Det skulle have været et festår!
Til november kan Skat fejre ti års fødselsdag. I hvert fald det Skat, vi kender i dag.
Men det har ikke været nogen let opvækst.
Skandale på skandale er væltet frem, og rapporter afslører, at advarselslamperne har blinket i flere år. For blinde øjne.
- Det system, vi har i Danmark, det må jeg bare sige - som nytiltrådt skatteminister - det fungerer bare ikke, siger Karsten Lauritzen (V), som har været på posten i tre måneder.
Gang i ministersvingdøren
Og det er ikke bare i Skat, at tingene ikke kører, som det skal. Skatteministeriet har således fået tilnavnet ’Svingdørsministeriet’, fordi der i den grad har været udskiftning på skatteministertaburetten.
De seneste fem år har ni ministre således ført taktstokken i ministeriet - også i de år, hvor Rigsrevisionsreporter og interne kontroller har udtrykt stor utilfredshed med blandt andet Skats måde at indkræve gæld på og deres kontrol af udbetalinger.
- Statsrevisorerne ser med stor alvor på, at Rigsrevisionen har taget fem forbehold, der vedrører væsentlige kritiske fejl og mangler i Skats forvaltning og regnskab, skrev Statsrevisorerne så sent som for en uge siden.
Og det er syvende år i træk, at Statsrevisorerne revser Skat i sin revision af Statsregnskabet.
Ustandselige nedskæringer i Skat
Sagt på en anden måde: Skat har rod i regnskabet, og hver eneste dag mister statskassen penge.
Der bliver ikke skrevet rykkere, gæld bliver ulovligt indkrævet, de gemmer ulovligt oplysninger om dig og mig, kriminelle, der nægter at betale deres bøder, straffes ikke, og kontrollen med udbetalinger af flere milliarder kontrolleres ikke.
Jørn Rise, der er formand for Dansk Told- og Skatteforbund, forklarer kaosset med, at Skat de seneste ti år har været gennem talrige sparerunder.
Hvor der for ti år siden var 11.500 medarbejdere, er der i dag 6.500.
- Vi har været igennem ustandselige omorganiseringer, nedskæringer, afskedigelser, flytninger af medarbejdere og ændringer af procedurer. Vi har prøvet hele registret, siger han.
Skatteminister Karsten Lauritzen indrømmede da også for to uger siden, at Skat har begået alvorlige fejl, og at det skyldes for store besparelser.
Svindel for 6,2 milliarder
Ligesom Jørn Rise, mener medarbejdere, fagforeninger, statsrevisorer og eksperter, at Skat er sparet sønder og sammen. Den ene møgsag efter den anden er således væltet frem, men den største ramte Skat for præcis én måned siden.
Her kom det frem, at Skat siden 2012 angiveligt er blevet snydt af en række aktionærer bosiddende i udlandet. 6,2 milliarder skulle de have svindlet ud af statskassen ved at anmode om refusion af udbytteskat ved hjælp af forfalsket dokumentation.
Allerede i 2000 blev Skat advaret om, at der var risiko for, at der blev svindlet med netop udbytteskatten, men trods talrige opfordringer om at sætte mere fokus på kontrollen, så lukkede Skat i 2013 i stedet den afdeling, ’Regnskab 2’, der havde udbytteskatten som speciale.
Kontrol var som en åben ladeport
Laurits Cramer arbejdede som chefkonsulent i Skats center for udbytteskat indtil udgangen af 2013. Han forklarer, at de udbetalte milliarder af kroner i blinde. Og at de råbte op i årevis:
- Det var en ladeport, og den var åben. Hele tiden, siger han.
Kun fem personer i Skat havde ansvar for milliardudbetalingerne, og tal fra Skat viser, at 40 procent af Skats samlede refusionsudbetalinger for skatteudbytte gik til svindlere.
- Selvom Skats pengetank er stor, er det et meget stort beløb, der er svindlet for, siger Skats direktør, Jesper Rønnow.
Og det er ingen underdrivelse. Svindlen omtales som det største svindelnummer i Skats historie, og hverken politiet eller skatteministeren mener, at der er chance for at få pengene igen.
