Nykredit og Totalkredit har meddelt deres kunder, at prisen for at have et boliglån hos kreditforeningerne stiger til sommer.
De to kreditforeninger vil hæve den såkaldte 'bidragssats', som sammen med renter og afdrag udgør det beløb, boligejerne løbende sender af sted til kreditforeningen som afdrag på boliglånet.
Analytikere forventer, at de tre andre danske kreditforeninger - BRF Kredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark - også vil følge trop og hæve bidragssatsen for mange af deres kunder.
Er du boligejer og har et realkreditlån, er sandsynligheden for, at dit boliglån bliver dyrere, dermed stor.
Men hvad er det nu lige bidragsatsen er, og hvordan ved du, om du kan se frem til at få et ærgerligt brev ind af brevsprækken fra din kreditforening?
Få svaret her:
- 1
Hvad er en bidragssats? Når du afdrager på dit boliglån, betaler du et slags gebyr til kreditforeningen for at låne penge. Det gebyr kaldes en ’bidragssats’ og er altså et beløb, du betaler udover dit afdrag og renter. Bidraget går til at dække omkostninger, lønninger, overskud og eventuelle tab på lån. Bidragssatsen beregnes som en procentdel af din restgæld. Det betyder, at jo lavere dit realkreditlån er, desto lavere er din bidragssats.
- 2
Hvorfor hæver din kreditforening bidragssatsen? Stigningen i bidragssatsen har været et tilbagevendende fænomen siden 2008. Nykredit begrunder selv den seneste stigning med nye lovkrav og nødvendigheden af at lægge flere penge til side for at kunne stille sikkerhed for kundernes lån. Flere peger også på, at stigningen blandt andet skyldes, at de kommende aktionærer og dermed ejere af Nykredit kræver højere priser. Læs mere om baggrunden for stigningen her.
- 3
Hvem er berørt og skal betale mere i bidragssats? Lige nu er det alle eksisterende kunder hos Totalkredit og Nykredit, som er berørt. Meget tyder dog på, at de andre kreditforeninger også vil hæve bidragssatsen. Det har været tilfældet tidligere, hvor bidragssatsen er blevet hævet hos alle fem kreditforeninger, hver gang én kreditforening har lavet en ændring. Omkring 100.000 kunder i Nykredit undgår dog en stigning i deres bidragssats, da Højesteret i en dom tilbage i juni 2014 har afgjort, at kreditforeningen ikke må hæve bidragssatsen for kunder, der optog realkreditlån op til 1. april 2012.
- 4
Hvilke muligheder har du for at undgå at betale mere i bidragssats? Er du utilfreds med stigningen i bidragssatsen, kan du vælge at skifte kreditforening og lade dem overtage dit boliglån. Overdragelsen kan dog være forbundet med en række gebyrer på op til cirka 20.000 kroner. Du har altid mulighed for at indhente et tilbud fra andre kreditforeninger. Tilbuddet kan bruges til at sammenligne lånevilkårene og udregne, om det vil kunne betale sig at betale et gebyr for at overflytte dit boliglån til en anden kreditforening. Der eksisterer dog ikke et loft for bidragssatsen, og kreditforeningerne har derfor reelt mulighed for at ændre satsen til hver en tid.