Fremover bliver det dyrere for kunder i Jyske Bank og Nordea at bruge det populære visa-dankort til at betale med på restauranter, caféer eller andre butikker i udlandet.
For de to banker sætter fra i dag prisen op på det såkaldte valutakurstillæg, som er et gebyr, kunder betaler, hver gang de bruger visa-dankortet til at købe en vare i udlandet.
Danske Bank gjorde det samme 1. januar i år.
Før betalte kunder én procent af varens pris, når de brugte visa-kortet i de europæiske lande. Fra i dag lyder gebyret på 1,5 procent.
Det betyder, at du som kunde nu betaler 15 kroner i gebyr, hvis du er på restaurant i for eksempel Spanien og får en regning på 1.000 kroner.
Gebyret for betalinger med visa-dankort er højere uden for Europa. Før lå gebyret på 1,5 procent af varens pris, mens det nu ligger på 2 procent.
Bankdirektør for 'personal banking' i Nordea Danmark, Mads Skovlund Pedersen, forklarer, hvorfor banken hæver valutakurstillægget.
Nordea: Visakortet er blevet dyrt
Hvorfor mener I, at det er rimeligt at hæve valutakurstillægget på visa-dankortet i udlandet?
- Generelt ser vi øget omkostninger ved at drive vores kortudbud, og det har betydet, at vi har kigget på vores samlede kortudbud i Danmark, herunder visakortet, som du nævner, men også mastercardet, siger bankdirektør i Mads Skovlund Pedersen.
- Vi har valgt at hæve prisen på visakortet, men samtidig også gøre mastercardet billigere, fordi det er det, vi anbefaler vores kunder at bruge, når de er i udlandet, blandt andet på grund af de gode forsikringer, der er tilknyttet kortet.
- Så vi ser det som en samlet pakke, hvor vi prøver at lave en fair prissætning af både vores visa-kort, men også vores mastercard.
Men hvorfor skal det være dyrere for dem, der godt kan lide at bruge deres visa-dankort?
- Det skal det som sagt, fordi vores omkostninger til at drive visakortet er stigende.
Hvad er det for nogle omkostninger, der stiger?
- Det er blandt andet vores aftale med visa. Det er de systemer, vi har. Det er det internationale samarbejde, og det er det generelle omkostninger ved at drive bank, der er stigende.
Ingen kommentarer om indtjening
Går gebyromlægningen i nul kroner for jer, eller hvor meget kommer I til at tjene på omlægningen?
- Det er klart, at jeg ikke kan kommentere på helt specifikke ting på enkeltprodukter, vi ændrer, siger Mads Skovlund Pedersen fra Nordea.
Hvorfor kommer stigningen på valutakurstillægget lige nu?
- Vi har ikke kigget voldsomt meget på timing.
- Vi har forholdt os til, at vi vil have et godt kortudbud. Vi har analyseret os frem til, at vi nu har en prisstruktur via mastercard og visakort, der er nem gennemskuelig for vores kunder, da det er den samme prissætning på de to produkter, og vi har følt, at det var en god måde at gå ud med det nu.
Afviser inspiration fra andre banker
Der er kritik af, at I hæver det her gebyr, fordi der ikke er ordentlig konkurrence på området. Der er også to andre store banker, som hæver gebyret stort set samtidig med jer. Kigger I lidt for meget på hinanden i de store banker?
- Det kan jeg afvise 100 procent. Vi har konkurrencedygtige priser i Nordea, og vi hilser al konkurrence velkommen, siger bankdirektøren fra Nordea.
Forbrugerrådet estimerer, at I kommer til at tjene et tocifret millionbeløb årligt på at hæve prisen på at bruge visa-dankort i udlandet. Er det rigtig forstået?
- Det har jeg ikke nogen kommentarer til, da vi ikke har opgjort det på den måde, men vi kigger på den samlede indtjening på hele banken.