Blandt andre Mærsk, Danske Bank, Novo, cementkoncernen FL Schmidt, fødevareingrediens-producenten Chr. Hansen, vindmøllegiganten Vestas, høreapparatfirmaet GN Store Nord, forsikringsselskabet Tryg og Coloplast, der sælger stomiposer og hudplejemidler, har fået at vide af Skat, at der er risiko for, at de er blevet misbrugt af svindlerne.
Kuldsejlet EFI-system ryster Skat
8. september var den så gal igen.
Her suspenderede skatteministeren Skats it-system EFI. Det system, som indkræver al gæld hos danskerne. Dagen forinden var Kammeradvokatens delrapport lækket, og den viste, at systemet indkræver gæld på ulovlig vis.
- Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI, sagde Karsten Lauritzen.
Det betyder, at gæld for omkring 70 milliarder mangler at blive inddrevet, og det har blandt andet fået forsyningsselskaber og kommuner til at kræve en lovændring, så de selv kan få lov til at indkræve den gæld, borgerne skylder dem. Som i gamle dage.
3,2 milliarder kroner mangler Skat at inddrive for kommunerne, som nu frygter, at gælden bliver forældet.
Hullet 7-9-13-skandalesystem
EFI-systemet har fået tilnavnet ’7-9-13’ og beskrives som en af de største it-skandaler, vi har set herhjemme.
Systemet skulle således være indført i 2007, men det blev rykket til 2009, og siden det blev tændt i 2013 er danskernes gæld til det offentlige kun steget.
EFI blev søsat med det formål at effektivisere for at spare hænder og dermed penge, men alene implementeringen af det har kostet 608 millioner kroner.
Medarbejderne mærker også, at nedskæringerne påvirker kvaliteten af Skats arbejde. Charlotte Rosdahl Schou, medarbejder på Skats afdeling for Særlig Kontrol frygter, at fejlene i EFI og underbemandingen får konsekvenser for staten.
- Mange indsatsmedarbejdere oplever på grund af underbemanding, at oplagte sager ikke bliver behandlet - ofte sager hvor statskassen går glip af mange penge, siger Charlotte Rosdahl Schou i en skriftlig kommentar.
Fredag afgøres det, om EFI får det endelige dødsstød.
Aktielåne-cirkus opdaget
Ud over skandalerne med udbytte-svindel og et kuldsejlet it-system er der også dukket en lang række andre grimme sager op:
En tysk statsadvokat formoder blandt andet, at Danmark kan være offer i en international skandale om udbytteskat. En skandale som i Tyskland bliver betegnet som en af de største skattesager i efterkrigstiden.
Sagerne drejer sig ifølge den tyske statsadvokat om de såkaldte cum/ex-handler, som kort fortalt går ud på at kreative investorer og spekulanter udnytter, at skatteprocenterne for aktieudbytter er forskellige i forskellige lande.
Ved at handle med aktier, lige før der bliver udbetalt udbytte, flytter de ejerskabet til lande, der har en lav udbytteskat - og scorer dermed kassen.
Ifølge flere internationale medier har det været sat i system af bankerne. Og hele fidusen består i, at handlerne har udløst flere udbyttenotaer på samme aktie.
Medarbejdere frygter moms-skandale
Hertil kommer, at medarbejdere i Skat frygter endnu en stor svindelsag er under opsejling. De frygter, at der bliver fusket med negativ moms, hvor udbetalingerne vokser.
Negativ moms er de penge, som virksomheder kan få refunderet fra Skat, hvis de i første omgang har betalt for meget i moms.
På linket herunder kan du se, hvilke andre skandalesager, Skat har været involveret i. Blandt andet boligsagen, sagen om skattely, Kasi-sagen, Skattesagen, sagen om ejendomsvurderinger og sagen om topmodellen Camilla Vest.
Oprydningsarbejdet starter fredag
Karsten Lauritzen har fra første dag som skatteminister erkendt, at der er problemer i Skat. Og det er dem, som han de seneste fire uger har forsøgt at få et overblik over.
Fredag fremlægger han en kriseplan.
En plan, som muligvis sender EFI i graven, men som gerne skulle give Skat en saltvandsindsprøjtning, så den store myndighed kan runde de ti med med lidt bedre samvittighed.