Nu skal dansk tv produceres af Netflix, Disney - og MTG

Fusionen mellem TDC og MTG har ændret spillereglerne på tv-markedet. Konkurrent erkender: Vi blev taget på sengen.

Administrerende direktør i TDC Pernille Erenbjerg bliver topchef for et nyt selskab. Anders Jensen fra MTG, der har en fortid i TDC, bliver vicekoncernchef. (Foto: © Uffe Weng, Scanpix)

TDC lukker og slukker som traditionelt teleselskab og genopstår som moderne underholdningskoncern med egenproduceret tv-indhold på forskellige digitale platforme.

Med opkøbet af Danmarks største kommercielle tv-udbyder, MTG, der blandt står bag TV 3 og Viasat, har TDC snøret støvlerne og kastet sig ind i kampen mod streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic, hvortil tv-kunderne flygter i stor stil.

- Der er nogle meget store forandringer i gang på tv-markedet. Folks medievaner har ændret sig på kort tid, hvor vi har fået de amerikanske streamingtjenester ind. Og der står både TDC og MTG og skal tilpasse sig den udvikling, siger digital medierådgiver Claus Bülow Christensen.

Hvis de danske konkurrencemyndigheder siger god for partnerskabet mellem teleselskabet og mediekoncernen, vil TDCs mobil-, bredbånd- og TV-forretninger blive lagt sammen med MTG's indholdsproduktion, TV-kanaler og streamingtjenester.

De nye virksomhed vil i givet fald have tre millioner tv-abonnenter i Norden og over ti millioner husstande med et produkt fra en af de to udbydere. Det nye selskab skal dog ikke længere begrænses af faste tv-pakker inden for landegrænser.

Kunderne skal kunne vælge præcis det indhold, de ønsker - og til den foretrukne platform, uanset hvor de befinder sig.

- Vi tror på den åbne platform. For os handler det ikke om at hegne haven ind. Vi tror på det gode indhold og på at dele det med så mange, som vi overhovedet kan, sagde administrerende direktør i TDC Pernille Erenbjerg, der bliver topchef for den nye fusion, på et pressemøde i formiddag.

MTG vil slås med Netflix om nordisk drama

TDC mistede sidste år 80.000 kabel-tv-kunder. De flygtede i stor stil over til streamingtjenester som Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime.

Konkurrencen vil på sigt blive skærpet yderligere af Disney, der med opkøbet af 21st Century Fox i december har varslet en ny stor underholdningstjeneste.

I sit seneste regnskab oplyste Netflix, at streamingtjensten vil investere en stor del at sit overskud i tv-serier, film og dokumentarer.

Svimlende 50 milliarder kroner skyder selskabet i indhold som eksempelvis 'The Rain', Netflix' første originale skandinaviske serie, der får premiere senere på året.

Virkomhedens kommende vicekoncernchef Anders Jensen lægger ikke skjul på, at partnerskabet mellem TDC og MTG i høj grad er en oprustning til kampen om at være seernes foretrukne udbyder på det hjemlige indhold.

- Ved at kombinere vores kræfter kommer vi i en stærk position i forhold til at understøtte produktionen af indhold herhjemme. Det er vigtigt for os at kæmpe med Hollywood-studierne om det nordiske indhold, sagde han på pressemødet.

Claus Bülow Christensen fortæller, at Netflix allerede er ved at sondere terrænet ude i det danske produktionsmiljø. Den amerikanske streamingtjeneste vil plukke af talentmassen og fastholde kunderne med lokalt produceret indhold.

- De er på jagt efter talent, gode instruktører og historier. Det giver også mening, hvis Netflix skal bevare sin popularitet blandt danskere, nordmænd og svenskere, at så skal de have mere lokalt produceret indhold. Og det clasher fuldstænding med det, den nye virksomhed vil på det her marked, siger han.

Boxer: Vi andre kan ikke bare sidde stille

Nyheden om partnerskabet mellem TDC og MTG har ikke kun skabt chokbølger på aktiemarkedet, hvor investorerne ved middag havde sendt kursen på TDC-aktien ned med 13 procent.

I den danske mediebranche er der ligeledes rystelser efter annonceringen af TDC's nye medieeventyr.

Hos Boxer TV, der sammen med Stofa er landets næststørste private tv-distributør, vågnede administrerende direktør Ulf Lund op til det, han kalder en 'game changer'.

- Jeg havde ikke set det komme. Men det er et spændende, modigt og dristigt træk, der gør, at vi andre ikke bare kan sidde stille. Når nyheden er sunket ind, skal vi til at overveje, hvad vi skal gøre. Det er klart, at det her skaber bekymring for, om der også er plads til os andre på markedet, siger han.

TDC har budt knap 15 milliarder kroner for MTG's nordiske forretning, der omfatter Viasat, Viaplay og TV 3. Efter handlen vil MTG eje 28 procent af den danske telekoncern.

Handlen skal dog først godkendes af TDC's aktionærer og på sigt af de danske konkurrencemyndigheder for at blive en realitet.

Opdateret: Tidligere fremgik det af artiklen, at det nye navn for fusionen er 'MTG Nordic'. Navnet for fusionen mellem MTG og TDC er dog endnu ikke kendt. Artiklen er rettet.