Fakta: Finansministeriets regnedrenge tror stadig på vækst

Færre lønstigninger, bedre konkurrenceevne og en ringe euro har betydning for vores økonomi - læs om den økonomiske redegørelse her.

Udsigterne for de offentlige finanser er svagere end tidligere ventet. Finanspolitikken er derfor reduceret med 3 milliarder kroner i 2016. Det vurderer embedsmændene. (© Colourbox)

Vi får stadig flere penge herhjemme - hvis vi vel at mærke lægger alt, hvad vi har i kroner og øre sammen.

Således er dansk økonomi vokset i næsten to år i træk. Mere præcist syv kvartaler i rap. Det viser en økonomiske redegørelse fra Finansministeriet, der netop er udkommet.

Og ministeriets regnedrenge skønner, at forudsætningerne er til stede for, at vi kan få yderligere fremgang i efterspørgsel og produktion de kommende år. Dog er de ikke helt så optimistiske, som de tidligere har været.

Men embedsmændene skønner i redegørelsen, at væksten i BNP, bruttenationalproduktet, bliver 1,5 procent i 2015 og 1,9 procent i 2016 - netop som følge af fremgang både herhjemme og på eksportmarkederne.

Advarsel mod boligboble

Den fremgang kommer blandt andet fordi, vores løn er steget mindre end den plejer, og så betyder den svage euro, at de danske varer er billigere i udlandet.

Samtidig kan man i redegørelsen læse en advarsel mod, at de stigende boligpriser især i hovedstaden kan risikere at udløse en boligboble.

Her kan du læse om, hvad Finansministeriets regnedrenge regner med, der kommer til at ske med dansk økonomi.

  • I 2015 er væksten nedjusteret en smule, som følge af en midlertidig svækkelse af den indenlandske efterspørgsel i foråret. Den marginale nedjustering i 2016 skyldes en lavere ramme for det offentlige forbrug.

  • Eksporten ventes at udgøre hoveddrivkraften bag væksten og understøttes særligt af fremgang i euroområdet. Her har fremgangen blandt andet vist sig at være robust over for sommerens uro om græsk økonomi – i modsætning til 2011 og 2012, hvor uroen smittede kraftigt af på flere sydeuropæiske lande.

  • Væksten i dansk eksport bliver samtidig understøttet af en styrket konkurrenceevne, hvilket blandt andet skal ses i lyset af de seneste års beskedne lønudvikling og produktivitetsfremgangen. Aktuelt løftes konkurrenceevnen yderligere af den svagere euro, som gør blandt andet danske varer billigere sammenlignet med varer fra lande uden for euroområdet, herunder USA og Storbritannien.

  • Over prognoseperioden ventes den indenlandske efterspørgsel at tage til med stigende privat forbrug og investeringer. Væksten i det private forbrug afspejler blandt andet stigende realløn og fremgang på arbejdsmarkedet. Det er sammen med stigende boligpriser på tværs af landet med til at skabe tryghed om husholdningernes økonomi og dermed skabe et sundt grundlag for stigende forbrug.

  • Boligpriserne er fortsat med at stige i 2015, hvilket nu kan ses i alle regioner – ikke kun i hovedstaden. Det skal blandt andet ses i lyset af de meget lave renter samt stigende indkomster og beskæftigelse. Det er dog især priserne på ejerlejligheder i de større byer, navnlig København, der er steget voldsomt over det seneste år. Det giver anledning til skærpet årvågenhed, da en længere periode med høje prisstigningstakter øger risikoen for en boligboble.

  • Siden midten af 2013 har der været fremgang på arbejdsmarkedet. Den ventes at fortsætte over prognoseperioden, med en stigning på henholdsvis 22.000 og 27.000 personer i 2015 og 2016. Den strukturelle beskæftigelse er steget betydeligt siden 2008, primært som følge af reformer. Beskæftigelsen kan derfor stige i de kommende år, uden at det fører til alvorlige flaskehalse eller generel mangel på arbejdskraft.

  • Finanspolitikken har i de senere år været lempelig for at understøtte vækst og beskæftigelse. Med fremgangen i dansk økonomi er der behov for gradvist at trække den lempelige politik tilbage, og tilpasse finanspolitikken til en ny konjunktursituation. Det skal ikke mindst ses i lyset af, at pengepolitikken fortsat er meget lempelig.

  • Nye statistiske oplysninger siden majvurderingen (den seneste økonomiske redegørelse, red.) har medført, at udsigterne for de offentlige finanser er svagere end tidligere ventet. For at overholde budgetlovens grænse for strukturelle underskud er råderummet i finanspolitikken derfor reduceret med 3 milliarder kroner i 2016.

Kilde: Finansministeriet