Der har været fejl og masser af problemer i det ellers nybyggede rækkehus i Farum, lige siden Robert Staal og hans hustru købte det for fire år siden.
- Jeg synes, det har været voldsomt stressende for vores familieliv. Det slider jo på en, forklarer Robert Staal.
Og nu skal deres og naboernes huse pakkes ind i stillads og overdækningsplastik og totalrenoveres.
- Det er jo ikke fedt at få pakket hele sit hus ind i et telt hele sommeren, konstaterer han.
Firmaet Casa Futura, som familien købte huset af, er i mellemtiden gået konkurs og blev afsløret i DR-programmet Kontant.
Siden er det kommet frem i retten i Viborg, at ledelsen i firmaet brød både selskabsloven og bogføringsloven, da de hev penge ud til sig selv uden at betale skat og undlod at aflevere regnskab. En sag ledelsen har anket.
Men nye tal viser, at der bliver rejst færre straffesager som den om Casa Futuras ledelse hos politiet.
Sidste år faldt antallet af sigtelser fra 385 til 71 for brud på selskabsloven og bogføringsloven. Faldet svarer til 80 procent og sker, selvom der var ligeså mange anmeldelser om selskabssnyd, som året forinden.
"Svindlere får frit spil"
Det overrasker Søren Friis Hansen, der er professor ved Copenhagen Business School. Han advarer om, at det kan koste statskassen mange penge.
- Det peger på, at politiet mere eller mindre er holdt op med at håndhæve selskabslovgivningen i Danmark, og det er et problem, mener Søren Friis Hansen.
Det er blandt andet sager om konkursrytteri, momssvindel, skattesnyd og falske regnskaber, som politiet nu rejser langt færre af.
Det er ofte revisorer og Erhvervsstyrelsen, som anmelder sagerne til politiet. Men det har ingen effekt, hvis politiet dropper at rejse sagerne, påpeger professoren.
- Hvis man ikke håndhæver de regler, når man finder nogen problemer, så risikerer man jo, at reglerne de facto bliver ophævet, og svindlere får frit spil, siger Søren Friis Hansen.
Politiet: Vi har haft travlt
Rigspolitiet erkender, at de fører færre sager om selskabs-snyd. Men de har ikke ønsket at medvirke i et interview om udviklingen. I en kort mail skriver Rigspolitiet:
- Det er ikke muligt at pege på en enkelt årsag, der entydigt kan forklare faldet af sigtelser. Men de seneste års travlhed på andre områder spiller en central rolle, lyder det fra Rigspolitiet.
Det seneste år har politiet haft ekstra travlt med blandt andet bandekonflikt, grænsekontrol og Christiania.
Men det er ikke i orden at nedprioritere sager om økonomisk kriminalitet af den grund, mener både professor Søren Friis Hansen og flere politikere.
- Jeg skal ikke kunne sige, hvem i politiet der har ansvaret for den her prioritering. Men politikerne må jo sikre sig, at der er de nødvendige resurser til en rimelig håndhævelse af de her regler, mener Søren Friis Hansen fra Copenhagen Business School.
"Nogen har sovet i timen"
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ikke ønsket at kommentere, hvorfor politiet rejser langt færre sager om selskabssnyd.
- Justitsministeren har svigtet her, mener Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten.
- Det er meget problematisk, at politiet ikke har tid til at opklare eller have fokus på økonomisk kriminalitet, siger hun.
Også i Socialdemokratiet er retsordfører og tidligere justitsminister Morten Bødskov rystet. Der er nogen, der har ”sovet i timen”, mener han.
- Det giver ikke nogen mening, at vi med den ene hånd skærper lovgivning i Folketinget og laver den ene pakke efter den anden for at komme efter økonomisk kriminelle, og så vi kan se, at der øjensynlig ikke er nogen vilje til at følge det fra ministrenes side, siger Morten Bødskov.
- Det skal der selvfølgelig være. Og derfor vil vi bede regeringen redegøre for, hvad er det der er gået galt.
DF: Minister må udskyde ferie
Hos regeringens støtteparti opfordrer Hans Kristian Skibby justitsministeren til at gribe ind nu og udskyde sin sommerferie.
- Jeg vil bede ministeren om ikke at gå på sommerferie lige nu. Jeg synes, regeringen skulle reflektere over de her meget alvorlige tal, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.
For det kan koste statskassen store summer, når sager om økonomisk kriminalitet ikke bliver efterforsket.
- Når man kan se, hvor mange penge der er på spil, så er det jo drønvigtigt, at de her sager bliver efterforsket, og der bliver rejst sigtelser overfor de her bagmænd, mener Hans Kristian Skibby.
Direktør: Ingen kommentar
Den tidligere ejer af Casa Cutura, Jon Søberg, oplyser, at han har anket kendelsen om konkurskarantæne fra retten i Viborg til Landsretten og ikke har nogen kommentar, før den er afgjort.
Midt- og Vestjyllands politi fortæller, at de fortsat efterforsker Casa Futura’s tidligere ledelse, der siden har startet firmaet Dansk Byggeselskab.
Robert Staal og naboerne får dækket det meste af omkostningerne til renoveringen af Byggeskadefonden. Han er glad for, at de nu får udbedret fejlene af en ny entreprenør. Men han er vred over alle de problemer, byggefejlene har medført.
- Fem år efter man har købt en nøglefærdig bolig, så slås man stadig med sådan nogle efterladenskaber efter det, siger han.
Forsikringssager, advokater, byggesagkyndige og retssager har kostet tid med familien.
- Det slider på privatlivet. Man lever i uvished, om hvad der sker, forklarer Robert Staal.