Årvågenhed. Skærpet årvågenhed, endda.
Det er ikke et hvilket som helst ord, Finansministeriet bruger, når boligmarkedet i Danmark bliver kigget efter i sømmene i den økonomiske redegørelse, der netop er udkommet.
Det er boligmarkedet især i København, der ifølge ministeriets embedsmænd "giver anledning til skærpet årvågenhed, da en længere periode med høje prisstigningstakter øger risikoen for en boligboble".
Advarsel på tydeligt økonomisprog
Den, som er årvågen, er ifølge Den Danske Ordbog "en, der iagttager omgivelserne opmærksomt og reagerer hurtigt".
Advarslen om, at boligmarkedet kan eksplodere og falde fra hinanden kan næsten ikke blive tydeligere i økonomisprog.
Deres konklusion kommer som følge af, at boligpriserne er fortsat med at stige i 2015 i alle landets regioner – ikke kun i hovedstaden.
- Det skal blandt andet ses i lyset af de meget lave renter samt stigende indkomster og beskæftigelse. Det er dog især priserne på ejerlejligheder i de større byer, navnlig København, der er steget voldsomt over det seneste år, lyder det i redegørelsen.
København giver panderynker
Men Finansministeriet mener dog, at det nuværende prisniveau kan forklares.
- Selv om priserne på ejerlejligheder er steget markant i de seneste år, vurderes priserne i København fortsat at have et niveau, der er i overensstemmelse med den underliggende økonomiske udvikling, konstateres det i redegørelsen.
Der henvises til fremgang i beskæftigelsen, stigende realløn, lave renter og et begrænset udbud af nye boliger.
- Hertil kommer, at befolkningen i København by er vokset med knap 13 procent siden 2008, hvilket presser efterspørgslen op (...).
- Korrigeret for den almindelige forbrugerprisudvikling ligger lejlighedspriserne i København by fortsat godt 12 procent under niveauet i 2006, påpeger regeringen.
I 2016 ventes stigningen dog at aftage til 4,0 procent.