Nu bliver det billigere for boligejere at skifte lån

Det bliver billigere at skifte boliglån, når realkreditinstitutter hæver bidragssatsen. Gebyrerne på boliglån er steget 177 procent på fem år.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har præsenteret et forlig, der skærper konkurrencen i realkreditsektoren. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Et politisk flertal vil gøre det billigere at skifte realkreditinstitut, når der er varslet bidragsstigninger.

Det er første gang, skruen strammes om realkreditsektoren, efter landets største realkreditinstitut, Nykredit, gav bidragssatserne et ordentligt løft i foråret sidste år.

- Det bliver mere gennemskueligt at være boligejer. Det sikrer vi med den her aftale, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på et såkaldt doorstep-pressemøde.

Kompromis på midten

Siden et ekspertudvalg i efteråret udstak otte anbefalinger til at fremme konkurrencen inden for realkreditsektoren, har der været politisk tovtrækkeri om den anbefaling, som skulle gøre det gratis at skifte realkreditinstitut, når bidragene blev sat op.

Hverken den tidligere eller nuværende erhvervsminister bakkede op om anbefalingen.

Men nu er forligskredsen nået frem til et kompromis, der omtrent halverer udgiften ved at skifte boliglån.

Ned med kursskæring og kurtage

For fremtiden må realkreditinstituttet ikke opkræve indfrielsesgebyr i en varslingsperiode. Samtidig bliver kurtage og kursskærings-gebyrerne halveret.

- Aftalen er et udtryk for et kompromis mellem regeringens og de forskellige partiers ønsker.

- Jeg mener, at aftalen rammer en forsvarlig balance mellem på den ene side at lette omkostningerne for låntagerne i de situationer, hvor bidragssatser eller rentetillæg på deres boliglån stiger, og på den anden side sikre at penge- og realkreditinstitutterne har frihed til at justere deres priser i lyset af markedsforholdene, siger Brian Mikkelsen.

Bekymringen fra flere partier og ministre har været, at anbefalingen forhindrer fri konkurrence og lægger yderligere gebyrer over på de låntagere, der bliver i realkreditinstituttet.

Den tidligere erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) dristede sig sågar til at mene, at et sådan indgreb ville påvirke tilliden til det danske realkreditsystem.

- Jeg er tilfreds med, at det er lykkedes at samle et bredt politisk flertal bag en aftale, der giver boligejere lavere omkostninger ved at skifte boliglån og en tidligere varsling, hvis pengeinstituttet hæver bidragssatsen eller rentetillægget, lyder det fra erhvervsministeren.

Over fem år er gebyrerne på boliglån steget med 177 procent.

Tidsler i baghaven

Viceadministrerende direktør i Finansdanmark, Ane Arnth Jensen, tager positivt imod dele af pakken. Men kompromiset, der gør det billigere at skifte boliglån ved bidragsstigninger, er ikke vokset i Finansdanmarks baghave, fortæller hun.

- Der er også tidsler som den øgede varslingsperiode, der låser vores mulighed for at justere priserne i en lang periode, siger hun.

- Vi ser halveringen af kurtagen og kursskæringen som en konkurrencebegrænsning i et marked, hvor der ellers er fri prissætning.

Hun mener, at regningen bliver tørret af i de loyale boligejere, som bliver hængende hos et realkreditinstitut, selv om bidragssatserne sættes op.

- Det er ingen gratis omgang, nogen kommer til at betale, og det bliver de kunder, som ikke lægger deres lån om og flytter.

Opdateret kl 16.00 med citater fra Ane Arnth.