Sydkorea vil have USA til at trække omstridt “vaskemaskine”-afgift tilbage

Handelsministerium vil diskutere Trumps told på udenlandske varer få dage efter, den blev indført.

Det er en importafgift på op til 50 procent på vaskemaskiner, Sydkorea nu protesterer mod. (Foto: © Anindito Mukherjee, Scanpix)

Sydkoreas regering har indkaldt USA's handelsministerium til hastemøde for at diskutere den omstridte importafgift, som den amerikanske regering fremover vil bliver pålægge vaskemaskiner og solceller.

Det meddeler det sydkoreanske handelsministerium til nyhedsbureauet Reuters.

Sydkorea får opbakning fra Kina, der er verdens største solcelleproducent.

Kina har kaldt tolden for en "overreaktion", og de to lande er klar til at klage til verdenhandelsorganisationen WTO.

Indførelsen af importafgiften sker, efter den USA's handelskommission gav flere amerikanske virksomheder medhold i en klage over, at den udenlandske konkurrence skader deres salg.

De sydkoreanske virksomheder LG og Samsung er store leverandører af vaskemaskiner til det amerikanske marked, og de sender sammenlagt op mod tre millioner vaskemaskiner til USA om året.

For tidligt at spå om udviklingen

Importafgiften er et led i Donald Trumps strategi om at prioritere og beskytte amerikanske virksomheder og industrier.

Men om det er et enkeltstående tilfælde, eller om det er første tegn på, at USA skærper sin handelspolitikken, er for tidligt at sige, vurderer professor i international økonomisk politik på Copenhagen Business School Morten Ougaard.

- Det er ikke enestående, at et land tager skridt til at indføre protektionisme. På den anden side er det, amerikanerne har gjort her, ret voldsomt, da det rammer upræcist og ikke kun Kina og Korea, siger han.

Finder sydkoreanerne ikke en løsning efter mødet med USA og går videre til WTO, kan det trække i langdrag.

- Der er en konfliktsløsningsmekanisme, som går i gang. I det her tilfælde skal WTO så finde ud af, om USA har lov til at gøre det, de har gjort, eller om de enten skal bede dem om at stoppe, eller om man kan finde modtræk og indføre sanktioner, siger han.

Morten Ougaard understreger dog, at selvom sydkoreanerne formentlig håbe på at kunne forhandle sig til en løsning, er det meget vanskeligt at spå om, hvad en aftale kan ende med.

- Det seneste år, har vi set, at Donald Trump kan være meget uforudsigelig. Han har trukket USA ud af frihandelsaftalen TPP (aftale mellem 12 lande i Stillehavsområdet, red. ) og truet med at træde ud af den nordamerikanske frihandelsaftale. Det er efterfølgende endt med, at han vil genforhandle den, og det kan jo stadig ske, siger han.

Den omdiskuterede importafgift er også allerede blevet kritiseret USA.

- Det er eksempelvis kun nogle få solcelle-virksomheder, som har klaget, mens andre har argumenteret for, at hvis importen falder, bliver udbuddet fremover mindre og dermed dyrere, og det vil skade branchen som helhed, siger han.

Andre solcellevirksomheder har påpeget, at størstedelen af jobs findes i distributionen og installationen af solcellepaneler, ikke i produktionen, og at det dermed kan risikere at koste arbejdspladser.

'USA lader sig ikke udnytte'

Selvom aftalen er blevet kritiseret af blandt andet Mexico, Kina og Sydkorea, afviste præsidenten i går, at den ville give anledning til en handelskrig. Han understregede dog, at det er for at demonstrere over for verden, at USA ikke længere lader sig udnytte.

Bestyrelsesformand for den amerikanske vaskemaskineproducent Whirlpool, Jeff Fettig, hilste tiltaget velkomment og sagde, at det vil betyde flere job i adskillige stater som for eksempel Ohio og Tennessee.

I Dansk Industri lyder der kritik af USA's handelspolitiske tiltag.

- Det forbandende er, at sådan noget her får Trump til at se handlekraftig ud for hans kernevælgere. Men på bare lidt længere sigt er det ikke i USA's interesse, siger underdirektør Peter Thagesen til Ritzau og fortsætter:

- Taler man med amerikanske erhvervsorganisationer, som vi jo gør, så er det helt enige i, at man ikke skal lave toldbarrierer.