To russiske rigmænd Igor Kogan og Irina Mamkhegova, der er medlem af ledelsen i Nordea Rusland, har penge i de nordtyske byer Bremerhaven og Wilhelmshaven, hvor de siden 2013 har investeret i ejendomme.
Også i den tyske by Leipzig har russerne investeringer, skriver det tyske medie NDR.
Pengene til de tyske ejendomsinvesteringer kommer fra selskabet Varmont Solicitors, der siden 2008 har haft adresse på De Britiske Jomfruøer, hvor det har plejet en stor formue fra Nordeas milliardkøb af den russiske bank, Ogresbank.
Bag oprettelsen af Varmont Solicitors står det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, som i april blev udsat for en omfattende lækage, de såkaldte panama-papirer.
Af panama-papirerne fremgår det, at to medlemmer af ledelsen i Nordea Rusland, Kogan og Mamkhegova, står bag ejerskabet i Varmont Solicitors, og at selskabets midler kommer fra Nordeas overtagelse af Ogresbank.
Juridisk direktør med penge i skattely
Da Nordea i 00'erne ønskede at udvide på det russiske marked, overtog banken af flere omgange den mellemstore russiske bank Ogresbank, der dengang havde 39 filialer og godt 1.000 medarbejdere.
I 2006 betalte Nordea 1,8 milliarder kroner for 75 procent af banken, og over de følgende to år købte Nordea ejerne Igor Kogan, Irina Mamkhegova og Sergei Kalashnikov ud.
Overtagelsen blev fuldendt i 2009, hvor banken også ændrede navn til Nordea.
Men to af de tidligere ejere blev hængende.
I dag er Irina Mamkhegova juridisk direktør, mens Igor Kogan er næstformand i Nordea Rusland.
- Det her er tankevækkende. Her må banken helt åbenbart have vidst, hvad der der er foregået, når der er dets egne direktionsmedlemmer og, for det ikke skal være løgn, den juridiske direktør, der har skattelykonstruktioner, siger Torben Bagge, der er skatteadvokat.
- Alle krav er opfyldt
Torben Bagge undrer sig over, at pengene skal placeres i et selskab i et skattelyland. Men ifølge Nordea er alt foregået efter reglerne:
- Alle krav i henhold til russisk lovgivning blev opfyldt i forbindelse med transaktionen. Den er indberettet til de lokale myndigheder, skriver Martin Kjærsgaard Nielsen, der er pressechef i Nordea.
Han afslår, at de ledende medlemmer af Nordea Rusland har brugt de hemmelige selskabskonstruktioner til at gemme penge væk:
- Vores ledelse i Rusland har klart og tydeligt bekræftet, at alle oplysninger om de nævnte selskaber er indberettet til de russiske skattemyndigheder. Investeringerne i fast ejendom i Tyskland er ligeledes indberettet, skriver han.
Torben Bagge undrer sig over, at det så har været nødvendigt at flytte pengene over på den anden side af kloden i en selskabskonstruktion, der holder ejerskabet hemmeligt.
- Det er op til banken, hvilken moral man skal have. Men jeg har svært ved at se, hvordan det hænger sammen med nogle af de officielle budskaber, Nordea har været ude med, siger Torben Bagge.
Panama-papirerne indikerer ikke i sig selv, at der er foregået noget som helst ulovligt i forbindelse med købet af Ogresbank.
Selskaber i Danmark
Panama-papirerne viser, at Mossack Fonseca første gang fik en henvendelse om Varmont Solicitors i februar 2008.
Mamkhegova og Kogan fik overdraget selskabet i 2009, og i 2010 optræder Nordea for første gang i papirerne. I årene efter har Nordea Luxembourg en tæt dialog med Mossack Fonseca om Varmont Solicitors ikke mindst i forbindelse med investeringen i Tyskland.
Igor Kogan og Irina Mamkhegova har også sammen med en tredje russisk rigmand Gavril Fingerov oprettet anpartsselskaber i Danmark.
I godt et år har selskaberne Varmont Capital og Varmont Management haft adresse hos et advokatfirma i Hellerup.
Og ifølge selskabet selv er planen at finde danske ejendomsprojekter, blandt andet på grund af en god og transparent dansk lovgivning, lyder det.
- Grim krig
Gavril Fingerov købte i 2012 15 procent af Varmont Solicitors. Det skete i forbindelse med investeringerne i Tyskland.
Fingerov er tidligere bestyrelsesformand for banken Pervy Gorodskov Bank, der krakkede i 2002. Han har været sigtet af den russiske efterretningstjeneste for at have hjulpet med at stjæle et større beløb fra Pervy Gorodskov Bank. Sigtelserne er siden frafaldet.
Om beskyldningerne skriver Gavril Fingerov selv i en mail til DR Nyheder.
- Krige i bestyrelser kan være grimme i Rusland, men alle beskyldninger rettet imod mig er blevet droppet.
Exit Rusland
Blandt Nordea Ruslands store kunder er Ruslands største virksomhed, Gazprom, og landets største olievirksomhed, Lukoil.
Men nedgangen i russisk økonomi har givet store tab på privatlån, og i foråret 2015 meddelte banken, at den helt vil lukke ned for private låneengagementer, og at banken derfor skrumper 20 procent. Som resultat af planen skulle 250 personer afskediges.
Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet og ekspert i bankdrift, mener, det er et skidt signal, banken sender til de russiske myndigheder.
- Det, ledelsen gør, går hen og bliver normdannende for, hvor grænsen går, og vi er jo altså i Rusland, og jeg er ikke overbevist om, at Rusland synes, det er fint, at deres velhavende borgere har deres midler under forvaltning i udlandet, siger han.