Afsløring: Skat lukkede særlig afdeling lige inden milliardsvindel eskalerede

Trods talrige opfordringer til at sætte mere fokus på kontrollen med udbytteskat, lukkede Skat i 2013 netop den afdeling, der havde udbytteskatten som speciale.

Endnu et skelet er væltet ud af skabet i sagen om formodet svindel med refusion af udbytteskat for 6,2 milliarder kroner mod Skat.

Det viser sig nemlig, at Skats særlige afdeling for udbytteskat, der gik under navnet 'Regnskab 2', blev lukket i forbindelse med en større omrokering i 2013. Det samme år, som svindlen eskalerede.

Chefen for ’Regnskab 2’ gik på pension i 2013, og der blev aldrig ansat en ny chef, som alene skulle have fokus på udbytteskatten.

Registreringen af udbytteskat blev samtidig digitaliseret, og en del af medarbejderne fyret. De tilbageværende medarbejdere blev placeret i andre afdelinger, hvor der er fokus på meget andet end udbytteskat.

Refusioner steg med 3,3 milliarder kroner

Imens fortsatte udenlandske svindlere med at kræve udbytteskat retur. En skat, de aldrig havde betalt. Tilsyneladende udbetalte Skat pengene uden selv en banal kontrol med, om selskaberne overhovedet ejede de aktier, som de hævdede at have betalt for meget udbytteskat for.

I 2010 sendte staten 680 millioner kroner retur i refusion af udbytteskat. Tre år efter, i 2013, voksede beløbet til 2,8 milliarder kroner, og herefter gik det stærkt.

Som grafen øverst viser, steg refusionerne af udbytteskat med hele 3,3milliarder kroner fra 2013 til 2014 – altså netop dét år, hvor Skat lukkede det kontor, som har speciale i udbytteskat.

Lukning kan have haft betydning

Lukningen af kontoret kan have haft en indflydelse på omfanget af svindlen, siger Kim Klarskov, der er professor på CBS og ekspert i intern revision og økonomisk kriminalitet.

- At der ikke har været nogen til at følge op på det, at det måske er faldet i et overgangstidspunkt, hvor der ikke har været overleveret ordentligt af den nye leder, at der måske slet ikke har været en leder, der har haft ansvar for det – det kunne være ting, der gør, at det falder lidt i mellem nogle stole, og ingen rigtig får reageret på det, siger Kim Klarskov.

I de første syv måneder af 2015 nåede Skat at udbetale 8,7 milliarder retur i udbytteskat, før et tip fra en udenlandsk myndighed standsede pengestrømmen.