OVERBLIK Kan det betale sig at droppe Nykredit?

Kunder med høje, korte lån får mest ud af at droppe Nykredit. Nogle får mest ud af at blive.

Nykredits topchef, Michael Rasmussen, forklarer på et pressemøde den 4. marts stigningen af bidragssatserne med den kommende børsnotering. Kunderne køber ikke begrundelsen, og selskabet er kommet i strid modvind. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Skal jeg blive i Nykredit, eller skal jeg flytte mit boliglån?

Det overvejer mange af kunderne i Nykredit, som for tiden bliver kritiseret for at hæve priserne på realkreditlån for meget.

Men hvad for du mest ud af? Bør du skifte realkreditselskab eller kan det bedst betale sig at blive hos Nykredit?

Det giver Hans Peter Christensen, direktør i Uvildige.dk, og John Norden, partner i Mybanker.dk, her et bud på.

Oplagt mulighed

Først og fremmest er Nykredits stigende bidragssatser ifølge Hans Peter Christensen en oplagt mulighed for de kunder, der i forvejen overvejer at gøre noget ved boliglånet.

- Hvis man alligevel havde tænkt sig at skifte fra for eksempel et flekslån til et lån med fast rente, så er det oplagt at se på, om andre kan tilbyde et lån billigere. Det er der med stor sandsynlighed, hvis man er kunde i Totalkredit (ejet af Nykredit, red.), siger Hans Peter Christensen.

Tidspunktet kan også have betydning for, hvor meget kunderne kan tjene på at flytte boliglånet fra Nykredit, da det er dyrere at flytte et lån uden for termin.

- Så kunder med lån, der står til at skulle genforhandles eller indfries, kan formentlig spare mest på at rykke, konstaterer John Norden. For så undgår kunderne en række af de gebyrer, der kræves, hvis lånet skal omlægges eller flyttes, inden det udløber.

Prisstigning kan gøre lånet billigere

Når Nykredit-kunder skal overveje et skifte, kan det også betale sig at tage temperaturen på boligmarkedet. Er boligen steget i værdi? Hvis det er tilfældet, er et bankskifte højaktuelt.

- Låntagere med højtforrentede faste lån i huse, hvor værdien er steget de seneste år og faktisk er højere, end da lånet blev indgået, kan få meget ud af at skifte, siger John Norden.

For det er ifølge Mybanker-partneren ikke sikkert, at Nykredit vil ændre på lånet, selv om boligen er steget i værdi. Men det skal den nye bank, der sælger lånet på vegne af et nyt realkreditinstitut.

- Når man optager et nyt lån, så får man også genvurderet sin ejendom, og så bliver der udregnet en ny belåningsgrad, altså hvor stor en del af ejendommens værdi, man har lånt, pointerer Hans Peter Christensen.

Og så begynder det at kunne mærkes på pengepungen med den stigning på bidragssatserne, Nykredit varsler.

- Jo lavere belåningsgraden er, jo billigere bidragssatser får man. Alle institutter har en lavere bidragssats, jo lavere belåningsgraden er, siger Hans Peter Christensen.

Folketingets Erhvervsudvalg på besøg hos Nykredit den 4. marts for at få en forklaring på de forhøjede bidragssatser. Her taler De Konservatives Brian Mikkelsen med journalister efter mødet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Hvis huset er faldet i værdi

Til gengæld kan det godt være, at du skal blive hos Nykredit, hvis din bolig er mindre værd, end da du købte den.

- Det kan godt være en show-stopper i forhold til at skifte til et andet pengeinstitut, for så er du i en situation, hvor du skal komme med nogle penge for at få et andet lån, siger John Norden.

Hvis belåningsgraden i huset er lav, kan der dog stadig være penge at hente ved at forlade Nykredit.

- Men det ændrer ikke på det faktum, at belåningsgraden bliver højere, og det er dårlige nyheder, konstaterer John Norden.

Konverter dyre lån

Både Mybanker.dk og Uvildige.dk peger på muligheden for at konvertere andre lån til realkreditlån som en mulighed for at spare rigtig mange penge på at skifte.

-Hvis man både har et realkreditlån og et banklån, og ens ejendom bliver vurderet højere, så kan man tage et større realkreditlån og indfri noget bankgæld, som typisk har en højere rente, siger Hans Peter Christensen og understreger:

- Alene den besparelse, der er på det, kan ofte betale de omkostninger, der er ved at flytte sit lån.

Hvornår er flytningen tjent ind?

Uvildige.dk har regnet på, hvor lang tid der går, før omkostningerne ved en flytning af boliglånet har tjent sig ind. Og det varierer meget fra lån til lån.

For eksempel vil der ikke gå mere end 1,3 år, før omkostningerne ved at flytte et F1-lån uden afdrag, hvis det flyttes i den periode, hvor det skal refinansieres. Hvis det sker uden for termin, tager det 2,5 år.

Med et F5-lån med afdrag - rykket uden for termin - vil det tage 6,4 år at tjene pengene hjem, mens der går ni år, før du har tjent pengene hjem efter at have flyttet et fastforrentet 2,5 procents lån med afdrag.

- Hvis det tager ni år at tjene pengene hjem, så vil jeg ikke råde en kunde til at skifte, for man kan ikke vide, om andre realkreditinstitutter også sætter priserne op, eller om Nykredit sætter priserne ned, siger Hans Peter Christensen.