Flere af de absolutte topfolk i Nordea i Rusland har stråmandsselskaber i de caribiske skattely Panama og De Britiske Jomfruøer.
Det afslører de såkaldte panama-papirer, som stammer fra en omfattende lækage fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca.
- Jeg synes, det er tankevækkende, at nogen, der sidder i bestyrelsen og i direktionen i Nordea, har de her skattelykonstruktioner, siger skatteadvokat Torben Bagge.
Nordeas koncernchef, Casper Von Koskull, udtalte for nylig, at Nordea ikke vil associeres med skattely, men nu viser det sig altså, at en stribe af hans egne nærmeste medarbejdere har de omstridte selskaber.
I alt har fem russiske Nordea-chefer, fire nuværende og en tidligere, skattelyselskaber styret via hemmelige fuldmagter, afslører dokumenterne. Det drejer sig blandt andet om den nuværende administrerende direktør Mikhail Polyakov og den mangeårige næstformand i Nordea Rusland, Igor Kogan.
- Nordea står med et kæmpe forklaringsproblem. Det virker som om, man blåstempler de her konstruktioner, når Nordeas egne topfolk gør brug af dem, siger Torben Bagge.
Fik selskab sidste år
I papirerne kan man se, hvordan Mikhail Polyakov, den administrerende direktør i Nordea Rusland, så sent som i maj 2015 får oprettet selskabet Easy Tiger S. A. på De Britiske Jomfruøer.
På samme tid får bankens chefrevisor og ligeledes medlem af topledelsen, Tatiana Sharova, oprettet selskabet Formentorl Corp, også på De Britiske Jomfruøer.
Begge selskaber har stråmænd som direktører.
Det er Nordeas afdeling for velhavende privatkunder i Luxembourg, Nordea Luxembourg, der står for at oprette selskaberne.
De selskaber, som bankens næstformand, Igor Kogan, og bankens juridiske direktør, Irina Mamkhegova, står bag, er selskaberne Wellsea Trading i Panama og Varmont Solicitors på De Britiske Jomfruøer.
Nordea: Ingen skattesnyd
Ifølge Nordea benyttes selskaberne ikke til at skjule penge for de russiske myndigheder.
- Vores ledelse i Rusland har bekræftet, at alle oplysninger er indberettet til de russiske skattemyndigheder, skriver Nordea til DR Nyheder.
Som forklaring på brugen af selskaberne skriver Nordea blandt andet:
- Offshore-selskaber er en fuldt ud lovlig måde at strukturere formuer på, som er udbredt blandt velhavende russere, herunder ledere i vores bank i Rusland.
Samtidig oplyser banken dog, at de pågældende selskaber nu skal lukkes:
- Vi har besluttet, at alle offshore-selskaber relateret til Mossack Fonseca vil blive afviklet. Det skyldes, at vi ikke ønsker at blive kædet sammen med selskaber, der anses for at operere i en gråzone, skriver Nordea.
Eksperter undrer sig
Eksperterne undrer sig over Nordea-chefernes brug af skattelykonstruktioner:
- Hvis formålet er at komme væk fra det russiske system, så kunne man ligeså godt bruge en europæisk bank. Jeg kan ikke se, at det skal føre til Panama og andre skattelylande, siger skatteadvokat Torben Bagge.
- Der er jo risiko for, at de midler, som de her ledende medarbejdere får sendt ind i de her konstruktioner, forsvinder fra radaren for de russiske myndigheder, siger Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet og ekspert i bankdrift.
- Det er op til banken, hvilken moral man skal have. Men jeg har svært ved at se, hvordan det her hænger sammen med nogle af de officielle budskaber, Nordea har været ude med, siger Torben Bagge.
Se indslaget fra 21 Søndag omkring afsløringen i videoen herunder.