Der er dømt skrivepause i Forligsinstitutionen, og arbejdsgiverne vil nu komme med hver deres udspil for regioner, stat og kommuner i stedet for ét samlet.
Det fortæller kommunernes forhandler Michael Ziegler (K) og Dennis Kristensen, formand for FOA, da de for en kort stund er trådt ud for at få frisk luft.
- Forligsmanden har fortalt, at klokken 13.30 begynder vi at mødes med hvert arbejdsgiverområde. Det betyder, at vi ikke længere har en musketered på den anden side af bordet, men tre arbejdgiverparter, der er indstillet på at indgå forlig hver for sig. Det er en helt ny situation.
- Jeg tolker det som en erkendelse af, at det er alt for kompliceret at lave en samlet løsning, siger Dennis Kristensen.
Michael Ziegler bekræfter, at man fra arbejdsgiversiden har valgt at splitte forhandlingerne op:
- Det er rigtigt, at vi har sagt, at ligeså vel som det var vigtigt for lønmodtagersiden, at man fik en løsning hele vejen rundt, var det sådan set også vigtigt for os, at man får en løsning på alle tre områder, siger Michael Ziegler og fortsætter:
- Vi har haft forhandlinger på de enkelte temaer, og det er vi jo ikke kommet i mål med. Så nu deler vi det op i nogle pakker.
Formanden for Danmarks Lærerforening og forhandler på vegne af de kommunalt ansatte, Anders Bondo Christensen, står fast og understreger, at man søger én samlet løsning for de offentligt ansatte på tværs af de tre områder:
- Det sammenhold, vi har haft i fagbevægelsen under alt det her, det holder vi fast ved. Vi viger ikke en tomme, siger Anders Bondo Christensen, da Ritzau fanger ham i pausen.
Der er tre store knaster i forhandlingerne, som parterne har svært ved at nå til enighed om: lønnen, lærernes arbejdstidsregler og en sikring af retten til betalt spisepause.
Parterne vendte tilbage til Forligsinstitutionen i dag klokken 10 og genoptog forhandlingerne, efter at de havde holdt pause siden i nat omkring klokken tre.
De mange uger med timelange forhandlinger endte i onsdags med, at en eventuel konflikt blev udskudt i yderligere to uger.
Udløber de næste 14 dage uden resultat, vil en strejke iværksættes fra den 6. maj, mens en omfattende lockout kan træde i kraft den 12. maj.
Erklærer forligsmanden forhandlingerne for afsluttet uden resultat, inden de 14 dage er gået, vil en strejke og lockout kunne bryde ud fem dage senere.