Nordea, Danske Bank, Jyske Bank og Handelsbanken bliver tvunget til at forklare deres stigende gebyrer på visa-dankortet.
Det forudser en af landets førende eksperter i konkurrenceret Christian Bergqvist, der er lektor i konkurrenceret ved Københavns Universitet.
Han har fulgt DR Nyheders dækning af bankernes stigende valutakurstillæg, som rammer alle kunder, der bruger visa-dankort i udlandet.
I går valgte Forbrugerrådet Tænk at anmelde bankerne for at hæve valutakurstillægget på et ulovligt grundlag.
Banker skal dokumentere højere udgifter
Konkurrencemyndigheden vil ifølge Christian Bergqvist med stor sandsynlighed tage sagen op med de implicerede banker.
Det betyder konkret, at bankerne vil blive tvunget til at dokumentere, hvordan deres gebyrstigninger kan forklares med stigende omkostninger for bankerne.
- Hvis bankerne skal overholde betalingstjenesteloven, så er det vigtigt, at prisen reflekterer de underliggende omkostninger. Om det er tilfældet, kan jeg ikke tage stilling til. Der er dog tale om prisstigninger, som skal reflektere øgede omkostninger, hvorfor bolden ligger hos bankerne i forhold til at dokumentere det, siger Christian Bergqvist.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har endnu ikke modtaget anmeldelsen fra Forbrugerrådet Tænk. Men selv hvis anmeldelsen ikke skulle komme, er det sandsynligt, at Konkurrencestyrelsen vil tage sagen op.
- Som sagen er blevet foldet ud i medierne, vil det overraske mig, hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke kigger på sagen, siger lektor Christian Bergqvist.
Bankerne følger hinandens priser
Ifølge Forbrugerrådet Tænk bryder bankerne betalingstjenestelovens § 79, når de hæver deres valutakurstillæg på visa-dankort i Europa med 50 procent.
Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg udtalte i går, at gebyrstigningen også lignede et ”koordineret angreb” fra bankerne.
Men ifølge Christian Bergqvist vil være meget opsigtsvækkende og overraskende, hvis bankerne ligefrem skulle have aftalt deres priser og således deltaget i et ulovligt kartel.
- Bankerne overvåger med sikkerhed hinandens priser nøje, og den viden, de har om konkurrenternes priser, kan de selvfølgelig misbruge, når de sætter deres egne priser, siger Bergqvist og tilføjer:
- Når bankerne nu sætter deres priser op næsten samtidig, så er det næppe udtryk for, at de har været så dumme at aftale priserne, da det ville være et ulovligt kartel. Karteldannelse er er en meget alvor forbrydelse, der kan straffes med fængsel i op til seks år.
Hverken Nordea, Jyske Bank eller Danske Bank ønskede i går at stille op til tv-interview.
Dog har Nordea og Danske Bank oplyst, at bankernes gebyrstigning skyldes stigende omkostninger, der er blevet pålagt bankerne af deres partnere. Bankerne afviser at have overtrådt loven.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ønsker ikke at udtale sig om konkrete sager.
BRYDER BANKERNE LOVEN?
- •
Ifølge Forbrugerrådet Tænk overtræder de tre banker betalingstjenestelovens §79 ved at hæve deres valutatillæg på visa-dankortbetalinger i Europa med 50 procent.
- •
Paragraffen fastslår følgende:
- •
”Ved fastsættelse af gebyr m.v. i forbindelse med gennemførelse af betalingstransaktioner med et betalingsinstrument som nævnt i § 6, nr. 9, må der ikke anvendes urimelige priser og avancer. Ved urimelige priser og avancer forstås priser og avancer, der er højere, end hvad der ville være tilfældet under virksom konkurrence.”