Der har været koldt på toppen i Nykredit, før det i dag blev offentliggjort, at fem pensionsselskaber med PFA i spidsen er klar til at smide små 11 milliarder kroner for 17 procent af landets største realkreditinstitut.
Det fortæller professor Nina Smith, der er formand for det kundeejede Forenet Kredit, som efter salget til PFA-konsortiet stadig vil eje 80 procent af Nykredit-koncernen.
- Hvis vi havde sagt noget som helst om forhandlingerne med PFA, så var børsnoteringen stoppet øjeblikkelig. Vi var nødt til at holde kortene helt tæt for at få den bedst mulige løsning fra PFA og de andre investorer. Derfor har vi ikke kunnet sige noget, siger Nina Smith på pressemødet på dagen, hvor Nykredit kommer med rekordregnskab - og samtidig aflyser den planlagte børsnotering.
- Alle de gange, I har ringet til mig, har jeg ikke kunnet sige noget, men der er ingen tvivl om, at det har været fristende. Men sådan er vilkårene i en demokratisk ansvarlig virksomhed, siger hun.
Siden Nykredit i februar sidste år hævede boliggebyrerne og samtidig annoncerede planerne om at gå på børsen har kritikken været sønderlemmende. Ikke mindst fra de 725.000 kunder i Totalkredit, der frygtede at aktionærer ville kræve store afkast, som skulle komme fra boligejernes boliggebyrer.
To spor i over et halvt år
Allerede i foråret meldte de fem danske pensionsselskaber sig på banen. Men trods hård kritik har Nykredit holdt fast i planerne om en børsnotering.
- Det har været en klods om benet ikke at kunne sige noget. Men der ingen tvivl om, at vi kunne have kommunikeret bedre, det var bare ikke så let og slet ikke for en virksomhed som vores.
Begrundelsen for Nykredits børsnotering var manglende polstring mod fremtidige kriser og kapitalkrav fra myndighederne. Men mens kapitalkravene har ladet vente på sig, så er indtjeningen vokset kraftigt i Nykredit, så koncernen nu har en egenkapital på over 80 milliarder kroner.
Nødvendig polstring
Men polstringsargumentet hænger ved, forklarede Louise Mogensen på pressemødet. Hun er direktør for Forenet Kredit:
- Den her aftale betyder, at Forenet Kredit nu får en formue på 7,5 milliarder kroner. Formuen på 7,5 milliarder kroner udgør en meget vigtig del af det kapitalredskab, vi helst skal have klar.
- Ud over vores formue er der givet tilsagn om yderligere 7,5 milliarder kroner fra pensionsselskaberne. Så samlet set er der et beredskab på cirka 15 milliarder kroner. Det er en meget vigtig lempelse af kapitalkravene til Nykredit, og det er helt centralt for, hvorfor det her er en god løsning, siger Louise Mogensen.
Men det betyder altså også, at boligejerne ikke i udgangspunktet får del i de penge, som kommer ind fra salget. De bliver placeret i Forenet Kredit som en polstring til fremtidige kapitalkrav.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5a01b498a11f9f0ee43589cc
Penge på vej til boligejerne
Til gengæld betyder salget, at Nykredit vil frigøre en del af sin egenkapital, som vil blive sendt ud til ejerne og videre ud til boligejerne som såkaldte 'Kundekroner,' forklarer Michael Rasmussen, der er koncernchef i Nykredit, på pressemødet.
- Den her aftale betyder, at vi kan frigøre tre procent af vores kapital, som blandt andet kan gå til kundekroner.
Kundekronemodellen blev indført sidste år og går ud på, at overskuddet i Nykredit cirkulerer tilbage til boligejerne som rabatter.
Tilbuddet fra PFA-konsortiet kræver vedtagelse Repræsentantskabet i Forenet Kredit, før det er endeligt.
ÆNDRET MARKEDSSTRUKTUR OVER DE SENESTE 25 ÅR
- •
Strukturen på realkreditmarkedet har ændret sig markant de seneste 25 år.
- •
Før 1989 var der fire realkreditinstitutter, som alle var foreningsejede. Efter en liberalisering af loven i 1989 blev det muligt at oprette realkreditinstitutter som aktieselskaber. Denne mulighed benyttede flere banker sig af. I dag er tre af fire institutter ejet af bankerne, som alle er børsnoterede.
- •
I årene efter blev der oprettet en række nye realkreditinstitutter.
- •
I begyndelsen af 1998 var der syv realkreditinstitutter, som udstedte lån med pant i ejerboliger.
- •
I løbet af de næste år var der en del fusioner på markedet.
- •
I 2003 fusionerede Nykredit med Totalkredit, og seneste fusion blev en realitet i 2014, hvor Jyske Bank overtog BRFkredit.