En stor sag om formodet svindel med skat og moms for 258 millioner kroner kunne måske være stoppet tidligere, hvis ikke politiet havde droppet en efterforskning mod en af de mistænkte hovedbagmænd.
På onsdag starter den største straffesag i mange år i byretten i København, som politiet kalder operation greed. Politiet har her tiltalt et netværk på 16 personer for organiseret kriminalitet og svindel med skat og moms for 258 millioner kroner. Alle 16 personer nægter sig skyldige.
Men dokumenter fra Københavns Politi, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at politiet i flere år har været på sporet af en af de mistænkte hovedbagmænd, men valgte at stoppe efterforskningen mod ham.
Allerede fem år før en af de mistænkte hovedbagmænd blev fængslet, blev han politianmeldt for hvidvask af en million kroner. Politiet blev opmærksom på, at han hævede over en million kroner i 500 euro sedler fra en konto i sin hustrus firma, som han havde fuldmagt til.
Og i de følgende tre år efterforskede politiet den hovedmistænkte i flere sager om mulig økonomisk kriminalitet.
Men Københavns Politi valgte at indstille efterforskningen i januar 2015, fremgår det af dokumenterne. Og ifølge anklageskriftet er det netop herefter, at svindlen tog fart.
Lektor ved Syddansk Universitet, Henning Fuglsang Sørensen, forsker i økonomisk kriminalitet og har gennemgået forløbet. Han kalder det ærgerligt, at Københavns Politi indstillede efterforskningen.
- Jeg vil vanskeligt kunne bebrejde, den borger som mener, at politiet har begået en åbenlys fejl ved at beslutte sig for at indstille efterforskningen. For der havde været god mening i at efterforske videre, vurderer han.
38 luksusbiler
Der er navneforbud i sagen, så det er ikke muligt at omtale navne og firmaer, der er tiltalt. Men advokat Jakob Arrevad er forsvarer for den mistænkte hovedbagmand.
- Han nægter at have deltaget i de ulovligheder, der er beskrevet i anklageskriftet, og derfor nægter han sig skyldig, siger Jakob Arrevad.
Mens politiets første efterforskning stod på, blev den mistænkte hovedbagmand blev blandt andet anmeldt for at have fjernet op mod 38 luksusbiler fra et af sine selskaber, lige inden det gik konkurs. Men der blev aldrig rejst sigtelse i den sag.
Et ret stort antal luksusbiler skulle være forsvundet ud af det konkursbo på uforklarlig vis. Hvordan ser din klient på det?
- Det er der jo aldrig kommet noget ud af. Det har ikke noget med den her sag at gøre, siger forsvareren Jakob Arrevad.
Politi tavs om droppet sag
Københavns Politi ønsker ikke kommentere sagen eller forklare, hvorfor de indstillede efterforskningen.
Tidligere i år erkendte Rigspolitiet, at de generelt har nedprioriteret sager om økonomisk kriminalitet. Det skete, efter DR Nyheder afdækkede, at antallet af sigtelser indenfor selskabssnyd er faldet med 80 procent det seneste år.
Og manglende mandskab kan være forklaringen på, at politiet droppede efterforskningen, vurderer Henning Fuglsang Sørensen. For i flere år har politiet haft ekstra travlt med terror, bandekonflikt og grænsekontrol.
I billedserien herunder kan du se billeder fra politiets beslaglæggelser.
- I en periode hvor politiet er presset på resurser, der må politiet jo prioritere. Det her var så åbenbart en af de sager, der ikke var kapacitet til at håndtere, vurderer Henning Fuglsang Sørensen.
50 kroner i timen
Ifølge politiet har netværket igennem tre år udstedt 5.158 fiktive fakturaer for at dække over systematisk sort arbejde indenfor blandt andet byggeri, rengøring og transport.
En af de tidligere ansatte har forklaret i Sø- og Handelsretten, at han fik 50 kroner sort i timen for at arbejde for en af de tiltalte.
Heller ikke justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil kommentere den konkrete sag. Men han erkender, at politiets indsats overfor økonomisk kriminalitet ikke er god nok.
- De kriminelle bliver dygtigere. Det kræver også, at myndighederne bliver dygtigere. Det er nok det tætteste jeg kommer på at kommentere den konkrete sag, siger Søren Pape Poulsen.
På Christiansborg er retsordførerne for Venstre og Socialdemokratiet rystede over forløbet.
- Det er dybt, dybt betænkeligt. Havde man dengang fortsat efterforskningen, havde man også forhindret de efterfølgende forbrydelser, siger Preben Bang Henriksen fra Venstre.
- Det er rigtig trist at kriminelle har fået frit spil fordi politiet har stoppet en sag, som de var på sporet af, siger Trine Bramsen fra Socialdemokratiet.
"Økonomisk kriminelle har fået frit spil"
Det seneste år har budt på flere store skandaler om økonomisk kriminalitet: Anklager om svindel med udbytteskat gennem mange år mod blandt andre rigmanden Sanjay Shah. Mistanke om hvidvask i Danske Bank. Og desuden sagen om den tidligere fuldmægtige i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, der er sigtet for at have overført 111 millioner kroner af offentlige tilskudsmidler til sig selv.
- Vi har haft alt, alt for mange sager det seneste år, hvor økonomisk kriminelle har fået frit spil. Det handler om, at vi som samfund har været alt for naive, mener Trine Bramsen (S).
Både Socialdemokratiet og Venstre er nu parate til at sende flere penge til politiet.
- Meget tyder på, at der simpelthen ikke er resurser nok hos bagmandspolitiet. Og i det omfang det er tilfældet, så er vi klar med yderligere penge, for det her må ikke have lov at finde sted, siger Preben Bang Henriksen (V).
Og justitsministeren lover nu, at der vil komme flere penge til at bekæmpe økonomisk kriminalitet.
- Vi kommer til at styrke det her område. Jeg har meget svært ved at se, at det her kan løses, uden der følger økonomi med, siger Søren Pape Poulsen.
Politiet har foreløbigt beslaglagt op mod 70 millioner kroner i forbindelse med operation greed. Så hovedparten af de 258 millioner, som staten kan være blevet snydt for, ser ud til at være forduftet.
- I den bedste af alle verdener ville politiet have fortsat efterforskningen i 2015 og kørt en straffesag, og der fået stoppet bagmanden. Havde det været tilfældet, havde vi ikke stået med sagen i dag, siger lektor Henning Fuglsang Sørensen.