Oliemarkedet skælver efter Trump-udmelding: Sender benzinprisen op med 25 øre

Trump-udmelding kan gøre ondt på lande, der importerer olie.

Prisen for en liter benzin er steget en krone på to måneder.

Prisen på olie har taget endnu et nøk opad, efter USA's præsident, Donald Trump, tirsdag meddelte, at USA trækker sig ud af den internationale aftale med Iran om landets atomprogram.

- Trumps udmelding har fået olieprisen til at stige, fordi markedet er nervøst for, at de sanktioner, som USA genindfører mod Iran, kan påvirke Irans olieeksport og dermed udbuddet af olie på det globale marked, siger Jens Nærvig Pedersen, der er seniorolieanalytiker ved Danske Bank.

Iran står for omkring fire procent af den internationale olieproduktion. Men hvis USA lukker ned for det marked, bliver der mindre olie i cirkulation:

- Hvis der er mindre olie på det globale marked, så får det også priserne til at stige, siger han.

Koster dansk familie 350 kroner om året

Ifølge Danske Banks beregninger har Trumps beslutning sendt olieprisen op med cirka fem dollar per tønde olie.

Det svarer til cirka 25 øre per liter benzin i Danmark. For en typisk familie, der bruger 1400 liter benzin om året, er det en ekstra udgift på 350 kroner om året, alene på grund af striden mellem USA og Iran.

- Alt andet lige bliver det en smule dyrere at være dansk forbruger. Det er ikke noget, der vender op og ned på dansk økonomi, vi skal ind i en situation, hvor det eskalerer yderligere, før det kan påvirke privatforbruget, siger Jens Nærvig Pedersen.

Benzinpriserne har ramt det højeste niveau i tre år. På to måneder er prisen for en liter oktan 95 steget med en krone. Se grafen ovenfor.

USA køber ikke olie i Iran

Iran producerer hver dag knap fire millioner tønder olie. Det svarer til omkring fire procent af verdens samlede olieproduktion.

Men da USA er selvforsynende med olie, er det ikke USA, men USA's allierede som kan blive ramt af sanktioner mod Iran:

- Lande som Tyskland, Frankrig og en lang række asiatiske lande som Indien, Kina, Japan og Sydkorea importerer olie fra Iran. Så det er et spørgsmål om, i hvor høj grad de vil støtte USA's politik med deres egne sanktioner, eller i hvor høj grad de bliver undtaget fra at skulle begrænse deres import af olie fra Iran som følge af de her sanktioner, siger Jens Nærvig Pedersen.

Han nævner også muligheden for, at verdens andenstørste olieproducent, Saudi Arabien, skruer op for produktionen for at udfylde hullerne i markedet.

- Der er også en mulighed for, at andre lande kan træde ind og øge deres olieeksport. Det har vi set med Saudi Arabien før. Det vil så omvendt dæmpe et eventuelt yderligere opadgående pres på olieprisen, siger Jens Nærvig Pedersen.