håber at åbenheden kan gennemføres uden at Folketinget skal lovgive om det.
-Det bedste vil være, hvis vi kan synliggøre gebyrerne via pengeinstitutternes ”god-skik-regler” eller en bekendtgørelse, siger Benny Engelbrecht.
Enhedslistens forslag om at sætte et loft over gebyrerne og annullere de seneste gebyrstigninger får dog ikke nær så meget medvind. Eksempelvis oplyser både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale, at de ikke vil stemme for den del af forslaget.