OK18 fortsætter: 'Forhåbningsfuld' og 'lidt bevægelse i forhandlingerne'

Parterne skal i dag forhandle om rammen for de kommunalt ansattes løn for de næste tre år.

Der bliver ikke holdt meget påske hos arbejdsmarkedets parter på det offentlige område.

For uden en aftale, må de endnu engang sætte sig ved forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen for at forsøge at blive enige om nye overenskomster for de næste tre år.

Lørdag havde forhandlingerne primært fokus på lærernes arbejdstidsforhold, hvor parterne ikke nåede til enighed. I dag skal der forhandles om rammen for de kommunalt ansattes løn i den næste overenskomstperiode.

Foran Forligsinstitutionen i København har medlemmer fra forskellige fagforeninger stået klar siden i morges med røde flag og kampråb for at vise opbakning til forhandlerne.

Dennis Kristensen, næstformand for lønmodtagernes forhandlingsorganisation på det kommunale område, er optimistisk omkring dagens møde.

- Vi skal tage fat på lønnen, som ligger som en paraply over alt det andet, vi er uenige om, men jeg forestiller mig, at vi kan få lidt bevægelse i forhandlingerne i dag. Nu skal vi have udforsket, hvad kommunerne har i baglommen til de offentlige ansatte, når det handler om lønnen, og det ser jeg frem til, siger han.

Også chefforhandler for Kommunernes Landsforening Michael Ziegler slår - ligesom tidligere - fast, at der er "stor vilje" til at nå en aftale, så man undgår en konflikt.

- Jeg er en forhåbningsfuld mand, og jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at vi senere i dag får sendt et signal om, at der er kommet et væsentligt skred i forhandlingerne. Det tror jeg, at der er mange, der håber og venter på, siger han.

Står sammen uanset hvad

Ligesom i lørdags var lønmodtagernes såkaldte musketer-ed mødt op, selvom de ikke nødvendigvis sidder ved forhandlingsbordet i dag.

Ifølge Dennis Kristensen, der også er formand for fagforbundet FOA, er det en del af solidaritetspakken at både stat, regioner og kommuner står sammen.

- Der ligger en samlet pakke på bordet – nogle punkter vedrører alle, og nogle vedrører de enkelte, men der har vi taget et fælles ansvar for, at alt kommer hus.

- Der kommer ikke et samlet forlig, hvis ikke vi får løst ting såsom frokostpausen og lærernes arbejdstid. Enten kommer vi i forlig alle sammen, eller også kommer vi i konflikt alle sammen. Jeg ønsker ikke at stikke af, siger han.

Samme melding har Bodil Otto, formand for HK Kommunal, og formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

- Alle vores kollegaer i fagforeningerne har vist, at vi skal holde ud og stå sammen om de kampe, vi har derinde. Solen skinner på os, så mon ikke vi kommer tættere på målet i dag, siger Sygeplejerådets formand.